Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Simptome in caz de glicemie mare

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 9 septembrie 2022 Ultima actualizare: 9 septembrie 2022

Atunci cand discutam despre glicemie, ne referim la nivelul de glucoza prezent in sange. Glicemia mare mai este cunoscuta si sub denumirea de hiperglicemie si poate sa apara la persoane care sufera de diabet zaharat, dar si in situatia acelora cu prediabet. Este important ca valorile glicemiei sa fie tinute sub control, chiar si atunci cand nu sunt observate simptome de glicemie mare. In caz contrar, o glicemie mare, care persista pentru mai multa vreme, poate sa provoace cimplicatii severe. De exemplu, poate sa fie vorba despre boala renala, despre afectarea vederii sau despre neuropatie diabetica. De asemenea, creste si riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare si pericolul de accident vascular.

In situatia in care hiperglicemia este intr-un stadiu avansat, persoana afectata nu se poate vindeca de la sine sau prin masuri simple. Este nevoie ca medicul specialist sa ii prescrie unele suplimente alimentare sau tratament medicamentos. De asemenea, se poate sa fie nevoie de administrarea de injectii cu insulina.

Despre glicemie, pe scurt

Este bine sa cunoasteti faptul ca glucoza din sange provine de la carbohidratii din compozitia alimentelor. Pentru reglarea nivelului glicemiei, organismul foloseste in mod normal insulina care este produsa de pancreas. Rolul glucozei in organism este extrem de important, aceasta fiind necesara pentru buna functionare a celulelor. Cu toate acestea, atunci cand exista exces de glucoza in sange, si mai ales atunci cand excesul dureaza mai multa vreme, efectul asupra organismului este unul nefast.

Desigur, de-a lungul zilei, nivelul glicemiei poate sa fluctueze de-a lungul aceleiasi zile, asa ca daca veti masura valorile glucozei din sange de mai multe ori intr-o zi veti obtine rezultate diferite. Aceste valori sunt rezultatul alimentelor consumate in ziua respectiva, de cantitatea de alimente, precum si de efortul fizic depus. Pentru a evita eventualele complicatii grave generate de diabet, este important sa monitorizati constant nivelul glicemiei din sange.

Valori normale glicemie

Specialistii considera ca nu exista o valoare anume a glicemiei care sa fie acceptata ca fiind normala, de aceea au fost stabilite valori diferite pentru persoanele cu diabet, al celor cu prediabet si al acelora care sunt sanatoase. O alta diferenta intre valorile obtinute atunci cand masuram glicemia este consecinta momentului in care se realizeaza masuratoarea, adica daca ale loc inainte sau dupa ce mancam. Astfel, glicemia normala inainte de masa ar trebui sa fie cuprinsa intre 72 si 99 mg/ dl. La doua ore dupa masa, glicemia normala trebuie sa aiba o valoare mai mica de 140 mg/ dl.

In situatia persoanelor care au diabet de tip 2, a existat o perioada de aprozimativ 10 ani in care au avut prediabet. Sunt mai multi ani, timp in care se poate evita diabetul daca se iau masurile care se impun. In situatia persoanelor care reusesc sa mentina glicemia in limite normale de-a lungul perioadei de prediabet, riscul de declansare a diabetului de tip 2 ajunge sa fie redus la aproximativ jumatate. La persoanele cu prediabet, inainte de masa glicemia va indica valori cuprinse intre 100 si 125 mg/ dl, iar la doua ore dupa masa valorile acesteia vor fi cuprinse intre 140 si 199 mg/ dl.

Care sunt valorile care indica o glicemie mare?

Conform deciziilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, hipergligemia (glicemie mare) se refera la valori mai mari de 126 mg/ dl - in cazul in care persoana respectiva nu a mancat - si la valori mai mari de 200 mg/ dl la doua ore dupa masa. In situatia in care concentratia de glucoza din sange este mai mare de 126 mg/ dl pentru mai multa vreme, pot sa apara leziuni ale organelor interne fara sa fie observate simptome de hiperglicemie (glicemie mare). Aceste simptome pot sa devina evidente abia dupa ce glicemia ajunge la valoarea de 200 mg/ dl.

Simptome glicemie mare

Observarea primelor simptome de glicemie mare este esentiala pentru a incepe cat mai curand tratarea acesteia. Atunci cand avem de-a face cu episoade usoare si rare de hiperglicemie nu este necesar sa ne ingrijoram, pentru ca tratarea acestora nu este dificila si ne putem reveni la normal fara alte complicatii. Simptomele nu apar in perioada de prediabet, insa uneori se poate ca pielea de la nivelul gatului, al genunchilor sau al coatelor sa devina mai inchisa la culoare. In randurile de mai jos amintim cateva dintre simptomele care ar trebui sa va atraga atentia in legatura cu valorile glicemiei, simptome care apar la persoanele cu diabet de tip 2:

  • Senzatia permanenta de sete;
  • Urinare frecventa (inclusive in timpul noptii);
  • Stari de oboseala;
  • Consum crescut de lichide;
  • Dureri de cap;
  • Incetosarea vederii;
  • Senzatie accentuata de foame.

De asemenea, la persoanele care sufera de diabet – indiferent daca este de tip 1 sau de tip 2, glicemia mare poate sa provoace si alte simptome, ca de exemplu:

  • Pierderea rapida si fara motiv a mai multor kilograme din greutatea corporala;
  • Arsuri la stomac;
  • Durere in capul pieptului;
  • Uscarea gurii;
  • Stare de greata, uneori si voma;
  • Somnolenta si slabiciune;
  • Dificultati de concentrare.

Pentru echilibrarea nivelului de glucoza din sange si pentru a evita aceste simptome pe cat de mult posibil, specialistii recomanda sa va schimbati stilul de viata si regimul alimentar. De asemenea, acestia sustin ca este indicat sa executati in fiecare zi anumite exercitii fizice. Puteti incerca de la mersul pe jos si alergari usoare in aer liber pana la aerobic, fitness sau plimbari cu bicicleta. Este recomandat si sa beti suficienta apa, pentru a elimina astfel prin urina surplusul de zahar. De asemenea, este ideal sa renuntati la fumat si la alimentele cu multe calorii.