Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802
Staza venoasa - o reala problema de sanatate

Staza venoasa, o reala problema de sanatate

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 19 februarie 2024 Ultima actualizare: 17 aprilie 2024

Staza venoasa se traduce prin stagnarea/ concentrarea sangelui la nivelul venelor din membrele inferioare ca urmare a incetinirii sau opririi circulatiei sangelui. Sistemul circulator realizeaza transportul sangelui in organism. Circulatia venoasa presupune deplasarea antigravitationala a sangelui. Sistemul venos este prevazut cu valve care previn stagnarea sangelui si asigura deplasarea unidirectionala a acestuia prin orientarea sa catre inima. Modificarile structurilor venoase implicate in asigurarea reintoarcerii sangelui catre inima determina in timp, aparitia edemelor la nivelul membrelor inferioare, insotite de durere si dilatatii ale venelor superficiale.

Ce este staza venoasa

Staza venoasa este o urmare a fluxului lent de sange in vene ce determina acumularea sangelui intr-o anumita zona si cresterea presiunii in tesuturile inconjuratoare, factori ce favorizeaza formarea cheagurilor (daca nu se recurge la tratament unele cheaguri pot duce la complicatii grave sau chiar la deces). Staza venoasa este unul din factorii ce duc mai departe la flebita superficiala (venele apropiate de suprafata pielii se inflameaza) si la tromboza venoasa profunda- un cheag de sange (tromb) duce la blocarea unui vas de sange.

Staza venoasa - simptome si manifestari

Ca urmare a pierderii functiei venelor- respectiv de a intoarce sangele dezoxigenat catre inima, conform circuitului normal, membrele inferioare si gleznele se umfla. Pe langa aparitia edemului staza venoasa mai are ca manifestari marirea/ ingrosarea venelor. Acestea pot capata aspect de cordon sau in cazurile avansate ala bolii aspect de ciorchine de strugure.

Pacientii cu staza venoasa mai pot acuza:

  • Durere in picioare;
  • Mancarime;
  • Senzatie de picioare grele.

Staza venoasa - factori de risc

Femeile, comparativ cu barbatii, sunt mai predispuse la staza venoasa. Printre alti factori de risc ce determina aparitia stazei venoase se numara:

  • Leziuni la nivelul venelor;
  • Varsta mai mare de 50 de ani;
  • Sarcina si perioada de dupa nastere;
  • Greutatea prea mare - persoanele supraponderale si cele obeze prezinta risc de staza venoasa;
  • Factorul genetic - istoric medical in familie de staza venoasa;
  • Fumatul;
  • Cheaguri de sange in antecedent;
  • Interventii chirurgicale;
  • Repaus la pat pentru o perioada lunga de timp;
  • Administrare de anticonceptionale orale;
  • Insuficienta cardiaca congestiva (incapacitatea inimii de a pompa suficient sange catre organele si tesuturile din corp);
  • Perioade lungi de purtare a unui aparat gipsat;
  • Perioade lungi de sedentarism (ex. sofat, zboruri lungi).

Staza venoasa - alternative de tratament

Pentru a ajuta circulatia de intoarcere venoasa pacientii se pot  folosi de gravitatie: pot mentine seara, timp de minim 10 minute, picioarele ridicate mai sus de nivelul inimii; se pot folosi de perne/ tablia patului/ perete.

O alta metoda alternativa de tratament consta in efectuarea exercitiilor fizice in mod regulat si evitarea perioadelor lungi de stat in picioare sau jos (depinde de specificul activitatii zilnice/ a locului de munca).

Fizioterapia este totodata recomandata ca tratament in cazul pacientilor cu staza venoasa- are ca scop reducerea edemului, a durerii si a inflamatiei. Sunt abordate exercitii ce au in focus musculatura de la nivelul degetelor, picioarelor, gleznei, gambelor si coapselor.

Daca medicul specialist recomanda tratament medicamentos acesta poate consta in:

  • Administrare de agenti de subtiere a sangelui;
  • Medicamente antiinflamatoare;
  • Medicamente care actioneaza pentru a dizolva cheagurile de sange.

Staza venoasa - complicatii si riscuri asociate

Complicatiile stazei venoase constau in aparitia venelor varicoase si a trombozei venoase profunde. In cazul trombozei venoase trombul (cheagul de sange) se poate rupe (emboli- bucati de tromb) si bucata/ bucatile desprinse circula in sange si se opresc in plamani, rezultand complicatia cunoscuta ca embolie pulmonara. Aceasta complicatie este o urgenta medicala.

Sfaturi pentru preventie

Pentru a preveni staza venoasa recomandarile sunt la indemana oricui, trebuie doar adoptate ca parte din rutina zilnica mai ales daca stiti ca aveti antecedente familiale de staza venoasa sau daca sunteti fumator:

  1. Hidratarea corecta zilnica (minim 2 litri de apa pe zi) pentru mentinerea unui tonus venos eficient;
  2. Renuntarea la pozitii nocive precum statul picior peste picior;
  3. Adoptarea unei rutine de exercitii fizice zilnice sau plimbari de minim 20 de minute pe zi in pas alert;
  4. In cazul persoanelor ce isi desfasoara activitatea la birou este recomandat ca la fiecare ora sa se ridice de pe scaun si sa faca 5 minute de miscare.
  5. Consumarea alimentelor bogate in fibre- legume, fructe, cereale integrale;
  6. Evitarea loviturilor la picioare sau brate;
  7. Folosirea ciorapilor de compresie- atentie in alegerea lor- e de preferat sa apelati la indrumarea specialistilor- medici sau personal specializat din magazinele de tehnica medicala;
  8. Mentinerea indicelui de masa corporal in zona de normoponderal sau altfel spus atentie la greutate!
  9. In calatoriile de lunga durata care presupun multe ore de stat pe scaun puteti apela la urmatoarele “trucuri” pentru a preveni staza venoasa:
  • Apasati podeaua avionului/ masinii cu degetele de la picioare pentru a creste fluxul sanguin;
  • Daca este posibil la fiecare ora ridicati-va si iesiti un pic pe culoar (in cazul avioanelor/ autocarelor) sau daca mergeti cu masina opriti si coborati pentru cateva minute de miscare;
  • Faceti miscari de indoire si indreptarea a picioarelor pentru a favoriza circulatia sangelui; miscarea degetelor de la picioare este indicata de asemenea;
  • Lasati zona din fata scaunului dumneavoastra libera pentru a va putea intinde picioarele.