Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Suferi de carcei? Citeste despre cauze, simptome si tratament

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 17 februarie 2021 Ultima actualizare: 18 octombrie 2021

Carceii reprezinta contractii musculare involuntare asemanatoare cu crampele, de intensitate dureroasa variabila, care pot dura de la cateva secunde la cateva minute. Acestia pot afecta pe oricine, indiferent de varsta sau sex, iar contractura poate fi localizata la orice muschi, insa apar cu precadere la membrele inferioare (la muschii gambei).

CUPRINS:

Cauzele carceilor
Tratament si preventie

Simptomele carceilor sunt usor de recunoscut: durere musculara brusca, ascutita, mai ales in gamba, cateodata incapacitanta. Zona afectata devine in unele cazuri tare la atingere.

De obicei, carceii trec de la sine si nu reprezinta o problema medicala serioasa. Totusi, va sfatuim sa consultati un medic daca acestia apar des sau daca aveti si alte simptome precum umflarea piciorului sau a gambei, daca membrul inferior se inroseste sau apar modificari ale tegumentului.  

Cauzele carceilor

Oricine s-a confruntat cel putin o data in viata cu durerea provocata de carcei, dar exista mai multi factori care pot favoriza aparitia acestor contractii musculare dureroase:

  • varsta – o data cu inaintarea in varsta, nervii care controleaza acesti muschi se uzeaza, iar afectarea neuronilor motori la varstnici apare in special la membrele inferioare.
  • gravidele – carceii apar mai des datorita schimbarilor in circulatia sangvina din timpul sarcinii si posibil din cauza deficitului de calciu si magneziu.
  • cei cu circulatia deficitara la nivelul picioarelor (boala arteriala periferica sau insuficienta venoasa) pot suferi de carcei care apar de regula noaptea si afecteaza mai ales coapsele, dar si gambele.
  • persoanele sedentare sau cei care stau mult la birou pot prezenta contractii musculare datorita faptului ca muschii sunt nefolositi pentru perioade lungi de timp.
  • deshidratarea care poate surveni in urma temperaturii ambientale crescute (canicula) sau in contextul febrei din cadrul unei boli infectioase nu presupune numai pierderea de apa, ci si de electroliti (potasiu, sodiu), indispensabili functionarii corecte a organismului, si deci a muschilor.
  • de asemenea, efectuarea de exercitii fizice solicitante (in special fara incalzire in prealabil) poate creste riscul de deshidratare.
  • sportivii sunt o categorie aparte care se confrunta adeseori cu aceasta problema neplacuta, crampele musculare reprezentand una dintre cele mai comune cauze de solicitare a asistentei medicale in timpul sau dupa un eveniment sportiv. Acestea apar in special la sporturi de anduranta (maraton, triatlon), dar sunt des intalnite si in fotbal, baschet, rugby, tenis sau ciclism.
  • unele medicamente (de exemplu Furosemid sau alte diuretice) pot si ele sa creasca riscul de deshidratare, si, deci, riscul de aparitie a carceilor.
  • in plus, steroizii, pilulele contraceptive sau unele antipsihotice pot cauza contractii musculare involuntare.
  • nivelul scazut de calciu, potasiu sau magneziu din organism afecteaza functionarea normala a muschilor, putand cauza crampe musculare.
  • deficitul de vitamine din grupul B (B1, B5, B6, B12) afecteaza sistemul muscular.
  • alte afectiuni precum hipotiroidismul, bolile hepatice sau renale pot creste riscul de aparitie a contractiilor musculare involuntare.
  • diabetul zaharat, care poate determina neuropatie periferica este citat ca fiind o posibila cauza pentru aparitia carceilor.

Tratament si preventie

In ceea ce priveste tratamentul simptomatic, exista o serie de metode prin care se poate ameliora durerea si grabi disparitia carceilor:

  • Aplicati pe zona dureroasa o sticla cu apa calda timp de cateva minute.
  • Miscati degetele de la picioare inainte si inapoi.
  • In cazul in care carceii apar noaptea in pat, ridicati-va si mergeti. Astfel, muschii vor primi impulsuri nervoase care le vor spune ca trebuie sa se relaxeze.
  • Daca aceasta problema a aparut in timpul efectuarii unei activitati fizice, trebuie sa va opriti pentru cateva minute pentru a pune in repaus muschiul afectat. Intinderea usoara a muschiului si masajul bland pot ajuta la ameliorarea durerii.
  • In cazul carceilor aparuti datorita suprasolicitarii musculare, puteti aplica o punga cu gheata pe zona afectata. Aceasta va reduce durerea si va grabi relaxarea musculara.
  • Daca muschiul afectat este la picior sau gamba, ridicati piciorul si tineti-l asa pana cand muschiul se relaxeaza.

Preventia carceilor nu implica eforturi mari. In continuare va vom prezenta cateva reguli de urmat pentru a nu va mai intalni cu aceasta problema:

  • Hidratarea este esentiala pentru buna functionare a organismului. Dupa cum aminteam mai sus, pierderea de lichide poate favoriza aparitia carceilor, iar daca obisnuiti sa faceti exercitii fizice in mod regulat este cu atat mai important sa beti suficiente lichide.
  • Intinderea muschilor dimineata si seara ajuta la mentinerea lor in buna stare de functionare.
  • Incalzirea inaintea efectuarii unei activitati fizice este foarte importanta in preventia crampelor musculare.
  • Daca mergeti la sala, mariti progresiv gradul de efort pentru a nu suprasolicita muschii.
  • Nu in ultimul rand, alimentatia sanatoasa si variata care sa contina suficiente minerale si vitamine va va ajuta sa evitati aparitia carceilor. Astfel, sodiul (indispensabil pentru mentinerea echilibrului hidro-electrolitic si a tensiunii arteriale in limite normale) se pierde prin transpiratie, iar daca efectuati antrenamente sportive ce depasesc o ora, acesta trebuie suplimentat. Nu degeaba pentru a preveni aparitia crampelor musculare si pentru a grabi rezolvarea lor atletii de performanta folosesc bauturi speciale pentru rehidratare.

Potasiul este un electrolit care se gaseste in toate celulele organismului uman, si este esential pentru functionarea normala a sistemului nervos si muscular (in special in generarea impulsurilor nervoase). De aceea carceii pot sa apara daca exista deficit de potasiu. Pentru a preveni hipopotasemia va sfatuim sa includeti in dieta dumneavoastra alimente bogate in acest electrolit, precum bananele, citricele, spanacul, cartofii (si cartofii dulci), fasolea boabe, dar si lactatele.

Calciul joaca un rol crucial in contractia muschilor netezi si scheletici, inclusiv in contractia inimii, a muschilor intestinali si a muschilor ce deservesc vasele de sange. In plus, calciul contribuie la generarea impulsurilor nervoase, asa incat deficitul acestuia poate favoriza aparitia carceilor. Pentru a va asigura un aport suficient de calciu va recomandam sa consumati lactate, sardine, legume verzi, dar si migdale sau seminte de chia sau de floarea soarelui.

Magneziul este un electrolit care se gaseste predominant in interiorul celulelor, iar aproximativ o treime este localizat la nivelul muschilor, avand un rol important in contractia si in relaxarea musculara. Pentru a scadea riscul de aparitie a carceilor cauzat de deficitul de magneziu va recomandam sa consumati legume precum fasole boabe, linte, naut sau mazare, seminte (in special de in si dovleac) si lactate.

Daca va confruntati des cu aparitia carceilor, va recomandam sa consultati un medic, intrucat aparitia lor frecventa poate ascunde o problema de sanatate mai serioasa.