Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Varice: cand este indicata scleroterapia?

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 8 aprilie 2020 Ultima actualizare: 17 februarie 2021

In timp, toate aceste modificari duc la cresterea in volum a venelor superficiale. In general, orice vena poate deveni varicoasa, insa cea mai frecventa localizare este membrul inferior. Totodata, s-a observat o frecventa mai crescuta a varicelor in randul femeilor in comparatie cu barbatii, o posibila explicatie fiind schimbarile hormonale la care sexul feminin este supus in timpul sarcinii sau menopauzei.

Ce este scleropterapia?

Scleroterapia este o modalitate de tratament minim invaziva a varicelor, care presupune injectarea unei solutii sclerozante direct in vena. Consecinta acestei proceduri la nivelul unei vene este aparitia tesutului cicatricial. Acest tip de tratament nu necesita spitalizare si se adreseaza de regula varicelor de mici dimensiuni. Dupa aceasta procedura este recomandata purtarea unor ciorapi medicinali si evitarea dusurilor calde si a expunerii la soare.

Scleroterapia este considerata o modalitate eficienta de tratament, astfel incat aproximativ 80% din venele care sufera injectare cu substanta sclerozanta pot fi eliminate cu succes. Pacientii care prezinta teren alergic la diverse substante trebuie sa anunte medicul pentru a evita posibilele reactii alergice.

La ce trebuie sa va asteptati

Dupa o sedinta de scleroterapie pot sa apara senzatia de mancarime, inflamatia zonei unde a avut loc injectarea substantei sclerozante sau chiar echimoze. In mod normal, aceste acuze si modificari trebuie sa se remita in cateva zile. Complicatiile mai severe de tipul tumefierii membrului inferior sau ulceratia sunt de regula rare, insa este important sa anuntati medicul imediat ce ati observat aparitia acestor probleme.

Varice: cand este indicata scleroterapia?

Pentru a trata eficient varicele sunt de regula necesare mai multe sedinte de scleroterapie. Rezultatele acestui tip de tratament vor fi vizibile in cateva saptamani sau luni. Dupa scleroterpie este recomandata miscarea (mersul pe jos) pentru a preveni in acest fel formarea cheagurilor de sange. Evitati insa statul prelungit in picioare si sporturile care presupun un efort fizic sustinut.

Si, nu in ultimul rand, pentru a evita reaparitia dilatatiilor varicoase este bine sa evitati sedentarismul, obezitatea si sa incorporati in rutina zilnica o activitate fizica in limita gradului de toleranta.

Indicatii scleroterapie

Acest tip de tratament are urmatoarele indicatii:

  • vene reticulare (aspectul unei rețele)
  • varice cu localizare mai jos de genunchi
  • telangiectazii (dilatatii ale vaselor de mici dimeniuni)
  • varicele recurente

Scleroterapia este contraindicata in cazul varicelor mari cu reflux masiv sau in situatia in care exista alergie la substanta sclerozanta care se foloseste in contextul acestei proceduri. In plus, la pacientii cu afectiuni oncologice, la cei imobilizati sau in cazul celor care sufera de tromboflebita sau arteriopatii, acest tip de tratament este contraindicat.