Afectiuni ale coloanei vertebrale

Ca si alte componente ale organismului, coloana vertebrala trece si ea prin procesul de imbatranire, fenomen din cauza caruia pot sa apara diferite afectiuni ale acesteia. De exemplu, poate fi vorba despre deteriorarea discului intravertebral, stenoza spinala, spondiloza sau spondilolisteza.

Coloana vertebrala este o parte extrem de importanta pentru organism, avand rol in sustinerea intregului corp. De asemenea, datorita structurii sale, coloana vertebrala poate sa se miste fara sa existe riscul de a afecta maduva spinarii. In afara de sustinerea trunchiului si de protejarea maduvei spinarii, coloana vertebrala are un rol important in mobilitatea corpului in timpul miscarilor si al deplasarii.

Coloana vertebrala are trei componente care o alcatuiesc, si anume: partea osoasa dura, cea musculara si cea vasculara. Partea dura este alcatuita din vertebre, cea musculara din muschii de la nivelul coloanei, iar cea vasculara cuprinde maduva spinarii, vasele de sange si radacinile nervoase.

Cele mai comune afectiuni ale coloanei, la copii si adulti

Coloana vertebrala sustine partea superioara a organismului, inclusiv umerii si capul, in interiorul ei aflandu-se nervii care fac legatura dintre creier si restul corpului. Avand in vedere faptul ca asupra coloanei vertebrale este exercitata in permanenta presiune din mai multe motive, exista posibilitatea ca la nivelul acesteia sa apara mai multe afectiuni, atat la persoane adulte, cat si la copii.

Hernia de disc, spondiloza cervicala, osteoartrita, stenoza spinala, sciatica, tumorile, scolioza, cifoza, spondilita anchilozanta, sunt considerate de catre specialisitii in domeniu a fi unele dintre cele mai comune afectiuni ale coloanei vertebrale. Desigur, in functie de fiecare situatie in parte, cauzele si simptomele afectiunilor coloanei vertebrale difera.

Afectiuni ale coloanei vertebrale – cauze

Principala cauza care duce la aparitia acestor afectiuni este viata sedentara. Acest fel de a trai favorizeaza adoptarea unor posturi disfunctionale, care accelereaza deteriorarea si deformarea coloanei vertebrale. Alte cauze ar putea fi reprezentate de miscari bruste sau gresite, de ridicarea unui obiect greu, etc.

Cauzele care determina aparitia herniei de disc au legatura cu stresul prea mare de la nivelul spatelui, care in timp provoaca tasarea discurilor – de aici si denumirea de hernie de disc. Atunci cand inaintam in varsta are loc o deteriorare a oaselor din zona gatului, ceea ce duce la aparitia spondilozei cervicale. Aceasta afectiune a coloanei poate sa apara si din cauza tasarii unui disc sau din cauza formarii de pinteni ososi. Odata cu uzarea sau cu scaderea in volum a cartilajului care acopera vertebrele, se poate declansa osteoartrita – boala la care sunt mai predispuse femeile.

Atunci cand spatiile care adapostesc lichidul cerebro – spinal si nervii se micsoreaza, exista posibilitatea ca oasele sa apese pe nervi si sa apara stenoza spinala. Din cauza presiunii exercitate la nivelul coloanei vertebrale pe nervul sciatic poate sa apara boala sciatica, iar spondilita anchilozanta poate fi cauzata inclusiv de transmiterea ereditatra.

Simptome de afectiuni ale coloanei vertebrale

Afectiunile coloanei vertebrale se manifesta de regula prin intampinarea de dificultati in efectuarea anumitor miscari, prin stari de oboseala si dureri pe traiectul nervului sciatic sau chiar parestezii la nivelul membrelor. La fel ca atunci cand vorbim despre cauzele care duc la aparitia afectiunilor de la nivelul coloanei vertebrale, si simptomele difera in functie de fiecare afectiune in parte.

In cazul pacientilor cu hernie de disc apar dureri foarte puternice de spate, care se pot intinde catre membrele inferioare. De asemenea, apare stare de slabiciune insotita de amorteala si furnicaturi. La persoanele cu spondiloza cervicala apar anumite formatiuni osoase anormale si sunt resimtite dureri pentru ca se ajunge la rigidizarea ligamentelor care leaga vertebrele. Osteoartrita se poate manifesta prin senzatie de rigiditate la nivelul spatelui si la aparitia unor dureri locale, iar stenoza spinala poate sa provoace dureri si amorteala, slabiciune musculara si furnicaturi.

Sciatica poate fi recunoscuta prin durerile care pornesc din zona lombara catre fesieri si picior, provocate de nervul sciatic. In cazul copiilor, scolioza poate fi diagnosticata in perioada de crestere daca observati ca umerii sunt inegali si ca unul dintre omoplati este mai proeminent. Cifoza este una dintre acele afectiuni ale coloanei coloanei vertebrale care se manifesta prin indoirea in fata a coloanei si prin dureri acute. La pacientii cu spondilita anchilozanta, simptomele au legatura cu rigidizarea soldurilor si a zonei lombare, simptome care pot sa evolueze catre consecinte severe daca nu se intervine la timp cu tratamentul necesar.

Tratament pentru afectiuni ale coloanei vertebrale

In prezent exista mai multe tipuri de tratamente pentru afectiuni ale coloanei vertebrale, unele dintre ele fiind kinetoterapia si chiroterapia. Printre tratamentele naturiste se numara fitoterapia, homeopatia, dusurile calde sau aplicarea alternativa a compreselor reci cu cele calde pe zona dureroasa.

In situatia in care durerile de la nivelul coloanei vertebrale nu mai dispar si nu permit desfasurarea in bune conditii a activitatilor de zi cu zi, este esential sa ajungeti cat mai curand la un medic pentru evaluare de specialitate. Pe baza concluziilor, in functie de fiecare afectiune in parte si de simptomele specifice acesteia, medicul poate sa va recomande atat sedinte de kineto si fizioterapie, cat si miscare usoara, terapie cu sunete sau termoterapie. De asemenea, se poate recurge la infiltratii sau pot fi indicate diverse proteze pentru sustinere. Pentru a ameliora simptomele, medicul poate recomanda si tratament medicamentos sau anumite suplimente alimentare.