Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Cifoza cervicala

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 2 octombrie 2017 Ultima actualizare: 14 mai 2021

Fie ca unii o numesc cifoza, cocoasa sau boala Scheuerman, aceasta reprezinta o afectiune a coloanei vertebrale ce determina o curbare excesiva a acesteia, provocand cocoasa. Cifoza cervicala are ca simptome prezenta cocoasei, dureri superficiale de spate, sensibilitate, rigiditate a coloanei si oboseala. Aceasta afectiune a coloanei vertebrale apare, de obicei, ca rezultat al pozitiei incorecte a corpului, la asta adaugandu-se si alte cauze precum, varsta, fracturi sau deformari ale vertebrelor, tumori vertebrale, boli genetice ale scheletului etc. Pentru tratarea cifozei cervicale puteti apela la proceduri de kinetoterapie, electroterapie, masaj sau laser terapeutic, toate acestea avand un rol important in recuperarea, tonifierea si cresterea fortei musculaturii, cresterea flexibilitatii si ameliorarea durerii.

Cifoza se manifesta prin curbarea antero – posterioara a coloanei vertebrale, care ajunge sa rotunjeasca spatele si sa proiecteze gatul mai in fata. Aceasta afectiune poate sa fie consecinta a unor probleme de dezvoltare sau a unei boli degenerative, cum este de exemplu artrita coloanei vertebrale. De asemenea, cifoza poate sa apara ca si rezultat al osteoporozei cu fractura de compresie a vertebrelor dar di in urma unui traumatism suferit la nivelul coloanei vertebrale. Este o afectiune care poate sa afecteze persoane de orice varsta.

cifoza-cervicala

Cifoza cervicala – simptome

In cazul celor mai multi dintre pacienti, simptomele cifozei au legatura cu aparitia cocoasei si cu un aspect necorespunzator al posturii. Durerile de spate sunt, de asemenea, simptome ale cifozei, precum si rigiditatea spatelui sauoboseala musculara. In general, acest tip de simptome nu se agraveaza, ramanand destul de constante in timp. La pacientii cu forme mai severe, simptomele se pot agrava. Atunci cand cifoza progreseaza, cocoasa devine mai evidenta.

In unele situatii, destul de rare, se poate ajunge la comprimarea maduvei spinarii si la simptome de natura neurologica. Astfel, poate fi vorba despre imposibilitatea de a controla vezica urinara sau despre stare de slabiciune. In situatia pacientilor cu cifoza toracica severa se poate ajunge la probleme pulmonare si cardiace, ceea ce genereaza dificultati de respiratie si dureri la nivelul toracelui, chiar si insuficienta cardiaca sau pulmonara.

Cifoza cervicala – cauze

In situatia persoanelor adulte, cauza cel mai des intalnita a cifozei o constituie fracturarea vertebrelor din cauza osteoporozei. Este o afectiune intalnita atat in cazul femeilor cat si al barbatilor, dar apare mai des la femei. Atunci cand osteoporoza nu este tratata corespunzator si la timp, vertebrele coloanei se slabesc iar riscul ca acestea sa sufere fracturi este in crestere. De regula, initial este zdrobita partea din fata a osului, apoi catre interior. Curba cifotica incepe se se formeze in partea opusa, acesta fiind motivul pentru care postura devine inclinata spre inainte.

Odata cu inaintarea in varsta, discurile intervertebrale se micsoreaza si se usuca, ceea ce poate genera cifoza. Aceste discuri au rol de suport, iar cand incep sa se degenereze pot duce la aparitia cifozei. In perioada de crestere, de dinainte de pubertate, poate sa apara boala lui Scheuermann. Se manifesta in special in cazul baietilor, rotunjirea spatelui putand sa devina mai grava odata cu incheierea perioadei de crestere. Specialistii presupun ca aceasta afectiune este consecinta necrozei avasculare a cartilajului de la nivelul vertebrelor. Pentru ca nu mai are sange, cartilajul moare. Boala Scheuermann poate fi agravata atunci cand postura nu este cea corecta la birou, de exemplu.

cifoza-cervicala

Alte posibile cauze ale cifozei

Cifoza poate fi cauzata si de anumite defecte din nastrere. In situatia in care coloana vertebrala a copilului nu se dezvolta normal, anomalia respectiva poate duce la aparitia cifozei. O alta cauza care poate genera cifoza este sindromul Marfan. Aceasta boala se mosteneste si apare pentru ca organismul nu are capacitatea de a produce un grup de proteine care sa ofere elasticitate si putere tesuturilor. Boala Prader Willi este o afectiune genetica din cauza careia apare slabiciune musculara, un apetit crescut si un usor retard mintal. Poate sa cauzeze cifoza, iar cei mai multi dintre pacientii care sufera din cauza acestei boli au diabet de tip 2 si sunt obezi.

Si sindromul Ehlers – Danlos poate fi una dintre cauzele cifozei. Specialistii considera ca apare din cauza unor mutatii genetice. Se manifesta inca din copilarie si poate avea ca simptome anumite anomalii ale vaselor de sange si ale pielii, precum si probleme la nivelul articulatiilor. Cifoza mai poate sa fie cauzata si de administrarea tratamentului specific pentru cancer sau tumori canceroase, mai ales in situatia pacientilor la care cancerul este la nivelul coloanei vertebrale. Tratamentul cu radiatii si chimioterapia pot, de asemenea, sa cauzeze cifoza.

Cifoza cervicala – diagnostic si tratament

Primul pas al diagnosticarii cifozei este examinarea detaliata a pacientului. Medicul specialist va cerceta ulterior istoricul dezvoltarii bolii, identificand trasaturile sindromului care provoaca durere si stabilind daca exista sau nu vreo tulburare neurologica. Pentru ca examinarea sa fie completa, medicul va avea nevoie de o radiografie a coloanei vertebrale a pacientului. Medicul poate sa recomande si un RMN pentru a detecta patologia din zona tesutului moale. Pentru evaluarea modificarilor patologice ale structurilor osoase, medicul poate solicita pacientului si tomografie computerizata.

Tratamentul pe care medicul specialist il va recomanda depinde de cauza declansarii cifozei, precum si de simptomele pe care le prezinta pacientul. In cele mai multe dintre situatii, tratamentul indicat este unul conservator, bazat pe fizioterapie, masaj si terapie cu exercitii care au ca scop intarirea muschilor spatelui. Pentru diminuarea durerilor, medicul poate sa recomande purtarea unui corset. In situatia pacientilor cu cifoza severa poate fi nevoie de administrarea unui tratament mai agresiv, ultima alternativa ramanand interventia chirurgicala.

Avand in vedere faptul ca interventia chirurgicala poate creste riscul de aparitie a altor neplaceri, medicul specialist va sugera aceasta optiune doar in situatia copiilor sau adultilor la care cifoza se manifesta intr-o forma severa. Poate fi cazul celor la care curbura coloanei nu raspunde la niciun fel de alt tratament, precum si al celor la care boala continua sa se agraveze. Interventia chirurgicala este recomandata si atunci cand durerile nu pot fi calmate cu ajutorul medicamentelor, cand apar probleme neurologice de tipul paraliziei, sau cand cifoza este consecinta unor tumori sau a unor infectii.