Stenoza spinala este o boala frecventa a coloanei vertebrale si reprezinta acea ingustare a canalului spinal, limitand functia motorie si senzoriala a persoanei afectate.
Simptome stenoza spinala
Aceasta afectiune nu produce simptome pana cand maduva spinarii sau nervii nu sunt comprimati, insa, atunci cand se intampla asta, pacientii prezinta rigiditate, amorteli si durere la nivelui gatului, umerilor, bratelor, mainilor si membrelor inferioare, precum si tulburari de echilibru, senzatie de slabiciune a picioarelor.
Cauze stenoza spinala
Modificarile formei canalului spinal sunt cele ce produc stenoza spinala. Aceasta apare de obicei la persoane de peste 50 ani, deoarece din cauza varstei se produc ingrosari ale tesuturilor ce fac legatura intre ligamente. Stenoza poate fi, de asemenea, cauzata si de boli generative, precum spondiloza, leziuni traumatice, fracturi vertebrale, dislocari.
Tratament stenoza spinala
In tratarea stenozei spinale este necesara adoptarea unei posturi corecte, practicarea unor exercitii fizice. Unii pacienti apeleaza la terapiile holistice, precum acupunctura si presopunctura.