Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Articulatii dureroase

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 2 octombrie 2017 Ultima actualizare: 13 ianuarie 2022

Articulatiile faciliteaza flexibilitatea si mobilitatea corpului uman, fiind insa foarte sensibile la traumatisme. Durerile articulare mai sunt cunoscute si sub numele de artralgie si apar atat la copii si adulti, cat si la persoane cu varsta inaintata. Majoritatea oamenilor sunt afectati de-a lungul vietii cel putin o data din cauza articulatiilor dureroase, si mai ales odata cu inaintarea in varsta. Numarul articulatiilor din corpul uman este de ordinul sutelor, toate acestea avand rolul de a sustine organismul si de a va permite sa ma miscati fara dificultate. In situatia in care articulatiile va sunt afectate din cauza unei boli sau a vreunei accidentari pe care ati suferit-o, pot sa apara dureri articulare care sa va influenteze negativ capaciatea de miscare.

CUPRINS:

Articulatii dureroase - simptome
Articulatii dureroase - cauze
Articulatii dureroase - tratament

Este important de inteles faptul ca durerile articulare sunt o consecinta a procesului de imbatranire si ca sunt provocate de artrita in foarte multe situatii, insa esxista si posibilitatea ca articulatii dureroase sa apara si la persoane mai tinere – de regula din cauza unor accidentari. La persoanele in varsta, odata cu trecerea anilor, problema poate sa se agraveze si sa apara artrita. Durerile de la nivelul articulatiilor pot sa provoace iritatie si disconfort, fiind in unele situatii vorba si despre simptome ale unor boli care trebuie diagnosticate si tratate.

Articulatii dureroase - simptome

Persoanele care sufera de artralgie se confrunta, pe langa dureri si inflamatie, cu vanatai, sensibilitate la atingere si dificultati in miscare. Exista posibilitatea ca oricare dintre articulatiile corpului sa fie afectata, insa cel mai adesea este vorba despre cele de la nivelul genunchilor. In foarte multe dintre cazuri, in articulatii se acumuleaza lichid seros pe fondul inflamatiei si provoaca edem. Printre manifestarile care mai apar la persoanele cu articulatii dureroase se numara si senzatia de amorteala si furnicaturile, precum si instalarea unei rigiditati si diminuarea capacitatii de miscare. In situatia in care pacientul sufera de o boala cronica, asa cum este de exemplu artroza, invelisul protector de la nivelul articulatiilor poate sa se deterioreze si sa apara umflare, rigiditate si dureri.

Simptomele care sunt asociate articulatiilor dureroase constau in inrosirea zonei respective, inflamatie, instabilitate la nivelul incheieturilor, dar si febra. Este bine sa aveti in vedere faptul ca, desi uneori aceste dureri trec de la sine, in cele mai multe dintre situatii este bine ca un medic specialist sa va evalueze starea de sanatate, sa stabileasca un diagnostic precis si un tratament corespunzator. Este bine sa consultati un medic mai ales daca nu cunoasteti cauza exacta a articulatiilor dureroase, dar si daca durerea persista mai mult de trei zile.

Articulatii dureroase - cauze

Artralgia apare ca urmare a mai multor factori de risc, precum inflamatiile articulare, luxatiile, entorsele, bolile infectioase (hepatita, rubeola), cancerul osos sau rahitismul. Articulatiile dureroase pot sa fie o consecinta a suprasolicitarii sau a stresului la care sunt supuse in mod repetat, ca de exemplu atunci cand ingenunchiati. O alta cauza a durerilor care apar la nivelul articulatiilor poate sa fie vindecarea necorespunzatoare a unor fracturi. Iritarea sau inflamarea unui tendon (tendinita) poate sa fie, de asemenea, asociata articulatiilor dureroase.

Intinderile de ligamente sau luxatiile pot sa apara, de exemplu, in timpul efectuarii unor exercitii fizice mult prea complexe pentru nivelul de pregatire al persoanei respective sau din cauza faptului ca incalzirea prealabila nu a fost suficienta. Articulatii dureroase apar si din cauza gripei in unele situatii, precum si din cauza unor boli subiacente, asa cum sunt guta sau osteoartrita. Articulatiile dureroase pot sa aiba cauze mecanice sau cu caractrer inflamator. De regula, cauzele mecanice sunt consecinta efortului fizic, iar cele cu caracter inflamator apar dupa o perioada de repaus.

Articulatii dureroase - tratament

Persoanelor care sufera de articulatii dureroase le este recomandata consultarea unui medic specialist si respectarea tratamentului prescris de acesta. De asemenea, esentiala este si auto - ingrijirea. Aceasta consta in adoptarea unei alimentatii sanatoase, la care se adauga un program de exercitii fizice care sa ajute la cresterea flexibilitatii si a mobilitatii, precum si la ameliorarea durerilor. Folosirea compreselor reci este una dintre alternativele pe care le aveti la indemana, sau puteti aplica o punga cu gheata pe articulatia cu probleme pentru aproximativ un sfert de ora in fiecare zi.

Este important sa consumati mancaruri care sa va ajute sa va mentineti o greutate corporala normala, pentru a nu pune presiune suplimentara pe articulatii. In situatia in care nu stiti care sunt exercitiile fizice potrivite in cazul dumneavoastra, nu ezitati sa apelati la un fizioterapeut pentru alcatuirea unui plan in acest sens. Kinetoterapia este foarte utila in recuperarea mobilitatii de la nivelul articulatiilor, precum si pentru a preveni deformarea sau atrofia musculara.

Tratamentul medicamentos pentru articulatii dureroase poate sa presupuna administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene, glucocorticoizi, analgezice si analgezice opioide, medicatie patogenica si medicamente cu actiune lenta. In situatia in care niciuna dintre metodele de tratament mentionate anterior nu se dovedeste a fi eficienta, sau daca boala este deja intr-un stadiu avansat, medicul poate sa sugereze interventia chirurgicala.