Artropatia Charcot

Artropatia Charcot se mai numeste si osteoartropia neuropatica este o boala ce afecteaza progresiv intregul sistem musculoscheletic. Artropatia Charcot este caracterizata prin dislocatii ale articulatiilor piciorului  dar si prin fracturi pe os.

Aceasta afectiune determina distrugerea progresiva a osului si tesuturilor moi si chiar si dizolvarea arhitecturii osului atunci cand aceasta este in forma severa.

Simptome:

Simptomele acestei afectiuni pot varia de la inflamarea moderata a articulatiei si se poate ajunge pana la deformare si tumefactie severa. Pot aparea cresteri ale temperaturii locale, roseata, dureri artculare si reabsorbtia osului. Durerea este resimtita de peste 75% dintre pacienti.

Cauze:

Deoarece cauza exacta a artropatiei Charcot nu este cunoscuta exista niste teorii precum teoria nontraumatica care este cauzata  de o trauma neperceputa sau leziune la un picior insensibil si teoria neurovasculara. Factori de risc:  diabetul, terapia cu steroizi, alcoolul, amiloidoza, sifilisul, spina bifida, neuropatia paraneoplazica.

Tratament:

Tratamentul acestei afectiuni are doua etape si anume una acuta si una postacuta. Faza acuta include atat imobilizarea cat si reducerea stresului mecanic.

Obiectivele tratamentului sunt urmatoarele: vindecarea si consolidarea osoasa cu un minim de deformare, rezolvarea problemelor partilor moi si de a pastra mobilitatea pacientului.

Autor: Iuliana Maria Ghergu