Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Calea corecta pentru a rezolva scolioza la copii

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 30 decembrie 2020 Ultima actualizare: 30 decembrie 2020

Scolioza este cea mai complexa dintre deviatiile coloanei vertebrale si se manifesta sub forma unei incurbari a acesteia in plan frontal. Scolioza poate fi observata cu ochiul liber si arata ca o deviatie laterala a axului natural al coloanei vertebrale. Convexitatea acestei curburi este cea care denumeste directia scoliozei.

Scolioza poate fi localizata la nivel cervical, toracal si lombar, fiind cunoscuta ca „scolioza de tip C”. De asemenea, exista si posibilitatea ca scolioza sa aiba o singura curbura pe lungimea coloanei vertebrale. Pot fi intalnite situatii in care sa fie vorba despre doua curburi. Una este principala, iar cea secundara are rolul de a compensa pentru prima. Aceasta este „scolioza de tip S”.

Exista si pacienti a caror coloana vertebrala prezinta mai multe curburi. Scolioza este o afectiune care poate fi observata la persoane de orice varsta, insa cel mai adesea se manifesta in cazul copiilor si al adolescentilor.

 

Ce este scolioza?

Scolioza este acea afectiune care genereaza curbarea laterala a coloanei vertebrale. Copiii si adolescentii pot fi afectati de mai multe feluri de scolioza. Cel mai raspandit tip de scolioza in randul tinerilor este scolioza idiopatica, a carei cauza exacta nu este inca pe deplin deslusita. Cele mai multe dintre cazurile de scolioza idiopatica se manifesta aproximativ din jurul varstei de 10 ani si pana la etapa in care copilul s-a dezvoltat complet.

Pentru majoritatea pacientilor, scolioza nu provoaca dureri. In cazul in care curbele care se formeaza sunt mici, de cele mai multe ori nici nu sunt observate de catre parinti. Pentru a va asigura ca totul este in regula si pentru a depista la timp eventualele probleme de acest fel, ideal ar fi sa consultati periodic un medic pediatru. Acesta poate detecta curbele in cazul in care exista si poate sugera alternative pentru a rezolva neplacerile provocate de scolioza.

Se poate ca acele curbe ale coloanei vertebrale pe care le provoaca scolioza sa fie prea mici pentru a fi nevoie de vreun tratament. In cazul copiilor la care curbele respective sunt mai mari, una dintre solutiile pentru rezolvarea problemei ar putea fi corsetul. Pentru a restabili pozitia normala a coloanei vertebrale exista si optiunea ca cel mic sa treaca printr-o interventie chirurgicala.

Cauzele aparitiei scoliozei la copii

Sunt mai multe cauze care pot genera scolioza la copii. Poate fi vorba despre cauze ereditare, pentru ca in unele situatii este mostenita. Pot fi cauze care tin de constitutia organismului, mai ales in situatia persoanelor mai inalte si mai firave. Fetele pot fi mai afectate de scolioza in perioada pubertatii.

Scolioza la copii poate sa apara si din cauze patologice, ca de exemplu afectiuni ale suschilor, ale ligamentelor sau ale articulatiilor. In situatia in care copilul sufera de torticolis, pot sa apara deformari ale coloanei vertebrale daca afectiunea nu este tratata corespunzator, la timp. Scolioza poate sa se mai manifeste in cazul copiilor si din cauza inegalitatii membrelor sau in situatia paraliziilor cerebrale.

Depistarea scoliozei la copii

Exact ca in cazul oricarei alte boli, cu cat este depistata mai din timp cu atat exista mai multe sanse pentru a o trata. Scolioza este usor de diagnosticat, insa poate fi extrem de dificil sa fie identificata inainte de diagnosticare. In cele mai multe dintre situatii, scolioza poate trece neobservata pentru foarte multa vreme. Este mai ales cazul pacientilor tineri si al celor care sufera de scolioza infantila. Se poate chiar ca afectiunea sa nu poata fi depistata pana ce tanarul nu depaseste perioada pubertatii, moment in care curba ajunge sa devina mai vizibila.

Scolioza la copii poate fi depistata prin mai multe metode. Una dintre ele presupune efectuarea unor teste fizice si a observarii anatomice. Se va proceda la un examen functional care sa ajute la identificarea posturii defectuoase sau a scoliozei idiopatice reale. Medicul specialist va examina miscarile active ale coloanei vertebrale la nivel cervical, toracic si lombar. Atunci cand pacientul este observat prin prisma unui program educational specific, starea acestuia are sanse sa se imbunatateasca.

Pentru stabilirea diagnosticului de scolioza la copii se poate apela si la teste de natura neurologica. Medicul se va interesa si de istoricul familial, in afara examinarii fizice. Atunci cand datele din istoric si datele care rezulta in urma testarii neurologice indica o curba suficient de accentuata a coloanei vertebrale, se poate face o radiografie a coloanei vertebrale prin care sa se obtina o masurare cat mai precisa a respectivei curbe.

Pentru a confirma diagnosticul de scolioza la copii pe poate apela si la examene imagistice. Pentru a studia scolioza, metoda cel mai des folosita este realizarea unei radiografii posteroanteriale in timp ce pacientul sta in pozitie verticala. Folosind analiza radiografica, se poate identifica prezenta, directia, localizarea si varful curburii pacientului.

Scolioza la copii – tratament recomandat

Scolioza la copii poate fi tratata in trei feluri: ortopedic, chirurgical sau kinetic. Atunci cand medicul specialist alege cea mai buna varianta pentru tratarea afectiunii, va tine cont de cat de accentuat este unghiul pe care il formeaza curbura.

Atunci cand unghiul este mai mic de 30 de grade, tratamentul este unul exclusiv de natura kinetica. In situatia in care unghiul are o valoare cuprinsa intre 30 si 50 de grade, tratamentul presupune si abordare kinetica si abordare ortopedica. Aici se incadreaza categoria de pacienti carora li se recomanda purtarea unui corset.

Pentru pacientii a caror curbura formeaza un unghi mai mare de 50 de grade, este necesara o interventie chirurgicala pentru a rezolva problema. Ulterior, continuarea kinetoterapiei este esentiala.

Tratamentul scoliozei la copii cu ajutorul ortezelor

In situatia pacientilor cu scolioza idiopatica juvenila, riscul ca afectiunea sa se agraveze este cel mai mare. In cazul in care curbura nu este foarte mare, cea mai buna optiune pentru tratarea scoliozei la copii este corsetarea timpurie. Aceasta modalitate de tratament are rolul de a preveni accentuarea curburii pana la momentul in care perioada de crestere este finalizata.

Datorita faptului ca aceasta curbura se formeaza timpuriu in procesul de dezvoltare a pacientului si pentru ca este suficient timp pana la incheierea acestui proces, se poate sa fie nevoie de un tratament mai serios sau de o interventie chirurgicala pentru a rezolva problema.

Cea mai intalnita forma de scolioza este cea idiopatica adolescentina. In cazul in care unghiul pe care il descrie curbura are o valoare cuprinsa intre 20 si 25 de grade, iar pacientul este inca in crestere, in afara de kinetoterapie o sa fie nevoie ca pacientul sa poarte un corset.

Catena Pas cu Pas va ofera posibilitatea de a alege dintr-o gama larga de corsete si orteze, care pot ameliora sau combate problemele generate de scolioza. Sunt produse concepute special pentru a veni in ajutorul persoanelor care sufera din cauza acestei afectiuni si au rolul de a le imbunatati cat mai mult calitatea vietii. Este foarte important de avut in vedere faptul ca trebuie sa achizitionati astfel de produse doar in functie de sfaturile si indicatiile medicului specialist, dupa ce interpreteaza rezultatele testelor pe care le-ati efectuat.