Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Care sunt cele mai sanatoase pozitii de dormit?

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 18 mai 2020 Ultima actualizare: 16 iunie 2021

Chiar daca foarte multi dintre noi nu sunt atat de interesati de pozitia corpului in timpul somnului, este foarte important sa stim ca felul in care ne odihnim poate sa ne afecteze cat se poate de direct starea de spirit pe care o avem in ziua urmatoare. Nu trebuie sa fim dezinteresati de acest subiect, pentru ca riscurile pe care le implica pozitia gresita din timpul somnului sunt majore, ajungand pana la afectiuni grave ale gatului si ale coloaonei vertebrale.

 

Sunt tot felul de dezbateri in mediul online si in presa despre cum este indicat sa dormim, sunt tot felul de specialisti care sustin ba ca dormitul ghemuit, ba ca cel pe spate este recomandat. O tema aparent banala, dar care se dovedeste extrem de importanta. Aparent, daca dormiti pe spate va mentineti coloana vertebrala sanatoasa iar daca dormiti pe o parte riscati accelerarea aparitiei ridurilor. Foarte multi oameni par sa aleaga pozitia in forma de fetus, insa este una foarte nefericita care poate sa provoace dureri serioase de gat si de spate. Conform unui program de la CNN care se refera la acest subiect, dormitul pe burta nu este deloc recomandat, cu toate ca poate fi o solutie pentru persoanele care sforaie mult.

 

Dormitul pe spate

Avantaje: Aceasta este, conform specialistilor, cea mai recomandata dintre pozitii. Ajuta foarte mult in prevenirea durerilor de gat si de spate, a ridurilor, ba chiar si pentru mentinerea fermitatii sanilor. Atunci cand cineva doarme pe spate isi face un serviciu din punct de vedere al sanatatii gatului, spatelui si coloanei vertebrale, pastrand o pozitie care nu formeaza nicio curba in plus corpului. Pentru a combate refluxul gastro-esofagian este de asemenea eficient sa alegeti sa dormiti pe spate, pentru ca atunci cand capul este putin ridicat, stomacul este sub nivelul esofagului iar mancarea sau acidul nu pot reveni pe esofag. Prevenirea aparitiei ridurilor datorita dormitului pe spate are loc pentru ca in aceasta pozitie nu este nimic care sa actioneze la nivelul fetei.

Dezavantaje: Conform opiniei specialistilor, singurul dezavantaj al dormitului in aceasta pozitie este favorizarea sforaitului.

 

Dormitul pe o parte

Avantaje: Este a doua pozitie in topul recomandarilor. La fel ca in cazul dormitului pe spate, cei care dorm pe o parte previn astfel intr-o oarecare masura durerile de spate si de gat, sforaie mai putin, au un reflux gastro-esofagian mai scazut. De asemenea, este o pozite recomandata femeilor insarcinate.

Dezavantaje: Exista, desigur, si dezavantaje in cazul dormitului pe o parte. Nu este o pozitie care sa favorizeze tenul sau sanii.

 

Dormitul ghemuit sau in forma de fetus

Avantaje: Singurele avantaje ale acestei pozitii de somn constau in faptul ca scade posibilitatea sforaitului si poate fi de ajutor in cazul femeilor insarcinate.

Dezavantaje: Nu are efecte pozitive pentru piele si nu ajuta in nici un fel la prevenirea durerilor de gat sau de spate. Ba chiar se poate intampla sa simtiti anumite dureri la nivelul articulatiilor daca dormiti mai multe nopti la rand ghemuit sau in pozitie de fetus. Pe langa toate acestea, trebuie sa aveti in vedere ca aceasta pozitie nu va permite sa respirati in cele mai bune conditii.

In cel mai rau caz, daca v-ati obisnuit sa dormiti astfel, incercati macar sa aveti grija sa nu se formeze o bucla prea accentuata cu corpul.

 

Dormitul pe burta

Avantaje: Aceasta este pozitia despre care specialistii spun ca este cea mai daunatoare. Aparent, nu aduce niciun beneficiu pentru sanatatea organismului. Singurul aspect pozitiv ar fi acela al reducerii sforaitului in timpul noptii, insa comparand cu dezavantajele nu merita luat in seama.

Dezavantaje: Este o pozitie care poate sa genereze dureri serioase de gat side spate. Nu este recomandata pentru ca favorizeaza aparitia ridurilor si afecteaza fermitatea sanilor. Atunci cand dormiti pe burta este imposibil sa puteti mentine coloana vertebrala intr-o pozitie corecta sau neutra. Este o pozitie care pune presiune asupra muschilor si a articulatiilor, situatie in care pot sa apara dureri odata ce va treziti. Incercati sa va imaginati ce inseamna sa tineti gatul intr-o pozitie inconfortabila timp de 15 minute si sa constientizati durerile care se pot instala astfel; atunci cand dormiti pe burta, gatul sta intors pentru aproximativ 8 ore. Chiar daca efectele nu se for face simtite imediat, pe termen lung se vor accentua si vor deveni o problema majora.

In cazul in care va este imposibil sa dormiti altfel decat pe burta, tineti cont ca macar perna sa fie una cat mai joasa sau, si mai bine, incercati sa nu folositi deloc perna. Si daca totusi simtiti nevoia unei perne, alegeti sa fie una din pene naturale si puf; este singurul model de perna care da voie umpluturii sa se deplaseze si sa se poata modela in functie de pozitia dumneavoastra.

In cazul femeilor insarcinate, dormitul pe burta poate fi acceptabil in prima parte a sarcinii, pentru ca uterul este in spatele osului pubis si astfel copilul este protejat. Odata cu avansarea sarcinii si cu cresterea in dimensiune a uterului, dormitul pe burta nu mai este insa nici recomandat si nici confortabil.