Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Ce este fractura de femur si ce tratament se impune?

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 31 august 2021 Ultima actualizare: 31 august 2021

Femurul este osul dintre articulatia soldului si articulatia genunchiului, unul dintre oasele cele mai mari si mai puternice ale corpului. Femurul mai este denumit si „osul coapsei”. Avand in vedere ca este un os atat de puternic, pentru ca acesta sa se fractureze este nevoie de o forta considerabila. Fractura de femur poate surveni, de exemplu, in urma unei caderi sau a unui accident de masina. Atunci cand femurul se rupe, este necesara o perioada destul de lunga de vindecare.

CUPRINS:

Fractura de femur – generalitati
Tipuri de fracturi de femur
Fractura de femur – cauze si factori de risc
Fractura de femur - simptomatologie
Diagnosticul de fractura de femur
Tratament pentru fractura de femur
Recuperarea dupa o fractura de femur
Posibilele complicatii ale fracturii de femur
Sfaturi de preventie

Fractura de femur ingreuneaza desfasurarea rutinei zilnice, pentru ca este unul dintre oasele cele mai importante in procesul de deplasare. Exista si fracturi de femur simple, unde fisurile din os sunt scurte, situatie in care interventia chirurgicala nu este neaparat necesara. In cazul in care fracturarea este majora si osul este spart complet sau deplasat, este esential ca interventia chirurgicala sa fie efectuata de urgenta.

Pentru a stabili diagnosticul de fractura de femur, medicul va solicita in cele mai multe dintre situatii efectuarea unei radiografii. In cazul in care este nevoie de informatii suplimentare, medicul va solicita efectuarea unei tomografii computerizate (CT). Pentru a putea sa recomande tratamentul specific, medicul trebuie sa identifice mai intai tipul fracturii.

Fractura de femur – generalitati

De cele mai multe ori, fractura de femur este localizata in zona colului femural sau in zona trohanteriana, imediat sub colul femural. Fractura de femur are loc destul de frecvent si poate fi severa, pentru ca apare de multe ori in situatia persoanelor in varsta si in general necesita interventie chirugicala,f iar recuperarea este lenta si de durata. Conform statisticilor, un sfert dintre persoanele adulte care sufera fractura de femur au nevoie de ingrijire speciala timp de cel putin un an.

Din cauza faptului ca oasele persoanelor in varsta sunt mai fragile, riscul de aparitie a complicatiilor in situatia unei fracturi de femur este unul crescut. Pot sa apara infectii, cheaguri la nivelul plamanilor (embolie pulmonara) sau cheaguri in vene profunde (tromboflebita profunda). De asemenea, se poate ajunge la pneumonie si la dureri generate de presiunea care este exercitata de fractura. Statisticile arata ca aproximativ 30% dintre persoanele in varsta care sufera o fractura de femur isi pierd viata in anul de dupa accidentare.

Tipuri de fracturi de femur

Directia de actiune a fortei de impact este criteriul in functie de care de clasifica fracturile de femur. Atunci cand forta actioneaza perpendicular, fractura poate sa fie transversala. Forta axiala genereaza fractura in zona soldului sau a genunchiului, iar in cazul fortei de rotatie apar fracturi oblice sau fracturi spirala.

Fractura transversala de femur face ca osul sa se rupa drept, fractura oblica provoaca ruptura inclinata a axului femural, iar fractura spiralata genereaza un traiect spiralat in zona diafizei. In situatia in care fractura de femur este cominutiva, osul este rupt in mai multe bucati. Atunci cand fractura este deschisa, osul (sau bucati din acesta) patrunde prin piele. Fractura deschisa poate sa afecteze atat tendoanele si ligamentele, cat si muschii, perioada de vindecare fiind destul de lunga. In situatia in care fractura este inchisa, osul se rupe, dar pielea nu este perforata.

Clasificarea tipurilor de fractura de femur se face si in functie de localizarea fracturii. Astfel, poate sa apara fractura femurala proximala, fractura a corpului femural sau fractura supracondilara a femurului.

Fractura de femur – cauze si factori de risc

In cele mai multe dintre cazuri, fractura de femur este consecinta unei lovituri puternice. In situatia in care femurul are deja si alte probleme, fractura poate sa apara chiar si atunci cand leziunile sunt mai putin severe. Atunci cand avem in vedere persoane cu o stare de sanatate buna, cauzele fracturarii femurului pot sa fie ori caderea ori un impact major. De foarte multe ori este vorba despre accidente de masina sau despre incidente traumatizante la locul de munca, dar poate fi vorba si despre o impuscatura ori despre accidentare in timpul practicarii unui sport.

In cazul pacientilor al caror organism este mai slabit din cauza varstei si care sufera de osteoporoza, caderea poate fi una dintre cauzele frecvente ale fracturii de femur. Este valabil si pentru persoanele ale caror oase sunt slabite din cauza administrarii unor medicamente sau pentru ca sufera din cauza unor afectiuni precum cancerul. O alta cauza a fracturii de femur poate sa fie o boala osoasa preexistenta care duce la slabirea osului, asa cum sunt chisturile osoase, boala Paget sau o tumoare.

Fractura de femur – simptomatologie

Simptomele difera in functie de tipul fracturii de femur. Cele mai comune dintre simptome sunt durerile, umflaturile, vanataile si deformarile care apar la nivelul fracturii. In situatia pacientilor care au suferit fractura proximala de femur apar dureri intense la nivelul soldurilor, iar piciorul isi pierde mobilitatea , se invineteste, se umfla si se intareste. Daca este vorba despre fractura a diafizei femurale nu se poate pune greutate pe piciorul respectiv, durerile sunt intense. La pacientii cu fractura de femur supracondilar simptomele includ dureri intense la nivelul genunchiului, blocarea articulatiei, umflarea si invinetirea genunchiului.

Exista posibilitatea ca simptomele unei fracturi de femur sa fie confundate cu cele ale altei afectiuni, asa cum este in caz de cap fibular dislocat sau fractura de patela. Pentru a afla cu siguranta daca este vorba despre o fractura de femur este esential sa consultati un medic si sa urmati intocmai indicatiile acestuia pentru ca tratamentul sa fie eficient.

Diagnosticul de fractura de femur

Pentru ca fractura de femur este o leziune foarte grava, medicul o diagnosticheaza de cele mai multe ori la camera de urgenta. Dupa examinarea clinica a semnelor si a simptomelor care indica fractura, medicul va intreba pacientul despre locul unde simte durere, care a fost trauma sau accidentul care a provocat fractura, care sunt factorii ce accentueaza durerea si care sunt cei ce o diminueaza, care a fost mecanismul ranirii si cand a avut loc aceasta. 

Este foarte important ca medicul sa stie cat mai multe detalii despre felul in care s-a produs fractura, pentru a putea identifica si alte eventuale rani. Medicul va intreba pacientul si daca sufera de alte afectiuni, ca de exemplu diabet, hipertensiune arteriala sau astm. De asemenea, se va interesa daca are alergii sau daca ia orice fel de medicamente. Pentru a diagnostica fractura de femur se folosesc explorari imagistice, anume radiografia si tomografia. Radiografiile sunt efectuate cu radiatii la nivel scazut, fotografiaza oasele si pot sa evidentieze daca exista sau nu ruptura la nivelul osului. Tomografia computerizata (scanarea CT) presupune folosirea razelor X si a computerului pentru a observa osul si tesutul, putand sa arate daca este vorba despre o ruptura simpla sau daca osul s-a rupt si in alte parti.

Tratament pentru fractura de femur

In orice situatie, fractura de femur trebuie tratata ca o urgenta. Este nevoie de examinare medicala imediata si de stabilire cat mai rapida a unei alternative de tratament si recuperare. Exact ca si in cazul simptomelor, metoda de tratament este determinata de locul fracturii, de felul acesteia si de severitatea rupturii.

Una dintre alternative o constituie tratamentul nechirurgical, dar este bine de avut in vedere faptul ca aceasta metoda creste posibilitatea de deplasare osoasa si este nevoie de monitorizare constanta cu raze X pentru ca vindecarea sa fie eficienta. Atunci cand fractura este destul de grava dar pacientul sufera din cauza unor alte afectiuni care nu permit efectuarea unei interventii chirurgicale, se poate apela totusi la tratamentul nechirurgical. Acesta presupune sedinte de fizioterapie, folosirea carjelor sau a dispozitivelor de tractiune, imbobilizare, administrarea de analgezice si antiinflamatorii, utilizarea ghipsului, a atelelor sau a protezelor.

Interventia chirurgicala este recomandata in cele mai multe dintre cazurile de fractura de femur si presupune introducerea unei tije intramedulare in centrul osului coapsei. La majoritatea pacientilor, aceasta tija ramane in os, securizata cu suruburi in partea de sus si in partea de jos a fracturii. In cazul in care provoaca dureri si alt tip de probleme, tija intramedulara poate sa fie indepartata.   

Recuperarea dupa o fractura de femur

Recuperearea dupa fractura de femur presupune reabilitare prin fizioterapie graduala si asistata, necesara pentru restabilirea fortei musculare si a flexibilitatii soldului. De asemenea, ajuta si la prevenirea altor complicatii medicale. In cazul in care pacientul nu este internat pentru recuperare, va fi nevoie de vizite constante la domiciliu din partea unui fizioterapeut. Se poate ca pentru o durata de la cateva saptamani la un an sa fie nevoie de folosirea de carje si bastoane.

Posibilele complicatii ale fracturii de femur

In situatia in care apare fractura de femur se poate sa se ajunga si la alte complicatii. Una dintre ele este reglarea incorecta, care se refera la alinierea gresita a osului. Aceasta poate sa detemine scurtarea piciorului si aparitia durerilor de genunchi si de sold cativa ani mai tarziu.

Poate sa fie vorba si despre daune periferice. Este vorba despre faptul ca, pe langa afectarea osului, sunt afectati si muschii si tendoanele, ligamentele si nervii din vecinatatea zonei ranite. Pot sa apara si complicatii chirurgicale, ca de exemplu sangerarile, infectarea sau uneori chiar si cheaguri de sange. De asemenea, poate sa apara si osteonecroza capului femural.  

Sfaturi de preventie

Principalele recomandari ale specialistilor pentru a evita o eventuala fractura de femur au legatura cu indicatiile de a nu conduce fara a purta centura de siguranta, de a nu conduce sub influenta alcoolului sau a substantelor psihoactive, precum nici a medicamentelor care induc starea de somn si care scad capacitatea de reactie. De asemenea, este recomandat sa nu aveti un stil agresiv de conducere, sa nu practicati sporturi extreme si de contact fara a respecta masurile de siguranta care se impun. Cresteti aportul de vitamina D si de calciu, in special daca suferiti de osteoporoza. Intretineti sistemul osos si musculatura prin exercitii fizice, tineti sub control greutatea corporala.