Copilul are platfus, picior scobit sau merge cu picioarele orientate spre interior? Ce este de facut?

96% dintre copiii care nu au implinit inca 4 ani au talpile plate

Avand in vedere ca 96% dintre copiii care nu au implinit inca 4 ani au talpile plate, si ca foarte putini dintre ei ajung sa aiba platfus si la maturitate, putem concluziona ca platfusul nu este o boala. Tesutul adipos (grasimea) din talpa dispare pe masura ce copilul creste si isi dezvolta mersul, talpa urmand sa se arcuiasca si sa se formeze acea scobitura plantara. In cazul in care, dupa ca a implinit 5 ani, copilul are in continuare talpa la fel de dreapta, se poate considera ca are intr-adevar platfus. Este o particularitate, nu o afectiune, 90% dintre cazuri reprezentand o mostenire genetica. Este un defect mic, intr-o zona putin vizibila. Pentru o imagine reala asupra fenomenului e bine de stiut ca 15% din populatia planetei are platfus.

Forma de „X” sau de „O” a picioarelor este generata de o deviatie a genunchilor

O alta mare grija a parintilor o constituie forma picioarelor copilului. Inca din primele lui zile de viata, mama are grija in ce fel il infasa (pe baza sfaturilor primite de la rude si de la medic). Forma de „X” sau de „O” a picioarelor este generata de o deviatie a genunchilor. De cele mai multe ori se corecteaza de la sine, dar se poate si ca efectele sa persiste pentru restul vietii in cazul in care aceasta deviatie apare pe fondul unei infectii sau a vreunei afectiuni. In mod obisnuit, pana in jurul varstei de 1 an si 6 luni aproape toti copiii au picioarele in forma de „O”. Dupa aceasta varsta, forma picioarelor incepe sa se corecteze. Dupa varsta de 2 ani si 6 luni se poate ca picioarele sa se formeze in „X”. Nici acesta nu este un real motiv de ingrijorare, avand in vedere ca totul revine la normal pana in jurul varstei de 5 ani.

Odata cu primii pasi pe care copilul ii va face, apare o alta problema. Undeva intre 8 si 15 luni se poate sa dezvolte obiceiul (comun multor copii) de a-si orienta degetele spre interior prin strangere. Nu este nevoie de tratament pentru a scapa de acest inconvenient, mai ales ca este o nevoie de moment a copilului. Intre varsta de 1 si 4 ani, acesta va tinde sa calce cu talpile orientate catre interior sau pe varfuri. Este un capriciu care va trece de la sine, asa ca nu trebuie sa alergati imediat la medic din acest motiv.

Din pacate exista si situatii in care curbura picioarelor nu dispare. Se poate sa fie din cauza mostenirii genetice, se poate sa fie o malformatie cu care s-a nascut copilul. Daca devierea este mostenita si greu de observat, nu trebuie sa va faceti griji. In cazul in care devierea este evidenta si il deranjeaza pe cel mic sau este vizibila la un singur picior, sfaturile medicului pediatru si al celui ortoped sunt neaparat necesare. Dupa o examinare adecvata, acestia va vor prescrie tratamentul cel mai potrivit (incaltaminte ortpedica personalizata care sa corecteze afectiunea ori sustinatori plantari cu modele de corectie).