Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Crampele musculare nocturne – cauze si efecte

Data publicării: 2 octombrie 2017 Ultima actualizare: 12 noiembrie 2018
In unele cazuri, crampele musculare nocturne sunt asociate cu arteropatii periferice, ciroza hepatica, discopatii lombare, sarcina ori alte afectiuni medicale. Crampele musculare nocturne dureaza cateva minute si pe langa faptul ca provoaca durere la nivelul membrului afectat, acestea pot duce la insomnie.

Simptome ale crampelor musculare

Atunci cand pacientii se confrunta cu crampele musculare nocturne, acestia acuza durere intensa si incapacitatea folosirii muschilor afectati. Crampele musculare sunt mai frecvent intalnite la femei decat la barbati iar prevalenta lor creste odata cu varsta. De asemenea, crampele pot cauza insomnie secundara. Crampele severe pot fi asociate cu tumefiere si febra musculara.

Cauzele crampelor musculare

Desi nu se cunosc cauzele exacte ale crampelor musculare nocturne, exista cateva potentiale cauze precum cele miopatice, cele neurologice sau cele metabolice. Totodata, se considera ca oboseala musculara este principala cauza a apritiei crampelor musculare nocturne. Crampele musculare pot fi cauzate si de contractiile sau scurtarile muschilor, de efortul fizic intens sau chiar de nivelul scazut de calciu in sange. Insa si nivelul de sodiu si de potasiu asociat cu deshidratarea pot duce la producerea crampelor musculare. Acestea sunt frecvent intalnite la sportivii ce practica sporturi extenuante dar si la persoanele in varsta. La sportivi, crampele musculare nocturne se dezvolta atunci cand sunt foarte obositi sau nu-si antreneaza corpul adecvat efortului depus, pe cand la persoanele in varsta apar in urma artrofiei normale a muschilor.

Tratamentul crampelor musculare

Crampele musculare nocturne pot fi tratate cu ajutorul masajului efectuat la nivelul muschilor afectati si prin aplicarea de comprese calde sau reci. Este important de stiut faptul ca prin aplicarea de comprese calde se imbunatateste circulatia periferica a sangelui si creste flexibilitatea muschilor, insa nu trebuie sa exagerati deoarece crampele se pot agrava. O alta metoda de tratament al crampelor musculare consta in ridicarea membrului afectat si intinderea acestuia prin apucare de degete. In cazul crampelor dezvoltate ca urmare a deshidratarii sau lipsei sodiului din organism, este necesar consumul de apa si sare.