Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Cum alegem marimea potrivita

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 5 mai 2020 Ultima actualizare: 5 mai 2020

Traim intr-o epoca a digitalizarii, o era in care din ce in ce mai multi oameni incep sa prefere cumparaturile facute in mediul online. Numai ca, atunci cand comanzi diverse produse din fata computerului sau chiar de pe telefon, riscul sa alegi o masura gresita este destul de mare. Multe persoane ajung sa fie dezamagite si sa trebuiasca sa returneze sau sa schimbe ceea ce au cumparat, pierzand astfel timp, poate si bani.

Determinarea corecta a marimii pantofului

Cum alegem marimea potrivita

De exemplu, in cazul in care doriti sa va cumparati o pereche de pantofi, pentru ca marimea aleasa sa fie cea de care aveti nevoie, este necesar sa va masurati inainte talpa piciorului iar comanda sa fie facuta dupa ce ati corelat masuratoarea cu numerele europene. Este foarte important ca incaltamintea sa se potriveasca perfect piciorului, sa nu fie prea scurta, prea ingusta sau prea lunga. Pentru a obtine confortul dorit, trebuie sa tineti cont de faptul ca lungimea ideala a pantofului este cu jumatate de centimetru mai mare decat lungimea talpii piciorului dumneavoastra.

Incaltamintea de calitate nu cedeaza din punct de vedere al lungimii, dar in latime poate ceda cu 3 pana la 5 milimetri. Un alt aspect important de retinut atunci cand ne alegem incaltamintea este acela ca picioarele nu sunt egale in lungime si latime, de aceea este esential sa masuram ambele picioare si sa consideram ca marime finala pe cea a piciorului mai lung. Daca incaltamintea pe care o alegeti nu are marimea potrivita, atat piciorul cat si intregul organism pot avea de suferit. Incaltamintea prea larga poate genera de asemenea probleme si disconfort, nu numai cea stramta.

Cum masor talpa piciorului?

Pentru a afla marimea corecta a piciorului, va trebui sa masurati lungimea reala a talpii:

Puneti o coala de hartie pe podea si asezati talpa piciorului, cu o soseta similara celei cu care va fi purtata incaltamintea. In cazul sandalelor si a sabotilor de vara care se poarta fara soseta, masurarea o veti face pe piciorul gol. Stati in pozitie verticala si rugati pe cineva sa traseze cu un creion pe foaie intreg conturul talpii dumneavoastra. Creionul trebuie tinut in pozitie verticala in timpul trasarii, pentru ca varful acestuia sa nu intre sub conturul talpii. Apoi, folosind un liniar, masurati in centimetri cea mai lunga lungime a talpii.

 

Picioarele nu ne sunt egale atat ca lungime, cat si latime (grosime). Este indicata masurarea ambelor picioare, iar masura finala este cea a piciorului cel mai lung (daca este cazul).

ATENTIE! Va recomandam sa nu va masurati piciorul daca este umflat. Cel mai prielnic moment pentru a va masura piciorul este dimineata, pentru a va asigura ca nu aveti picioarele umflate din timpul zilei, de la statul in picioare.

 

Suporturi ortopedice, orteze si ciorapi compresivi

 

In cazul gulerelor cervicale, recomandate pacientilor care au suferit traumatisme in zona gatului si care au nevoie de imobilizarea acesteia, marimea se stabilieste – dupa caz -  in functie de circumferinta gatului sau de inaltimea acestuia. De exemplu, atunci cand trebuie sa cumparati un guler cervical rigid, trebuie masurata circumferinta gatului. Marimea I este considerata intre 25 si 30 de centimetri, marimea II de la 31 la 38, iar marimea III de la 39 la 46. Abaterea maxima luata in considerare pentru stabilirea corecta a marimii este de un centimetru. In situatia persoanelor care necestita un guler cervical cu tija de sustinere, marimile difera in functie de inaltimea gatului – marimea I 7,5 cm, marimea II 9 cm iar marimea III 11 cm.

Atunci cand pacientul are nevoie de orteza pentru coloana vertebrala, de exemplu un corset toraco-lombo-sacral, pentru stabilirea corecta a marimii este necesara masurarea circumferintei taliei si trebuie tinut cont de inaltimea corsetului in zona posterioara. Astfel, marimea 1 este cea cu talia cuprinsa intre 65 si 75 cm, cu o inaltime de 48 cm, iar marimea 6 (cea mai mare) are talia cuprinsa intre 115 si 125 cm, cu o inaltime de 53 cm.

Masuratoarea se efectueaza in centimetri, la fel si in cazul corsetelor abdominale, marimea stabilindu-se in functie de circumferinta taliei. In cazul ortezelor pentru membrele superioare sau inferioare se va masura, in functie de situatie, circumferinta incheieturii mainii, a gleznei sau a genunchiului si se va alege marimea corespunzatoare numarului de centimetri.

Ciorapii compresivi se aleg si ei in functie de marime, iar aceasta se stabileste in functie de circumferinta gleznei si a gambei. De exemplu, marimea S corespunde unei glezne cu circumferinta de 19-21 cm cu o gamba de 28-34 cm circumferinta, iar marimea XXL (cea mai mare) corespunde unei glezne de 30-32 cm cu o gamba de 42-50 cm.