Cum alegeti corect incaltamintea pentru copii?

Atunci cand cautati incaltaminte pentru copii trebuie sa tineti cont de anumite sfaturi ale specialistilor, pentru a va asigura ca nu influentati negativ in niciun fel dezvoltarea copilului si mersul acestuia. Foarte multi parinti se intreaba daca ar fi mai bine sa aleaga incaltaminte cu talpa mai flexibila sau mai rigida, daca trebuie ca incaltamintea sa aiba un design anume sau daca ar trebui sa fie confectionata dintr-un material sau din altul. Acestor intrebari li se adauga si altele, ca de exemplu in ce fel se masoara piciorul copilului si cat de important este ca incaltamintea sa ii fie fixa sau cu un numar mai mare (avand in vedere ca se afla in procesul de crestere).

5 sfaturi care va ajuta sa alegeti corect incaltamintea pentru copii

Una dintre solutiile cele mai bune pe care le puteti avea in vedere pentru a alege corect incaltamintea copiilor, este aceea de a opta pentru incaltaminte ortopedica. Este o alternativa de preferat in aceasta perioada a vietii copilului, pentru ca favorizeaza dezvoltarea armonioasa a acestuia. In afara de incaltamintea ortopedica pentru copii, aveti de ales si dintre alte produse. Indiferent de alegerea pe care o faceti, este important ca incaltamintea achizitionata sa respecte anumite norme din punct de vedere al marimii, al materialului sau al tipului de talpa.

Asigurati-va ca alegeti incaltaminte de marimea potrivita

Este ideal ca atunci cand cumparati incaltaminte pentru copii, acestia sa o probeze si sa stea in picioare. Recomandarea specialistilor este ca adultul sa verifice daca ramane suficient spatiu intre partea din spate a pantofului si calcaiul copilului, eventual de dimensiunea degetului mic al persoanei adulte. Piciorul copilului nu trebuie sa fie masurat atunci cand acesta sta intins, ci atunci cand sta in picioare, pentru ca dimensiunea poate sa fie mai mare cu pana la un centimetru din cauza presiunii pe care o exercita greutatea corporala. Copilul trebuie sa stea incaltat cateva minute cu perechea de incaltaminte pe care doriti sa o cumparati, pentru a vedea daca apare tendinta de a schiopata su daca pielea se inroseste.

Alegeti incaltaminte ortopedica pentru copii datorita numeroaselor beneficii pe care le aduce

Se recomanda sa alegeti incaltaminte ortopedica pentru copii in special daca acestia sufera din cauza unor anumite afectiuni ale piciorului, ca de exemplu fasceita plantara, exostoza calcaniana, picior scobit, picior plat, sindromul Morton, calcaneus valgus, bataturi sau metatarsalgie. Incaltamintea ortopedica pentru copii ajuta la sustinerea gleznei, la stabilizarea piciorului si la facilitarea unei dezvoltari armonioase a musculaturii. De asemenea, alegerea unui tip de incaltaminte cu calapod anatomic si ortopedic favorizeaza formarea unor obiceiuri corecte de mers si scade riscul de dezvoltare a piciorului plat. Incaltamintea ortopedica pentru copii dispune de un design special al calapodului, care sprijina tonifierea musculaturii piciorului si care poate sa ajute in procesul de corectare a piciorului plat.

Asigurati-va ca materialul din care este confectionata incaltamintea este unul calitativ

Dintre toate materialele folosite pentru fabricarea incaltamintei, pielea naturala reprezinta alegerea cea mai buna. Este un material care asigura rezistenta si durabilitate, permitand in acelasi timp pielii copilului sa respire. Desigur, exista anumite precautii de care trebuie sa tineti cont pentru a pastra incaltamintea din piele in bune conditii. Desigur, puteti opta si pentru incaltaminte din piele ecologica, din materiale textile sau din diverse materiale sintetice – asa cum este cazul incaltamintei sport. Chiar daca vedeti modele de incaltaminte din cauciuc sau din plastic si sunteti atrasi de designul acestora, recomandarea este sa nu le achizitionati pentru copii.

Aveti grija la tipul de talpa al incaltamintei

Specialistii recomanda ca talpa de la incaltamintea pe care o achizitionati pentru copii sa nu fie mai groasa de aproximativ un centimetru. Este o grosime suficienta pentru ca piciorul sa fie protejat iar copilul sa poata merge comod. De asemenea, este important ca talpa sa fie atat flexibila cat si antiderapanta. Partea din spate a talpii, cea care sustine calcaiul copilului, nu trebuie sa fie rigida insa trebuie sa fie stabila. Puteti opta pentru talpa care sa aiba si striatii, eventual cu structura de spuma pentru a amortiza socul la nivelul articulatiilor.

Nu optati pentru incaltaminte cu toc in cazul copiilor

Este foarte important ca incaltamintea pe care o achizitionati pentru copii sa nu aiba toc, nici macar unul mic. In caz contrar, presiunea la nivelul degetelor de la picioare va creste si copilul va fi nevoit sa incordeze tendoanele din zona calcaiului.