Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Dermatita seboreica

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 2 octombrie 2017 Ultima actualizare: 23 martie 2021

Dermatita seboreica este o afectiune destul de comuna a pielii, putand sa fie inactiva pentru perioade lungi de timp. Dermatita seboreica are un caracter cronic si recidivant, manifestandu-se prin aparitia unor cruste albicioase si a unor zone iritate la nivelul fetei si al scalpului. Nu avem de-a face cu o boala contagioasa. Aceasta afectiune este localizata cel mai adesea in zona capului si a portiunilor de piele bogate in sebum, ca de exemplu la nivelul sprancenelor, a barbiei, in zona mediana a fetei sau a sternului.

De asemenea, dermatita seboreica poate afecta canalul auditiv extern si retroauricular. Exista si pacienti la care afectiunea se manifesta in zona pubiana sau a axilei. Specialistii inca cerceteaza dermatita seboreica, pentru ca niciunul dintre studiile efectuate pana acum nu a reusit sa determine care sunt cauzele exacte ale acestei afectiuni.

dermatita-seboreica

Simptome de dermatita seboreica

Dermatita seboreica este caracterizata de aparitia unor cruste albe pe tegument, care se pot desprinde, lasand niste pete rosiatice. Dupa desprindere, crustele se fixeaza pe firul de par si provoaca mancarimi. In afara de scuamele alb - galbui si de roseata, pielea devine mai grasa in zonele respective si accentueaza senzatia de disconfort.

Simptomele dermatitei seboreice nu trebuie ignorate, pentru ca aceasta boala genereaza uneori complicatii grave. Pacientul poate avea de suferit si din punct de vedere estetic si din punct de vedere social, de aceea trebuie ca tartamentul sa fie adecvat si administrat la timp. Simptomele se pot manifesta chiar in primele luni de viata, afectiunea fiind cunoscuta si ca „dermatita seboreica a nou - nascutului” sau sub denumirea de „cruste de lapte”. Simptomele sunt prezente cel mai adesea la pubertate si ii afecteaza in special pe barbatii cu varsta cuprinsa intre aproximativ 18 si 40 de ani. 

Cauzele dermatitei seboreice

Cauzele acestei afectiuni nu sunt pe deplin cunoscute si difera in functie de varsta. Un rol important in aparitia dermatitei seboreice il au hormonii, deoarece aceasta afectiune apare in copilarie si adolescenta, glandele endocrine, stresul si, nu in ultimul rand, temperatura excesiv de calda si umeda sau rece si uscata. Din punct de vedere al aspectului histopatologic, exista asemanari intre dermantita seboreica si psoriazis. Sunt situatii in care tipul exact al afectiunii poate fi stabilit doar intr-un interval mai lung de timp.

Printre cauzele care pot favoriza declansarea dermatitei seboreice se numara si deficitul de zinc si de vitamina B din organism. Factorii alimentari, ca de exemplu un regim hipercaloric sau consumul exagerat de alcool, pot cauza dermatita seboreica de asemenea. La persoanele infectate cu HIV, riscul de aparitie a acestei afectiuni este mai ridicat. La fel si in situatia pacientilor cu afectiuni interne, ca de exemplu pancreatita, sau a celor care sufera de obezitate. Este si cazul persoanelor cu afectiuni neurologice, cum ar fi psihozele organice sau sindroamele extrapiramidale.

Parkinsonul, epilepsia si depresia sunt afectiuni neurologice si psihiatrice care pot favoriza declansarea dermatitei seboreice. Se poate ca afectiunea sa apara si la pacientii cu unele forme de cancer sau care sufera de pacreatita alcoolica. Persoanele care au avut atac de cord si sunt in perioada de recuperare, pot fi afectate si ele.

Diagnosticarea dermatitei seboreice

Pentru a putea stabili diagnosticul de dermatita seboreica, este nevoie ca pacientul sa mearga la medic pentru o examinare clinica. Se va avea in vedere istoricul afectiunii si care sunt celelalte patologii asociate, precum si eventualele antecedente heredo – colaterale.

Se poate face un diagnostic diferential cu psoriazis, situatie in care va fi nevoie de efectuarea unui examen histopatologic. Sunt si cazuri in care simptomele dermatitei seboreice dispar de la sine, insa de cele mai multe ori aceste simptome se manifesta pe tot parcursul vietii. Dispar si reapar, uneori afectiunea fiind activa perioade lungi de timp. Chiar daca se poate manifesta pe parcursul mai multor ani, dermatita seboreica poate fi tinuta sub control prin administrarea unui tratament adecvat si printr-o igiena riguroasa a pielii. Este esential, de asemenea, ca recomandarile medicului specialist sa fie respectate intocmai.

dermatita-seboreica-la-femei

Tratament dermatita seboreica

De cele mai multe ori, pentru a trata dermatita seboreica sau pentru ameliorarea simptomelor, medicii recomanda folosirea sampoanelor medicinale, a cremelor si a lotiunilor speciale. Chiar daca veti gasi mai multe produse care garanteaza ca va vor rezolva problema, cel mai bun sfat este sa folositi numai produsele asupra carora ati convenit cu medicul. In ingrijirea la domiciliu este foarte important si felul in care va spalati scalpul, deoarece crustele formate trebuie indepartate cu grija in timpul samponarii.

Tratarea dermatitei seboreice se realizeaza in functie de mai multi factori, ca de exemplu varsta pacientului, simptomatologie, eventuale tratamente anterioare si manifestari cutanate. Principala functie a tratamentului este aceea de a elimina infectia fungica folosind lotiuni, sampoane sau alte alternative. In acelasi timp, tratamentul are ca scop ameliorarea simptomelor prin corticoterapie sau agenti inhibitori de calcineurina. In situatia in care medicul specialist considera ca este necesar, poate recomanda inclusiv tratament oral. Acesta poate fi antiinflamator steroidian, antifungic sau probiotic. De asemenea, poate presupune terapie hormonala si imunoterapie.

Este important de retinut ca medicamentele antifungice sub forma de pastile nu se numara printre primele optiuni de tratament pentru dermatita seboreica, acestea putand sa provoace efecte adverse. De asemenea, antifungicele pot sa interactioneze si cu alte medicamente prescrise pacientului.

Preventie si recomandari

Pentru ca studiile medicale nu au reusit sa determine pana astazi cauzele precise ale aparitiei dermatitei seboreice, nu se cunoaste inca o modalitate prin care afectiunea poate fi prevenita. Cu toate acestea, atunci cand simptomele incep sa se manifeste exista cateva alternative prin care sa fie tinute sub control. In afara de tratamentul indicat de medic, exista anumite schimbari pe care le puteti face pentru a ameliora neplacerile provocate de dermatita seboreica.

Puteti apela la un sampon antimatreata, sa inmuiati si sa indepartati scuamele de pe scalp dupa ce va ungeti parul cu ulei de masline sau ulei mineral. Incercati de asemenea sa evitati sapunurile dure si sa va clatiti foarte bine dupa fiecare spalare. Este indicat sa nu folositi produse de infrumusetare, ca de exemplu fixativul, gelul, spuma sau spray-urile pentru par. Adoptati un stil vestimentar bazat pe haine mai largi si confectionate din bumbac si evitati produsele pe baza de alcool.