Dureri de coloana: cauze
Cauzele durerilor de coloana pot fi multiple, de la prezenta reumatismului, la diferite inflamatii ale terminatiilor nervoase sau anumite infectii existente in corp. Dar durerile matinale de coloana apar de obicei fie in urma unui efort fizic intens, fie dupa o miscare brusca si violenta, insa cateodata se intampla sa ne trezim dimineata cu dureri de spate de neexplicat. Durerile de coloana aparute dimineata sunt de obicei cauzate de o pozitie neadecvata a corpului in timpul somnului.
Durerea coloanei de dimineata cere schimbari
Daca durerea este resimtita in partea de sus a coloanei si, pe deasupra, va treziti cu gatul intepenit si cu dureri de cap, principala cauza este perna. Perna trebuie aleasa in functie de felul in care va place sa dormiti. De obicei, persoanele care dorm pe burta sau pe partea laterala sunt mai expuse riscului de a dezvolta dureri de coloana la trezire. Daca dormiti pe burta, alegeti o perna moale, insa, daca preferati sa dormiti pe spate, atunci alegeti o perna terapeutica, cu spatiu special pentru umeri care sa permita alinierea gatului cu restul corpului. De asemenea, o perna prea inalta poate fi si ea responsabila de durerile de spate. Dar nu numai perna este vinovata de disconfortul din timpul somnului, ci si salteaua pe care dormiti. Aceasta trebuie sa fie adecvata atat greutatii si taliei dumneavoastra, cat si pozitiei de somn si nu trebuie sa fie nici prea tare si nici prea moale. Pentru a evita deformarea timpurie a saltelei, intorceti-o pe partea cealalta o data la 3 luni si schimbati-o o data la 10 ani.
Dureri de coloana: tratament
Pe langa schimbarea pernei si saltelei, in cazul in care acestea sunt necorespunzatoare, trebuie avut grija la felul in care va dati jos din pat dimineata: intindeti-va lent mainile, picioarele si coloana si abia apoi coborati din pat. Evitati miscarile bruste sau sariturile din pat la prima ora a diminetii. Recomandate in acest sens sunt intinderile coloanei vertebrale cu exercitii simple si plimbarile matinale efectuate in aer liber. Daca durerile persista timp indelungat, adresati-va medicului. Se poate sa fie vorba de afectiuni mult mai grave ale organismului, care solicita tratament medicamentos.