Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Este vitiligo o boala contagioasa?

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 13 martie 2018 Ultima actualizare: 13 februarie 2020
Vitiligo este acea afectiune care face sa apara pete albe pe suprafata pielii, fenomen care este cauzat de distrugerea sau de slabirea melanocitelor, rezultatul fiind pierderea pigmentului. La fel ca si Lupus, este o afectiune a sistemului autoimun. Nu este inca foarte clar ce provoaca aceasta autoimunitate, dar cercetarile continua. Sistemul imun al persoanele atinse de aceasta afectiune actioneaza impotriva celulelor pigmentare, considerandu-le corpuri straine.

Afectiunea se manifesta prin aparitia pe piele a unor pete albe

La inceput, afectiunea se manifesta prin aparitia pe piele a unor pete albe. In general textura este una normala, dar pot aparea si mancarimi in unele situatii. Petele apar de obicei doar pe o anumita parte a corpului, dreapta sau stanga, dar pot si sa se limiteze la cateva zone sau chiar una singura. Se mai intampla ca petele sa apara si pe ambele parti ale corpului. Nu s-au descoperit inca motivele, dar zonele afectate cel mai frecvent sunt fata, articulatiile, genunchii, picioarele, degetele si organele genitale. Una dintre teorii sustine ca aceste zone au cele mai multe terminatii nervoase si ca acesta este motivul pentru care sunt afectate cu predilectie. In legatura cu felul in care evolueaza aceasta afectiune, este important de stiut ca sunt pacienti in cazul carora unele pete se pigmenteaza spontan, dar si unii la care apar alte pete in timp sau la care se maresc cele deja existente. Vitiligo nu este o boala contagioasa. Cei care au studiat aceasta afectiune sustin ca doar persoanele susceptibile genetic pot sa dezvolte vitiligo.

Nu este o boala de natura cosmetica si nici nu este fatala

Tratarea acestei boli se face foarte dificil, fiind necesara o perioada de pana la 6 luni pentru a putea observa unele rezultate, de obicei mici. In tratarea Vitiligo se folosesc creme cu steroizi, ultraviolete de tip B de banda ingusta (tehnologia Narrow Band UVB) sau imunomodulatoare. In functie de felul in care reactioneaza fiecare pacient , tratamentul poate sa dea rezultate vizibile in 3-5 luni. Exista insa si cazuri in care rezultatele se pot lasa asteptate chiar si dupa 8 luni. Steroizii ajuta la repigmentarea pielii mai ales in fazele incipiente ale afectiunii, atunci cand zonele care necesita tratament sunt mai mici. Steroizii insa pot subtia si deteriora pielea, ceea ce presupune ca pacientul sa fie monitorizat. Cremele pe baza de steroizi nu trebuie insa folosite perioade lungi de timp, avand in vedere efectele secundare pe care le produc. Tratamentele pentru aceasta afectiune actioneaza deocamdata numai asupra efectului si nu a cauzei. Nu este o boala de natura cosmetica si nici nu este fatala, dar pot sa apara dereglari psihice daca luam in consideratie efectele emotionale si sociale ale vitiligo. Copiii care sufera de aceasta boala sunt cei mai afectati din punct de vedere psihologic. In cazuri grave, se poate ajunge chiar si la automutilare, hipocondrie sau iluzii legate de piele. Este posibil sa ajunga sa se simta stigmatizati fata de ceilalti, ceea ce va face ca frustrarile sa se poata observa in comportamentul lor. Cel mai bine este sa ii supravegheati si sa apelati la ajutorul unui psiholog daca simtiti ca este cazul.