Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Hernia femurala: cauze, simptome si metode de tratament

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 21 septembrie 2020 Ultima actualizare: 21 septembrie 2020

Hernia femurala este o afectiune destul de rar intalnita, despre care statisticile spun ca se manifesta la aproximativ unul din 20 de pacienti care au hernie. Acest tip de hernie apare atunci cand unul sau mai multe organe din cavitatea abdominala se exteriorizeaza la nivelul regiunii femurale, de regula prin inelul femural.

Ce trebuie sa stii despre hernia femurala

Hernia femurala este specifica mai mult femeilor, spre deosebire de hernia inghinala, care este mai frecventa in cazul barbatilor. Femeile mai in varsta sunt cele mai expuse acestei afectiuni, in cazul copiilor aparand foarte rar.

Hernia femurala poate sa apara in unele situatii ca o umflatura insotita de dureri, situata in partea de sus a abdomenului sau a coapsei. Aceasta umflatura poate fi impinsa inapoi de cele mai multe ori iar in pozitia intins poate chiar sa dispara complet.

hernie-femurala-cauze-simptome-si-tratament
Care este simptomul principal in cazul herniei femurale?

Simptome ale herniei femurale

Simptomul principal pe care il au pacientii cu hernie femurala este durerea, aceasta putand fi redusa in intensitate dar si extrem de puternica in zona femurala. Se poate insa ca hernia sa evolueze fara sa apara dureri, simptomul in acest caz fiind o tumefiere care apare in zona femurala. Majoritatea pacientilor tind sa o neglijeze sau se poate chiar sa nu o observe, insa exista posibilitatea ca hernia sa se stranguleze si sa apara complicatii majore. Daca tranzitul intestinal este oprit, dupa care apar varsaturi, probabil ca este vorba despre o strangulare a herniei femurale. Ceea ce inseamna ca pacientul trebuie operat de urgenta. 

In unele situatii insa, diagnosticul poate fi greu de stabilit pentru ca hernia femurala nu este o hernie de dimensiuni mari. Din acest motiv este important sa fie luate in considerare mai multe aspecte patologice din zona femurala si din jurul acesteia.

Hernie femurala cauze

De foarte multe ori hernia femurala este provocata de sarcini repetate sau de obezitate, insa exista si situatii in care este consecinta unor boli cronice care au ca efect reducerea rezistentei la nivelul peretelui abdominal, ca de exemplu diabetul, problemele digestive sau tusea cronica (mai ales in cazul fumatorilor).

O alta cauza a herniei femurale, cauza pe care o gasim in cazul oricarui tip de hernie directa, o constituie varsta inaintata. Motivul este acela ca, odata cu trecerea anilor, muschii din zona abdominala devin mai slabi.

Hernia femurala mai poate fi provocata si de o sarcina, constipatie cronica sau orice altceva genereaza presiune in cavitatea abdominala.

hernie-femurala-cauze-simptome-si-tratament
Care este singura varianta de tratament in cazul herniei femurale?

Tratament pentru hernia femurala

Singura varianta de a repara o hernie femurala este o interventie chirurgicala, care presupune impingerea inapoi in abdomen a proeminentei si intarirea peretlui abdominal.

Chiar daca in cazul altor hernii tratamentul nu se impune imediat, in situatia pacientilor cu hernie femurala este recomandat ca tratamentul sa inceapa cat mai repede pentru a se evita posibilitatea incarcerarii sau a strangularii intestinului.

Exista doua modalitati de a repara chirurgical o hernie femurala: chirurgia deschisa si chirurgia laparoscopica. Cea deschisa presupune o incizie mare in partea de jos a abdomenului, prin care medicul chirurg sa poata impinge nodulul in abdomen. In cazul chirurgiei laparoscopice se procedeaza la executarea mai multor incizii de mici dimensiuni (0,5cm – 1 cm), incizii prin care medicul chirurg poate sa foloseasca instrumentele necesare pentru repararea herniei.

Ambele variante de a interveni chirurgical au atat avantaje cat si dezavantaje, de aceea este bine ca tipul de operatie sa fie ales in functie de fiecare caz in parte. De cele mai multe ori, pacientii operati pentru hernii femurale pot parasi spitalul chiar si in ziua care urmeaza interventiei chirurgicale, insa este esential sa tina cont pas cu pas de recomandarile pe care i le face medicul referitor la perioada de recuperare. Printre altele, pentru a evita constiparea, medicul poate sugera pacientului o dieta care sa includa mai multe fructe si legume.

Pentru cei mai multi pacienti este nevoie de aproximativ sase saptamani pentru a se putea recupera complet in urma interventiei chirurgicale de reparare a herniei femurale. Medicii spun ca acesti pacienti pot sa isi reia activitatile de zi cu zi la aproximativ doua saptamani de la operatie, insa este esential sa nu depuna efort fizic.