Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Lista afectiunilor care pot cauza vertij

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 7 iunie 2023 Ultima actualizare: 7 iunie 2023

Chiar daca termenul „vertij” nu este atat de cunoscut si de folosit ca cel de „ameteala”, se refera la aproximativ acelasi lucru. Este vorba despre acea senzatie ca va pierdeti echilibrul, ca „va fuge pamantul de sub picioare” sau ca totul in jurul dumneavoastra incepe sa se invarta. In unele situatii se poate chiar sa nu mai percepeti clar contururile si culorile, sa vi se para ca pierdeti controlul si sa intrati in panica. Atunci cand ne referim la vertij, avem in vedere o stare mai severa decat o simpla ameteala si care este resimtita inclusiv atunci cand persoana afectata sta pe loc.

Vertijul in sine nu este considerat o afectiune, ci un simptom care poate sa apara din cauza mai multor probleme de sanatate. Chiar daca in majoritatea situatiilor este vorba despre o afectiune la nivelul urechii interne, au fost identificate mai multe cauze si factori de risc ce pot sa provoace vertij. De exemplu, sunt unele persoane la care vertijul apare pe fondul unor dureri in zona cervicala si se manifesta atunci cand sunt executate anumite miscari ce implica si coloana vertebrala. Nu este intotdeauna usor sau posibil sa identificati imediat cauza care provoaca vertij, de aceea este recomandat sa mergeti cat mai curand la un control medical de specialitate pentru un diagnostic precis si pentru stabilirea unor alternative de tratament.

Cauze posibile ale vertijului

Exista posibilitatea sa apara vertij si la persoanele stresate sau obosite, dar si la cele cu glicemia scazuta, fiind o problema cu care va puteti confrunta oricand in timpul zilei si indiferent de varsta pe care o aveti. Printre cauzele care pot sa duca la aparitia vertijului se numara atat unele afectiuni, asa cum este diabetul zaharat, anemia sau tensiunea oscilanta, precum si unii factori de risc, asa cum sunt atacurile de panica, unele cure de slabire sau suprasolicitarea nervoasa. Se poate ca vertijul sa apara si atunci cand folosim anumite masinarii dintr-un parc de distractii, dar in cazul in care apare fara niciun motiv ar putea fi si semn al unei infectii sau al unei viroze.

Boala Meniere

Boala Meniere este una dintre afectiunile care pot sa provoace vertij. Este una dintre problemele de sanatate pe care le-am amintit anterior, de la nivelul urechii interne. Specialistii considera ca aceasta boala apare din cauza acumularii de lichid din zona respectiva, fapt care duce la schimbari din punct de vedere al presiunii la nivelul urechii. In afara de vertij, aceasta boala poate sa provoace tiuit in ureche si, in unele situatii, se poate ajunge pana la pierderea auzului. Trebuie avut in vedere faptul ca Boala Meniere este o problema de sanatate care evolueaza si care poate sa provoace si alte simptome, ca de exemplu greata si varsaturi.

Sindrom dureros miofascial cervical

In situatia in care se formeaza un nod dureros la nivelul muschilor si al tesuturilor conjunctive de legatura din zona cervicala (zona gatului), apare durere miofasciala. In timpul anumitor activitati sau atunci cand sunt atinse, aceste noduri (sau puncte) provoaca dureri iar muschii din zona respectiva ajung sa se contracte si sa se scurteze. Este posibil ca durerile sa se extinda si la nivelul capului, dar si catre umeri.

Conform statisticilor, aproximativ 30% dintre pacientii cu sindrom dureros miofascial cervical trec prin stari de vertij. Avem de-a face cu un sindrom care apare pe fondul uzarii excesive a articulatiilor, din cauza unor accidentari sau a posturii incorecte mentinute pentru mai mult timp, dar si din cauza stresului. Atunci cand se administreaza tratamentul necesar pentru calmarea durerilor provocate de acest sindrom, starea de vertij este si ea diminuata.

Nevrita vestibulara

Nevrita vestibulara este una dintre afectiunile care pot sa provoace vertij cu caracter sever, aceasta fiind o problema de sanatate care apare pe fondul inflamarii nervului vestibular. Nevrita vestibulara mai este cunoscuta si sub denumirea de „labirintita”, o problema declansata la nivelul urechii interne de catre o infectie – in cele mai multe cazuri o infectie virala. Din cauza acestei infectii, nervii din urechea interna cu rol in mentinerea echilibrului ajung sa fie inflamati si astfel se declanseaza vertijul.

Insuficienta circulatorie vertebro - bazilara

Insuficienta circulatorie vertebro – bazilara este o problema de sanatate care apare in situatia comprimarii unei artere vertebrale sau in cazul in care aceasta artera este inflamata. Pe fondul acestei afectiuni, cantitatea de sange care ajunge la nivelul creierului, al urechii interne si al ochilor este mai redusa, motiv pentru care poate sa apara vertij.

Migrena vestibulara

Acesta este un tip de migrena care afecteaza de regula persoanele care au mostenit genetic migrenele, specialistii luand-o adesea in considerare ca si cauza pentru vertij. Se intampla de multe ori ca persoanele care sufera din cauza durerilor de cap sa ajunga sa experimenteze si starea de vertij.

Vertij pozitional paroxistic benign

Vertijul pozitional paroxistic benign este o afectiune declansata pe fondul mutarii particulelor mici de calciu din locul unde se afla in mod normal si al acumularii acestora in urechea interna. Atunci cand se intampla acest lucru, centrii nervosi primesc semnale false in legatura cu miscarile corpului si ale capului si se ajunge la vertij. Este o problema care apare din ce in ce mai des odata cu inaintarea in varsta, dar care poate sa fie tratata.

Alte conditii medicale care pot declansa vertij

La unele persoane, vertijul apare pe fondul unor tulburari precum depresia, fobiile sau anxietatea. De asemenea, poate sa fie vorba si despre tulburari disociative sau somatoforme. Scleroza multipla poate si ea sa declanseze vertij, la fel si accidentele vasculare cerebrale si tumorile cerebrale. Exista si posibilitatea ca administrarea unor anumite medicamente sa provoace vertij, mai ales daca este vorba despre doze mari de antibiotice care ajung sa deterioreze sistemul vestibular. Aceasta problema poate sa apara si daca antibioticele sunt administrate pentru mai multa vreme sau in situatia in care doza nu este cea recomandata.

Pentru ca la persoanele in varsta urechea interna este mai uzata, riscul de vertij este mai mare. Statisticile arata si faptul ca este o problema cu care se confrunta mai mult femeile decat barbatii. De asemenea, vertij poate sa apara si in cazul in care efectuati exercitii fizice de intensitate crescuta.