Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Lupus Eritematos Sistemic (LES): cauze, simptome, tratament

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 10 iulie 2020 Ultima actualizare: 10 iulie 2020

Lupusul eritematos sistemic (LES) este o afectiune autoimuna cronica, pentru ca poate sa aiba o durata indelungata si pentru ca sistemul imunitar este dereglat, acesta atacand tesuturile pacientului in loc sa tina la distanta de organism virusuri si bacterii. Termenul „sistemic” din numele bolii se refera la faptul ca LES afecteaza mai multe organe.

Ce este lupusul eritematos sistemic (LES)?

lupus-eritematos-sistemic
Ce este lupusul eritematos?

Lupusul eritematos sistemic este definit ca o tulburare continua a sistemului imunitar, in care celulele sistemului imunitar afecteaza propriile tesuturi sanatoase, generand inflamatii si leziuni tisulare. Sunt situatii in care lupusul are simptome care se limiteaza la nivelul pielii, insa in cele mai multe cazuri creeaza probleme interne, ca de exemplu durerile articulare. Atunci cand este vorba despre un caz sever, lupusul poate sa afecteze rinichii, inima si alte organe vitale. Chiar daca nu exista un taratament anume, se pot efectua anumite proceduri care sa reduca daunele.

Cauzele LES

Lupusul eritematos sistemic nu este o afectiune contagioasa. Sistemul imunitar devine incapabil sa distinga substantele straine de tesuturile si celulele organismului, producand anticorpi care ataca celulele proprii ale pacientului pentru ca le considera straine. Urmeaza o reactie autoimuna care genereaza inflamatie, afectand anumite organe, ca de exemplu articulatiile, rinichii sau pielea. Acele parti ale organismului care sunt afectate devin sensibile, rosii, fierbinti si umflate. Atunci cand semnele de inflamatie sunt prezente mai mult timp, asa cum se intampla in situatia pacientilor cu LES, se poate sa se ajunga la deteriorarea tesuturilor, afectandu-le functia normala. Din acest motiv, prinicipalul scop al tratarii LES este reducerea inflamatiei.

Factori de risc

Combinatia dintre factorii de risc mosteniti si cei de mediu este cea care genereaza raspunsul imun anormal. Sunt mai multi factori care pot sa declanseze LES, printre care dezechilibrele hormonale din perioada pubertatii, stresul si diversi factori de mediu – infectii virale, expunere la soare sau anumite medicamente anti-convulsivante, hidralazina, procainamida sau izoniaziada.

Lupusul eritematos sistemic este o boala care poate sa apara la membrii aceleiasi familii, copiii mostenind factori genetici inca neidentificati de la parinti, factori care pot favoriza dezvoltarea LES. Nu exista pana in prezent vreun diagnostic parental sau vreun test genetic pentru depistarea acestei afectiuni si nici nu poate fi prevenita, insa este important pentru copilul care are deja boala sa fie ferit de expunerea la soare (mai ales fara utilizarea produselor de protectie solara), de infectii virale, stres sau anumite medicamente.

Simptomele lupusului eriematos systemic

In cele mai multe situatii boala debuteaza lent iar simptomele se inmultesc de-a lungul mai multor saptamani, luni si chiar ani. Printre simptomele initiale cel mai des intalnite  in cazul copiilor afectati de LES sunt scaderea poftei de mancare si pierderea inexplicabila in greutate. Foarte multi dintre copiii care au aceasta boala pot prezenta febra continua sau intermitenta. Odata cu trecerea timpului apar si simptomele specifice, generate de afectarea unui organ sau a mai multor organe.

Apar frecvent leziuni la nivelul mucoaselor si al pielii, acestea putand sa includa mai multe feluri de eruptii cutanate, fotosensibilitate sau ulcere in interiorul gurii sau al nasului. Se paote ajunge chiar si la pierderea parului sau la schimbarea culorii mainilor, de la rosu, la alb si la albastru in cazul expunerii la frig.

Pot sa apara si alte simptome, ca de exemplu tumefierea si rigiditatea articulatiilor, anemie, dureri musculare, convulsii si dureri in zona pieptului, durere de cap, vanatai care se produc in urma unor lovituri usoare. Simptomele LES pot fi foarte diferite in functie de pacient, la fel si gradul de severitate al afectiunii. Este o boala care se manifesta la fel in cazul copiilor, al adolescentilor si al adultilor.

Cum este diagnosticata aceasta boala?

Diagnosticarea cu LES se realizeaza pe baza unei combinatii de simptome (durere), semne (febra) si rezultate obtinute din analizele de sange si urina, odata ce s-a stabilit ca nu este vorba despre alte afectiuni. Este dificil sa se poata pune rapid diagnosticul, pentru ca nu toate semnele si simptomele sunt prezente mereu. Pentru a putea diferentia LES de alte afectiuni, Asociatia Americana de Reumatologie a alcatuit o lista cu 11 criterii care, impreuna, certifica diagnosticul:

  1. Fotosensibilitatea
  2. Lupusul discoid
  3. Eruptia cutanata „in forma de fluture”
  4. Pleurita
  5. Afectarea renala
  6. Tulburari ale celulelor sangvine
  7. Artrita
  8. Ulcere ale mucoasei
  9. Sistemul nervos central
  10. Anticorpi antinucleari
  11. Tulburarile imunologice

Testele efectuate in laborator pot fi de folos in diagnosticarea LES si pentru a afla care dintre organele interne sunt afectate. Pentru a determina toleranta la medicamente, sveritatea bolii si pentru a ii monitoriza evolutia, testele periodice de sange si de urina sunt de asemenea recomandate.

Cum pot fi ameliorate simptomele LES?

Lupus-eritematos-sistemic-cauze-simptome-tratament
Simptomele LES

Pana in momentul de fata nu a fost stabilita o medicatie specifica pentru tratarea LES, de aceea se are in vedere ameliorarea simptomelor si a semnelor bolii, prevenirea complicatiilor si a leziunilor permanente care apar la nivelul tesuturilor si al organelor. In foarte multe dintre situatii, atunci cand se stabileste diagnosticul, boala este deja activa. Este un stadiu care necesita administarea unor doze mari de medicamente pentru a lupta cu boala si pentru prevenirea deteriorarii organelor. In cazul multor copii, tratamentul este eficient in a controla exacerbarile, ajungand chiar sa nu mai fie necesar atunci cand boala intra in remisie.

Nu au fost aprobate pana in prezent medicamente pentru tratatarea copiilor afectati de LES. Pentru ca cele mai multe dintre simptome sunt generate de inflamatie, tratamentul are rolul de a reduce inflamatia si se folosesc cinci feluri de medicamente: anti-inflamatoare nesteroidiene, antimalarice, corticosteroizi, medicamente biologice si non biologice.

Cum poate afecata lupusul eritematos sistemic viata de zi cu zi?

Chiar daca este afectat de LES, copilul poate duce o viata relativ normala atata timp cat respecta tratamentul. Cu exceptia perioadelor in care boala se manifesta sever, copilul poate merge linistit la scoala. Chiar si cei al caror sistem nervos a fost afectat trebuie sa continuie scoala, chiar daca programa va fi adaptata in functie de situatie. Activitatea sportiva nu trebuie intrerupta, ba chiar este recomandata; mersul cu bicicleta, inotul, mersul pe jos sau gimnastica pot fi de ajutor.

De asemenea, nu este necesar sa fie urmat un regim alimentar special ci trebuie respectata o dieta echilibrata si sanatoasa. Din punct de vedere al vietii sexuale, adolescentii care sufera de LES nu au probleme insa trebuie acordata atentie metodelor de prevenire a sarcinii. Femeile care sunt afectate de LES au de cele mai multe ori sarcini normale si copii sanatosi, dar momentul cel mai bun pentru sarcina este cel in care boala a fost tinuta sub control suficent de mult timp. Exista posibilitatea ca femeile care sufera de LES sa intampine dificultati in a ramane insarcinate, atat din cauza bolii cat si a tratamentului. Exista si riscul unui avort spontan sau a unei nasteri premature; sarcina poate sa agraveze simptomele sau poate sa declanseze din nou boala, de aceea este esential sa fie consultati atat medicul obstetrician cat si cel reumatolog.