Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Nevralgia occipitala

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 2 octombrie 2017 Ultima actualizare: 8 iulie 2022

Nevralgia occipitala (denumita si nevralgia Arnold) reprezinta o afectiune neurologica ce afecteaza nervii occipitali. Nervii occipitali se clasifica in: occipitalul mare, occipitalul mic si cel tertiar sau foarte mic. De aftfel, nervii occipitali sunt acei nervi care strabat scalpul pornind din capatul superior al coloanei vertebrale. Nevralgia occipitala este caracterizata prin dureri de cap si la nivelul gatului, sensibilitate la nivelul scalpului, durere resimtita la miscarea gatului, stare de irascibilitate accentuata, rigiditate fizica.

De cele mai multe ori, cauzele nevralgiei occipitale sunt lezarea sau inflamatia nervilor occipitali, existand insa si situatii in care nu sunt identificate cauzele reale ale acesteia, situatii precum: traumatismele in partea superioara a capului,  osteoartrita, tensiunea musculaturii, cat si tumorile de la nivelul gatului, unele infectii, diabetul, guta. Tratamentul acestei afectiuni variaza in functie de cauza. Este bine de stiut ca odihna, masajul de relaxare a muschilor tensionati de la nivelul gatului, cat si medicamentele antiinflamatorii, ajuta la ameliorarea durerii. Nevralgia occipitala mai poate fi tratata si prin metode precum acupunctura, masajul, yoga sau terapia fizica. Nu in ultimul rand, se recomanda consultarea unui medic specialist.

Despre nevralgia occipitala (ce este si cum se manifesta)

In primul rand, pentru a intelege ce este nevralgia occipitala, trebuie inteles in ce fel se declanseaza. In situatia in care muschii de la nivelul gatului se contracta, nervul occipital este iritat si declanseaza senzatia de durere. Acest lucru se intampla in special in situatia in care muschii in cauza sunt cei de la baza craniului, adica muschii occipitali. Nevralgia occipitala este clasificata ca problema neurologica, aceasta manifestandu-se prin dureri cronice in regiunea superioara a gatului sau in spatele ochilor, si anume acolo unde sunt situati nervii occipitali.

De cele mai multe ori, nevralgia occipitala apare din cauza unei leziuni in partea din spate a capului, din cauza faptului ca muschii gatului sunt prea incordati sau din cauza nervilor comprimati care ies din coloana vertebrala. De asemenea, poate sa fie vorba si despre tumori, infectii, diabet, guta, inflamatia vaselor de sange sau mentinerea capului intr-o pozitie necorespunzatoare pentru o perioada prea mare de timp.

Simptome intalnite in nevralgia occipitala

Principalul simptom al nevralgiei occipitale este senzatia de durere care apare brusc si care are un caracter sever. Este o durere care poate fi perceputa ca intensa, ascutita sau ca niste furnicaturi, si care apare din cauza iritarii nervilor. Se poate ca durerea intensa sa aiba o durata de cateva secunde sau de cateva minute, insa starea de sensibilitate de la nivelul nervilor poate sa se mentina si dupa disparitia durerii.

Un alt simptom asociat nevralgiei occipitale este reprezentat de problemele de coordonare si echilibru. La fel ca in cazul migrenelor, pot sa apara inclusiv probleme de vedere – vedere incetosata, vertij, vorbirea poate sa devina neclara si apar stari de ameteala. In situatii severe, starile de greata sunt insotite si de varsaturi. Printre alte simptome de nevralgie occipitala se numara si sensibilitatea la lumina, sensibilitatea crescuta la nivelul scalpului sau rigiditatea fizica ce conduce la limitarea capacitatii de miscare.

Nevralgie occipitala – cauze

Cel mai adesea, nevralgia occipitala este consecinta inflamarii nervului occipital si a nervilor care il inconjoara. In situatia in care aceasta problema de sanatate apare dintr-o cauza independenta, avem de-a face cu nevralgie occipitala primara. Atunci cand este asociata unei alte afectiuni (infectii, hemoragii, traumatisme, tumori, etc.), avem de-a face cu nevralgie occipitala secundara. Exista mai multi factori de risc ce pot duce la aparitia nevralgiei occipitale, printre care se numara si osteoartrita, artrita sau interventiile chirurgicale din zona bazei craniului.

Exista si foarte multe situatii in care medicii nu pot sa identifice cauza exacta a aparitiei nevralgiei occipitale. Conform datelor rezultate in urma cercetarilor efectuate de specialisti, in noua din zece cazuri este vorba despre fiziopatologia nervului occipital mare. Pentru restul de 10% dintre cazuri, de vina este in general nervul occipital mic; foarte rar, poate sa fie vorba si despre al treilea nerv occipital.

Nevralgie occipitala – tratament

Tratamentul pentru nevralgie occipitala are in vedere eliminarea cauzelor care genereaza durere, adica acele cauze care au determinat inflamarea sau lezarea nervilor occipitali. Desigur, in prima faza, si cel mai important, tratamentul are ca scop diminuarea durerii sau eliminarea cu totul a acesteia. Tratamentul medicamentos puternic sau interventia chirurgical nu sunt recomandate la inceput, ci doar daca este vorba despre un caz sever si numai in cazul in care medicul considera ca este necesar.

Este indicat ca tratamentul sa includa in prima parte aplicarea de comprese calde in zona din spatele gatului, masaj cervical de relaxare si odihna suficienta intr-un mediu unde lumina sa nu fie foarte puternica. De asemenea, se poate apela si la medicamente antiinflamatorii sau analgezice. Daca nu observati nicio ameliorare a simptomelor, medicul va poate recomanda administrarea de injectii cu steroizi, relaxante musculare, antidepresive, betablocante sau anticonvulsivante. De asemenea, si kinetoterapia poate sa fie de ajutor. Aceasta alternativa de tratament este utila pentru ca reduce inflamatia, diminueaza durerea, pastreaza mobilitatea si amelioreaza contractura la nivelul gatului si al capului.