Panaritiu: cauze, simptome, remedii si preventie

Termenul de „panaritiu” este denumirea unei inflamatii care apare din cauza unei infectii acute la nivelul unuia (sau mai multora) dintre degete mainilor sau ale picioarelor. Avem de-a face cu o problema care este destul de des intalnita, iar infectia poate sa varieze de la una usoara pana la una care poate sa provoace complicatii grave in unele situatii.

In majoritatea cazurilor sunt infectii mici si care se pot trata cu usurinta. Cu toate acestea, daca nu sunt tratate in mod corespunzator si la timp, infectiile respective pot sa duca la invaliditate cu caracter permanent sau chiar la pierderea definitiva a degetului afectat. La persoanele cu panaritiu, zona afectata este cea a tesuturilor da la marginile ungiilor, fiind una dintre infectiile bacteriene care apare cel mai frecvent la nivelul membrelor superioare.

Despre panaritiu, informatii generale

Exista posibilitatea ca panaritiu sa se complice si sa duca la aparitia unor pungi cu abces sau puroi, fenomen care provoaca dureri odata cu extinderea pungilor respective. In foarte multe dintre cazuri, motivul pentru care apar pungile este reprezentat de virusi sau de bacterii. Cu toate acestea, se poate ajunge la panaritiu si din cauza unei aschii, a unei intepaturi sau daca exista o rana deschisa. Cu cat aplicati mai rapid un tratament pentru micile abcese, cu atat vindecarea este mai eficienta. In situatia in care acele pungi cu puroi se extind in continuare, vasele de sange de la nivelul degetului afectat pot sa se comprime. Din acest motiv, circulatia sangelui este obstructionata iar degetul poate sa fie deteriorat definitiv.

Tipuri de panaritiu

Specialistii au identificat doua tipuri de panaritiu: panaritiu acut si panaritiu cronic. Cel mai adesea avem de-a face cu panaritiu acut, care apare pe deget sau la marginea ungiei. In aceasta situatie, inflamatia incepe sa se agraveze intr-o perioada de cateva ore sau de cateva zile si face ca degetul sa creasca in dimensiune si sa se inroseasca. La persoanele cu panaritiu acut apar dureri si poate fi resimtita o senzatie asemanatoare pulsatiei.

Spre deosebire de panaritiul acut, panaritul cronic nu este la fel de des intalnit. In aceasta situatie, problemele sunt declansate da faptul ca germenii patrund in tecile tendoanelor flectoare de la degete sau pe fondul unor complicatii ale unui panaritiu obisnuit. In cazuri severe, panaritiul profund poate sa afecteze tendoanele degetelor sau oasele unor falange, existand si situatii in care se poate ajunge pana la afectarea in intregime a membrului.

Panaritiu: cauze si factori de risc

Au fost identificate mai multe cauze si mai multi factori de risc ce pot sa provoace panaritiu. Daca ne referim la cauzele de natura infectioasa, pot sa fie de vina bacteriile gram – negative sau cele anaerobe, stafilococul sau streptococul. Pe de alta parte, poate sa fie vorba despre unele traumatisme la nivelul unghiilor sau de diverse eventuale raniri.

Unul dintre factorii de risc ce pot genera panaritiu este reprezentat de efectuarea necorespunzatoare a manichiurii, precum si de folosirea unor instrumente a caror sterilizare nu a fost efectuata corect. O alta cauza pentru care apare panaritiu este si agresarea in mod repetat a zonei respective. In aceeasi masura, de vina poate sa fie si taierea cuticulelor, faptul ca persoana respectiva isi roade unghiile sau si le taie prea scurt.

Panaritiu: simptome, manifestari

Unul dintre simptomele cele mai evindente in caz de panaritiu este reprezentat de inflamarea si inrosirea pielii, de umflarea degetului si de aparitia veziculelor cu lichid. De cele mai multe ori, simptomele ajung sa fie observate dupa o saptamana sau doua de la momentul expunerii la virusul herpes simplex si pot sa dispara dupa trei saptamani sau o luna. Este o perioada in care simptomele pot sa includa aparitia febrei si umflarea nodulilor limfatici de la nivelul coatelor sau din zona axilara, dureri, furnicaturi si arsuri. In jurul veziculelor pot sa apara pete rosii, iar veziculele pot sa se sparga si sa elibereze puroi.

Diagnosticul de panaritiu

Pentru ca medicul sa poata stabili diagnosticul de panaritiu si pentru a putea sa observe nivelul de gravitate al infectiei, este nevoie de un consult dermatologic. Acest consult este eficient, insa pentru ca specialistul sa se asigure despre ce tip de panaritiu este vorba se poate sa va recomande sa efectuati si anumite analize de laborator. Poate sa fie nevoie de teste de sange sau despre analize cutanate, rolul acestora fiind de a identifica prezenta virusului in corpul persoanei afectate.

Optiuni de tratament pentru panaritiu

In situatia in care este vorba despre panaritiu superficial, in prima faza de tratament se pot aplica local antiseptice sau se poate ca medicul sa recomande administrarea antibioticelor pe cale orala. Atunci cand tratamentul medicamentos nu rezolva problema, alternativa poate sa fie reprezentata de interventia chirurgicala. La pacientii cu panaritiu profund este obligatoriu sa se intervina urgent chirurgical inca din prima etapa a tratamentului. Se poate sa fie nevoie de anestezie generala sau doar locala, iar zona in care s-a dezvoltat abcesul trebuie sa fie drenata.

Trebuie inteles faptul ca medicamentele antivirale sunt utile pentru a ameliora infectia, insa administraera acestora nu ajuta la prevenirea eventualelor recidive. Este important ca, in procesul de tratament, zona afectata sa fie igienizata corespunzator si acoperita cu pansament steril pana ce se vindeca.

Complicatiile panaritiului

Complicatiile care pot sa apara la persoanele cu panaritiu sunt reprezentate de formarea acelori pungi cu abces sau puroi, care pot sa provoace dureri intense atunci cand cresc in dimensiune. Tot la capitolul complicatii trebuie mentionate frisoanele si febra. Este important de inteles faptul ca posibilele complicatii apar pe fondul ignorarii acestei afectiuni, in special pentru ca cele mai multe dintre persoanele cu panaritiu au impresia ca este vorba despre ceva ce trece de la sine. De aceea, recomandarea este s amergeti la medic la primele semne de infectie la nivelul degetelor.

Sfaturi pentru preventie

Cel mai bun sfat pentru a preveni panaritiu este acela de a pastra o igiena adecvata a picioarelor si mainilor. De asemenea, in timpul unor activitati precum gradinaritul, este recomandat sa folositi manusi de protectie. Este important ca manichiura sa fie executata corect si cu instrumente sterilizate in prealabil. Evitati pe cat posibil sa va roadeti unghiile si trebuie sa va abtineti sa taiati cuticulele, pentru ca ca sunt foarte importante pentru a preveni o eventuala infectie.