Postura corecta la birou – de ce trebuie sa tinem seama pentru a ne pastra sanatatea

Organismul este predispus la afectiuni ale spatelui, muschilor, gatului sau inimii

In mare, corpul uman este construit pentru doua poziti: culcat (pentru somn) si in picioare (pentru activitate). Istoria ne prezinta omul muncind de cele mai multe ori in picioare, insa din secolul trecut a inceput sa isi petreaca foarte multe ore pe scaunul din masina (tren, autobuz etc.) si apoi pe scaunul de la serviciu, ajungand astfel sa isi petreaca jumatatea „activa” din zi asezat, la fel ca si pe cea in care se odihneste. Organismul nefiind adaptat unei astfel de pozitii, este predispus la boli, afectiuni ale spatelui, muschilor, gatului, inimii etc.

Pozitia considerata „normala” a corpului este cea avuta stand in picioare: ochii privesc inainte, coloana vertebrala (orientata in jos, usor curbata spre spate in zona toracica si usor curbata spre fata in zona lombara) care sustine capul, acest ansamblu format din cap si coloana vertebrala fiind sprijinit pe solduri. Trebuie sa incercam sa mentinem aceasta pozitie si atunci cand suntem asezati pe scaunul de la birou. Coloana vertebrala trebuie sa fie mentinuta dreapta, respectand curburile naturale ale acesteia. Modalitatea cea mai simpla in care puteti controla acest lucru este aceea de a impinge pelvisul in spate (zona sacrala sau, termenul popular, fundul), suficient incat sa atingeti spatarul scaunului. Daca intre sale si spatar este distanta mare, pozitia dumneavoastra este una incorecta.

Daca respectati aceste indicatii, deformarea coloanei vertebrale este mult mai putin probabila

Alt aspect de care este foarte important sa tineti cont: atunci cand va asezati pe scaun, indreptati-va spatele si sprijiniti-va coatele pe manerele scaunului , punandu-va mainile pe birou. In cazul in care cotul dumneavoastra nu este indoit la 90 de grade, ajustati inaltimea scaunului. Antebratele trebuie sa stea comod si drept atunci cand tastati, nu ridicate. Umerii trebuie sa fie relaxati, bratele sa urmeze aceeasi linie cu antebratele, genunchii sa fie flexati la 90 de grade, la fel si gleznele, indreptate catre inainte, asezate cu toata suprafata pe podea. Postura corecta va asigura confort, reducand zonele de stres si durerea la nivelul spatelui, a gatului si a umerilor. Daca respectati aceste indicatii, deformarea coloanei vertebrale este mult mai putin probabila, impiedicati aparitia cocoasei, imbunatatiti functiile organelor, reduceti tendinta de ingrasare iar increderea in sine va creste.

Multi dintre noi punem presiune mare pe coloana, asezandu-ne cu „fundul” pe centrul scaunului, lasandu-ne apoi pe spate. Este gresit si poate avea consecinte grave pentru sanatatea noastra. Trebuie sa aveti grija si ca privirea sa cada la centrul monitorului, nu mai jos. In caz contrar puneti presiune pe coloana si gat fortandu-le sa stea intr-o pozitie nefireasca. Daca este necesar, ajustati pozitia monitorului.

Nu in ultimul rand, vi se recomanda sa va ridicati de la birou o data la aproximativ 50 de minute pentru o pauza in care sa va miscati si sa va dezmortiti. Exista specialisti si studii care afirma cu tarie ca statul pe scaun ne scurteaza vietile, insa putem avea grija de starea noastra de sanatate tinand cont de aceste mici schimbari ale pozitiei pe care o adoptam la birou.