Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Protruzie discala - cauze, factori de risc, simptome, tratament

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 4 mai 2023 Ultima actualizare: 4 mai 2023

Protruzia discala (sau „de disc”) este o afectiune care se manifesta la nivelul unuia dintre discurile intervertebrale. Este o problema des intalnita a coloanei vertebrale, de cele mai multe ori fiind provocata de procesele degenerative naturale sau de o accidentare. In caz de protruzie discala, sub actiunea presiunii, inelul fibros devine bombat iar discul intervertebral patrunde in spatiul foraminal sau in canalul spinal. Din acest motiv, la nivelul radacinilor nervoase poate sa apara o compresie usoara. La majoritatea pacientilor cu protruzie discala nu apar simptome, insa atunci cand ele exista este vorba despre dureri de spate in prima faza.

Ce este protruzia discala

Conform statisticilor, sunt multe persoane care ajung sa se confrunte cu dureri de spate si de gat din cauza faptului ca sufera de protruzie discala. Acest tip de deteriorare a coloanei vertebrale presupune anumite modificari, care se manifesta ca parte a procesului normal de imbatranire a organismului si care constau in deteriorarea discurilor intervertebrale. Cu toate acestea, procesul de degenerare poate sa fie accelerat in situatia in care avem de-a face si cu un traumatism in zona respectiva. Odata cu inaintarea in varsta, discurile intervertebrale isi pierd elasticitatea si se deshidrateaza, insa daca nu incurca niciun nerv din zona se poate ca discul proeminent sa nu fie observat.  

La pacientii cu protruzie discala, straturile din exteriorul discului intervertebral nu sunt afectate, insa presiunea face ca ele sa devina bombate. Aproximativ 5% dintre situatiile in care apare durere de spate in zona lombara sunt generate de protruzie discala. Este o problema care poate sa apara atat in regiunea cervicala a coloanei vertebrale, cat si in cea toracica sau cea lombara.

Protruzie discala - cauze si factori de risc

Protruzie discala poate sa apara din mai multe cauze, fiind vorba despre o leziune destul de des intalnita. Astfel, printre factorii de risc se numara eventualele leziuni traumatice, anumite miscari repetitive, dar si uzura naturala care apare in timp. Practic, aceasta uzura este cauza cea mai comuna a protruziei discale si implica pierderea flexibilitatii discurilor intervertebrale si comprimarea lor. De asemenea, discurile ajung sa fie mai predispuse la posibile leziuni sau chiar rupere. Pe masura ce degenerarea avanseaza, discul poate sa devina proeminent chiar si in urma unui stranut, a unei rasuciri, a ridicarii unui obiect sau a unei aplecari.

Persoanele care lucreaza in domeniul constructiilor au adesea un serviciu care ii solicita intens din punct de vedere fizic. Aceste persoane executa mai multe miscari repetitive, atat de rasucire cat si de ridicare, ceea ce ajunge sa provoace in timp uzura discurilor intervertebrale si aparitia protruziei discale. Cu cat inelul exterior ajunge sa fie mai slabit, cu atat mai putin poate sa faca fata socurilor.

Protruzie discala poate sa apara, asa cum am mentionat anterior, si din cauza unor leziuni traumatice. Poate sa fie vorba doar despre o leziune, suficient pentru a aparea presiune la nivelul discului, pentru slabirea si umflarea lui. Aceste leziuni traumatice pot sa fie consecinta utilizarii muschilor spatelui in vederea ridicarii unor greutati foarte mari, dar pot sa apara si atunci cand o persoana ridica si se rasuceste in acelasi timp. De asemenea, leziuni traumatice care pot provoca protruzie discala apar si ca urmare a unui impact puternic – accdident de masina sau o cazatura severa.

Din punct de vedere al factorilor de risc, in afara de varsta, poate sa fie vorba despre obezitate, despre consumul de tutun sau despre un stil de viata sedentar. Mentinerea unei postruri gresite a corpului pentru mai multa vreme se numara, de asemenea, printre factorii de risc ce pot declansa protruzie discala, insa si factorii genetici pot juca un rol in aparitia acestei afectiuni.

Protruzie discala – simptome

Daca nu avem de-a face cu o hernie inca, se poate ca simptomele sa nu fie deloc prezente sau sa fie unele minore. Exista posibilitatea sa nu resimtiti dureri in caz de protruzie discala, pentru ca nu este o afectiune atat de severa. Din acest motiv este mai greu sa fie depistate simptomele protruziei discale inainte ca problema sa devina cu adevarat serioasa. Specialistii recomanda sa mergeti la un consult medical imediat ce remarcati primele simptome, pentru a evita pe cat posibil sa ajungeti sa va confruntati cu o hernie de disc.

De cele mai multe ori, simptome de protruzie discala apar in situatia in care discul umflat genereaza presiune pe nervii din zona respectiva si includ furnicaturi usoare, senzatie de amorteala, dar si dureri – cu caracter moderat sau sever, in functie de gradul de afectare.

Diagnosticul de protruzie discala

Pentru ca diagnosticul de protruzie discala sa fie unul precis, este nevoie de mai multe tipuri de teste. Astfel, in prima faza, medicul va efectua anamneza. In urmatoarea etapa va fi efectuata o examinare ortopedica a coloanei, iar apoi va fi nevoie de teste imagistice care sa ajute la definitivarea diagnosticului. Pentru a putea sa observe maduva spinarii, nervii si discurile intervertebrale, medicul va recomanda efectuarea unui RMN, iar pentru vizualizarea structurii osoase vi se poate indica si efectuarea unei radiografii.

In vederea identificarii unei posibile lezari neuronale, poate sa fie nevoie si de examinare electrofiziologica. Diagnosticul diferential se realizeaza cu hernia de disc, aceste afectiuni articulare putand sa fie deosebite una de alta cu ajutorul detaliilor oferite de RMN.

Tratament protruzie discala

Pentru a va ajuta sa gestionati eficient durerea si alte simptome generate de protruzia discala, medicii va pot recomanda de cele mai multe ori alternative nechirurgicale de tratament. Vindecarea completa a unui disc proeminent poate sa dureze cateva saptamani sau chiar cateva luni. Cu cat tratamentul este inceput mai devreme, cu atat scade in viitor riscul de rupere a discului. Astfel, medicul va poate sugera sa va odihniti si sa nu mai efectuati miscari care sa solicite coloana vertebrala, pentru ca durerile se pot agrava. Pe de alta parte, nici repausul total nu este recomandat, pentru ca si asa pot fi intetite durerile.

Este important sa mentineti o viata activa pentru evitarea rigidizarii si a slabirii organismului, insa trebuie sa invatati sa excludeti actiunile care cresc presiunea la nivelul spatelui. Durerile mai usoare pot sa fie ameliorate prin administrarea de medicamente aniinflamatoare, pentru care nu este necesara reteta de la medic. In cazul in care durerile se agraveaza, medicul va poate prescrie niste antiinflamatoare mai puternice sau poate sugera injectarea cu cortizon. O alta alternativa de a ameliora durerile in caz de protruzie discala este kinetoterapia, metoda care ajuta la intarirea musculaturii si la prevenirea unor posibile viitoare leziuni.

In cele mai multe situatii nu este necesara intervenirea pe cale chirurgicala, insa sunt si pacienti la care poate fi utila. Trebuie sa aveti in vedere ca aceasta alternativa este luata in calcul exclusiv dupa ce alte metode de tratament s-au dovedit ineficiente sau daca simptomele sunt extrem de severe.

Sfaturi pentru preventie

Pentru a evita o protruzie discala este necesar sa pastrati o greutate corporala normala si sa evitati sa ridicati in mod repetat obiecte grele. Specialistii recomanda sa urmati un program de exercitii fizice care sa va intareasca musculatura spatelui sau sa practicati inotul, sa mergeti la hinetoterapie si hidrokinetoterapie, toate acestea fiind masuri care va pot ajuta in prevenirea unei protruzii discale. Ideal este sa cereti sfatul unui specialist in cazul in care aveti dureri si incepeti un program de exercitii, pentru a va asigura ca nu agravati problema.