Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Regimul alimentar corect in diabet

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 15 iunie 2021 Ultima actualizare: 15 iulie 2021

Regimul alimentar este extrem de important pentru pacientii cu diabet. Cu cat regulile de dieta sunt mai corect urmate, cu atat persoanele respective isi mentin mai bine sanatatea. Diabetul este o boala care afecteaza negativ capacitatea corpului de procesare a glucozei din sange. Atunci cand boala nu este ingrijita corespunzator, se poate ajunge la acumulare zaharuri in sange. Din aceasta cauza, riscul de complicatii severe este unul crescut, pacientii putand sa sufere un accident vascular cerebral sau sa dezvolte anumite boli de inima.

O alimentatie sanatoasa si echilibrata este recomandata tuturor, nu doar persoanelor care sufera de diabet. Mancarea pe care oamenii aleg sa o consume ca parte a dietei de zi cu zi influenteaza atat felul in care pot sa gestioneze problemele legate de diabet, precum si nivelul de energie si starea generala de sanatate.

CUPRINS

Tipuri de diabet – caracteristici specifice
Regim diabet – sfaturi, recomandari si atentionari
Alimente permise in diabet
Alimente interzise in diabet
Regim diabet – legume si fructe recomandate

Tipuri de diabet – caracteristici specifice

Din punct de vedere al clasificarii, specialistii considera ca sunt trei feluri majore de diabet: de tip 1, de tip 2 si diabet gestational. Diabetul de fibra chistica asociata si diabetul monogenic sunt alte doua tipuri de diabet, mai rar intalnite.

Diabetul zaharat de tip 1 mai este numit si diabet juvenil, acest tip manifestandu-se in situatia in care corpul nu poate produce insulina. Pacientii cu diabet de tip 1 au nevoie in fiecare zi de insulina, in caz contrar se ajunge la deces.

Diabetul de tip 2 are efect negativ asupra felului in care corpul foloseste insulina. Spre deosebire de pacientii cu diabet de tip 1, organismul unui pacient cu diabet de tip 2 poate sa produca insulina, insa celulele corpului nu raspund asa cum ar trebui. Cercetatorii considera ce este cel mai des intalnit tip de diabet si ca este in stransa legatura cu obezitatea.

La femei, in perioada de sarcina, atunci cand corpul poate sa devina mai sensibil la insulina, poate sa apara diabetul gestational. Este o afectiune care nu se manifesta in cazul tuturor femeilor. De cele mai multe ori se poate trata, iar dupa ce femeia a nascut, afectiunea dispare.

Regim diabet – sfaturi, recomandari si atentionari

Foarte multe persoane cred ca, in situatia in care au diabet zaharat de tip 2, trebuie sa urmeze o dieta care presupune renuntarea la majoritatea alimentelor preferate. Nu este deloc asa, ba chiar au la indemana o gama foarte variata de alimente. Desigur, atunci cand este vorba depre stabilirea unui regim special pentru pacienti cu diabet de tip 2, este nevoie de echilibru.

Este necesar ca persoanele care tin regim pentru diabet sa aiba o dieta bazata pe proteine, grasimi si carbohidrati sanatosi. Scopul este acela de a consuma alimentele care sa ajute la pastrarea unui nivel anume de zahar in sange, care sa se incadreze in gama dorita. Este de preferat sa fie evitate oscilatiile majore de glicemie, pentru ca acestea pot declansa simptome ale diabetului de tip 2, ca de exemplu hipoglicemie, ameteala, oboseala, durere de cap sau urinari frecvente.

Pacientii care tin regim pentru diabet trebuie sa ajunga sa inteleaga, mai inainte de toate, in ce fel le este afectata glicemia de diverse alimente. La nivelul sangelui, carbohidratii produc glucoza mai rapid decat alte feluri de alimente. Din acest motiv, nivelul de zahar din sange incepe sa creasca si se poate ajunge la hiperglicemie.

Alimente permise in diabet

Pastele, painea, laptele, cerealele, dulciurile, dar si legumele si fructele, contin carbohidrati. Chiar daca grasimile si proteinele nu pot influenta in mod direct nivelul zaharului din sange, este esential sa fie incluse moderat in alimentatie. Este necesar ca aportul caloric sa fie mentinut la valori normale, la fel cum este necesar ca greutatea corporala sa fie mentinuta in limite normale. Pacientilor cu diabet zaharat li se recomanda un regim bazat pe alimente bogate in fibre dietetice, ca de exemplu mazarea, fasolea, lintea sau nucile. Faina este bine sa fie din grau integral sau din tarate de grau.

De asemenea, se recomanda consumul de peste de doua ori intr-o saptamana. Sardinele, tonul, macroul sau somonul, sunt pesti bogati in acizi grasi Omega – 3 si sunt recomandati in regim pentru diabet. Acest regim poate sa includa si grasimi „bune”, cu alte cuvinte grasimi mononesaturate sau polinesaturate, care sunt de ajutor in scaderea nivelului colesterolului. Este vorba despre alimente precum miglalele sau maslinele, despre avocado, dar si uleiuri, ca de exemplu cel de arahide, de rapita sau de masline.

Alimente interzise in diabet

Alimentele procesate, precum si cele care sunt coapte sau preparate la cuptor, nu sunt deloc recomandate in regim pentru diabet. Este si cazul mai multor tipuri de margarina sau grasimi, pe care este bine sa le evitati daca tineti regim pentru diabet.

Trebuie ca pacientii cu diabet sa excluda din dieta pentru regim alimentele bogate in colesterol. Recomandarea este valabila pentru oricine, chiar daca nu are diabet, colesterolul fiind o problema majora pentru oameni. Produsele lactate si proteinele de origine animala care au un continut mare de grasimi (galbenus, ficat sau alte organe) trebuie evitate. De asemenea trebuie ca, la regim, pacientii cu diabet sa stea departe de alimente cu grasimi saturate. Se recomanda evitarea carnatilor, a bacon-ului sau a carnii de vita. Consumul mare de sare nu este recomandat in regim, limita fiind de 2300 miligrame de sodiu in fiecare zi (conform unora dintre specialisti). In situatia persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala, recomandarea este sa consume mai putin de 1500 de miligrame de sodiu intr-o zi.

Regim diabet – legume si fructe recomandate

Pentru persoanele care sufera de diabet, exista o varietate mare de legume si fructe care pot fi consumate atunci cand tin regim. Unele dintre ele sunt recomandate fara nicio restrictie, insa in cazul altora se recomanda consumul cu moderatie. Legumele pe care pacientii le pot consuma la dieta fara sa aiba probleme sunt conopida, broccoli si spanac, sparanghel, castraveti, ardei si vaza de Bruxelles. Dintre legumele care ar trebui consumate cu moderatie la regim pentru diabet, se poate opta pentru  cartofi dulci sau albi, sfecla, mazare sau porumb.

Dintre fructele recomandate si care pot sa fie consumate fara restrictii, pacientii pot sa aleaga zmeura, ciresele, portocalele, strugurii sau bananele. De asemenea, pot sa consume linistiti kiwi, capsuni, afine sau pepene. Ar fi de preferat ca pacientii cu diabet sa evite fructele in conserva, sucurile ambalate si fructele uscate.

Regim diabet – concluzii

In situatia pacientilor cu diabet, riscul de a suferi de boli cardiovasculare (de inima) este unul crescut. De asemenea, si riscul de accident vascular cerebral este mai mare, din cauza faptului ca dezvoltarea arterelor infundate este accelerata. Arterele pot sa devina rigide sau sa se intareasca in urma depunerilor de placi de aterom, din acest motiv este important sa fie evitate alimentele care pun in pericol sanatatea inimii.