Ce s-a intamplat pe 1 mai si de ce sarbatorim aceasta zi?

Pentru cei mai multi dintre noi, semnificatia sarbatoririi zilei de 1 Mai nu este neaparat foarte clara si asta din cauza felului in care si-au insusit-o, pe rand, diverse curente politice. Chiar daca radacinile acestei sarbatori sunt in America secolului al IX-lea, in spatiul geografic al Romaniei se confunda aproape de tot cu distractia alaturi de prieteni undeva in natura, aproape sigur in vecinatatea unui gratar. Se prea poate ca multi dintre noi sa isi aminteasca fara prea mare bucurie de paradele comuniste unde erau obligati sa participe, sa stea ore intregi in picioare pentru un spectacol trist si fortat in care isi laudau “conducatorii mult iubiti”.

Ce s-a intamplat pe 1 mai si de ce sarbatorim aceasta zi?

Totul a inceput cu o greva a muncitorilor din New York, la 1 mai 1872

Oricum ar sta acum lucrurile pentru fiecare, ziua de 1 Mai este considerata Ziua Internationala a Muncii si se sarbatoreste de catre aproape toate tarile planetei. Totul a inceput cu o greva a muncitorilor din New York, la 1 mai 1872. Aproape 100 000 de de oameni, majoritatea constructori, au protestat pentru a obtine reducerea la opt ore a programului zilnic de lucru si asta fara a li se micsora salariul. Dupa trei zile, la Chicago a avut loc o alta demonstratie unde au participat mai mult de 65000 de grevisti care s-au luptat cu politistii. 17 ani mai tarziu, in memoria victimelor acelor zile, Congresul Internationalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai ca fiind Ziua Internationala a Muncii.

In Germania, sarbatoarea are ca particularitate purtarea la butoniera a unei panglici rosii pentru a aminti de ziua de 1 mai a anului 1890. Atunci, membrii Internationalei Socialiste au folosit acest fel de a protesta impotiva masurii de interzicere a mitingurilor pe care le-au organizat. In perioada in care Germania era impartita in Est si Vest, cei din Vest au ales sa uite de sarbatoare, in timp ce regimul comunist din Est a transformat-o in una de proportii.

 

Sarbatoarea de 1 Mai in Romania comunista

Un aspect interesant si mai putin cunoscut este acela ca regele Carol I a fost cel care a “adus” sarbatoarea in Romania, in 1890. A devenit insa una a maselor abia in perioada de dupa al doilea razboi mondial, atunci cand “bravii conducatori” erau aclamati si li se multumea pentru bunastarea din orasele si satele tarii. Mai intai Gheorgiu Dej, apoi Nicolae Ceausescu, au devenit “mari eroi” cu ajutorul propagandei comuniste iar oamenii erau obligati sa iasi manifeste “recunostinta” fata de ei.

Sfarsitul paradelor era marcat de micii si berea pe care clasa muncitoare le consuma la iarba verde. Dupa Revolutia din Decembrie 1989, romanii au ales sa pastreze partea placuta a sarbatorii, dincolo de orice conotatie ideological sau istorica. Pentru cei mai multi este acea zi libera din calendar in care pleaca la munte sau la mare, sau poate undeva in afara orasului. Daca se si nimereste imediat inainte sau dupa weekend, bucuria este cu-atat mai mare pentru ca deja devine “mini-vacanta de 1 Mai”.