Sindactilia

Sindactilia este o malformatie congenitala care este tot mai comuna in ultima vreme. Aceasta malformatie se formeaza in timpul sarcinii, mai exact in perioada de gestatie si este caracterizata prin unirea articulatiilor care pot fi corectate ulterior prin interventie chirurgicala.

Sindactilia debuteaza in saptamana 6-8 a gestatiei, neafectand functiile vitale. Totodata, sindactilia este catalogata ca fiind una dintre cele mai comune anomalii cu o predispozitie mai mare catre beietei decat catre fetite.

Simptome sindactilia

Principalul semn al sindactiliei este legarea a doua sau mai multe degete ale mainilor sau picioarelor. Malformatia apare in diferite grade de severitate, precum : sindactilia incompleta, in care tesuturile moi sunt unite partial ; completa, cand tesuturile moi sunt unite complet pana la varfurile degetelor  si complexa, in care ligamentele sunt unite prin os, cartilaj.

Cauze sindactilia

Sindactilia este cauzata de lipsa separarii pielii ori a tesutului osos dintre degete odata cu dezvoltarea acestora. Daca unul dintre parintii unui copil sufera de sindactilie, acesta prezinta un risc de 50% de a mosteni anomalia.

Tratament sindactilia

In tratarea acestei malformatii este necesara consultarea unui medic specialist. Tratarea sindactiliei necesita interventie chirurgicala pentru eliberarea degetelor si cresterea functionalitatii mainii. La copii, procedurile chirurgicale incep de la varsta de 5-6 luni.

Dupa interventia chirurgicala, mana este pusa in ghips pana la cot pentru a asigura protectia si a imobiliza membrul.