Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Sindromul picioarelor nelinistite

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 10 mai 2021 Ultima actualizare: 26 mai 2021

Sindromul picioarelor nelinistite este o afectiune neobisnuita si neglijata de foarte multe ori. Denumirea in limba engleza este de „Restless Leg Syndrome”, de aici prescurtarea RLS. Aceasta afectiune mai poarta si denumirea de „sindromul Wittmaack – Ekbom” si a inceput sa apara in literatura de specialitate din anul 1940, datorita unui neurolog suedez care a studiat si descris manifestarile clinice ale acestei afectiuni. Natura acestui sindrom este neurologica si se incadreaza in categoria tulburarilor de somn, manifestandu-se printr-o nevoie incontrolabila de a misca membrele inferioare. In cazul in care afectiunea este una severa, poate sa apara aceeasi nevoie si la nivelul membrelor superioare.

Cu toate ca sindromul picioarelor nelinistite afecteaza aproximativ 10% dintre persoanele adulte, de foarte multe ori aceasta afectiune ramane nediagnosticata. Sindromul picioarelor nelinistite se poate manifesta si in copilarie, caz in care este posibil sa fie insotit si de hiperactivitate.

sindrom-picioare-nelinistite

Sindromul picioarelor nelinistite – cauze

Pana in prezent nu a fost determinata cauza exacta care declanseaza acest sindrom, insa cercetatorii au remarcat faptul ca multi dintre pacientii cu aceasta afectiune au in familie si alte cazuri de rude cu acelasi tip de problema. Majoritatea specialistilor sunt de acord, din acest motiv, ca exista si o cauza genetica a declansarii sindromului picioarelor nelinistite.

De cele mai multe ori, cauza aparitiei acestui sindrom o constituie deficitul de fier din organism. La aproximativ 20% dintre pacienti este vorba despre lipsa fierului, insa poate fi vorba si despre deficit de acid folic sau de magneziu. Sindromul picioarelor nelinistite poate sa fie asociat si altor afectiuni, ca de exemplu unele boli autoimune, diabetul zaharat si neuropatia periferica. De asemenea, acest sindrom poate fi asociat si in situatia pacientilor cu Parkinson sau insuficienta renala.

In perioada de sarcina, aproximativ patru din zece femei ajung sa sufere din cauza acestui sindrom. La putin timp dupa nastere insa, acesta dispare in mod normal. De asemenea, si in situatia femeilor insarcinate, motivul declansarii sindromului il constituie insuficienta fierului din organism, precum si a acidului folic. Alte doua cauze pot fi schimbarile care apar din punct de vedere hormonal si al circulatiei sangelui.

Trebuie avut in vedere faptul ca sindromul picioarelor nelinistite poate sa apara si ca urmare a administrarii unor tratamente care includ medicamente antipsihotice sau antidepresive. Este si situatia pacientilor carora li se administreaza antihistaminice si antiemetice.

Sindromul picioarelor nelinistite – tratament

Atunci cand simptomele sunt, asa cum am mentionat anterior, consecinta deficitului de fier, magneziu sau acid folic, situatia poate fi tinuta sub control prin anumite modificari din punct de vedere al dietei si prin administrarea suplimentelor alimentare necesare. De asemenea, pentru a ameliora simptomele, este bine sa aveti in vedere anumite schimbari ale stilului de viata. Este ideal sa renuntati la fumat, sa evitati consumul de alcool si cafea, precum si produsele care contin alcool sau cofeina. O alta schimbare care v-ar putea ajuta o constituie evitarea meselor la ore tarzii. Este important ca persoanele afectate de sindromul picioarelor nelinistite sa includa constant in programul lor exercitii fizice, insa trebuie avut grija ca acestea sa nu fie executate aproape de ora de somn.

Simptomele generate de acest sindrom pot fi ameliorate in cazul in care mediul in care va odihniti si dormiti este unul linistit iar ora de culcare este respectata. In cazul in care senzatiile neplacute se manifesta deranjant, specialistii recomanda aplicarea de pungi cu gheata la nivelul picioarelor sau dusuri cu apa calda. Masarea si intinderea picioarelor sunt si ele de ajutor, precum si folosirea diverselor tehnici de relaxare. Puteti inclusiv sa incercati sa va ocupati mintea cu integrame sau jocuri de perspicacitate.

Tratament medicamentos

In situatia pacientilor care acuza simptome severe si care nu pot dormi din cauza sindromului picioarelor nelinistite, medicul poate sa recomande si tratament medicamentos. Este foarte important sa nu alegeti aceasta metoda de tratament daca nu ati trecut inainte pe la un consult medical. Medicamentele folosite pentru a trata aceasta afectiune au rolul de a creste nivelul dopaminei sau poate fi vorba despre sedative care au scopul de a combate insomnia. In afara de sedative, medicul poate de asemenea sa recomande administrarea de anticonvulsive sau dopaminergice.

Sindromul picioarelor nelinistite nu afecteaza major sanatatea organismului, insa poate sa genereze momente neplacute. Cea mai mare problema o constituie imposibilitatea de a va putea odihni si de a dormi, de aceea este bine sa mergeti la un consult neurologic pentru identificarea si ameliorarea simptomelor.