Tot ce trebuie sa stii despre exercitiile Kegel

Numele acestor exercitii a fost dat de ginecologul Arnold Kegel, acesta recomandandu-l, inca din anii 40 ai secolului trecut, femeilor care aveau incontinenta urinara dupa nastere. Rolul exercitiilor Kegel este de a intari muschii planseului pelvin, muschi ce sustin uretra, vezica urinara, uterul si rectul.

In afara de sarcina si nastere, muschii pelvieni pot fi slabiti si din cauza unor interventii chirurgicale, a imbatranirii, din cauza incordarii cauzate de constipatie, a tusitului in exces sau a greutatii corporale prea mari.

Exercitii Kegel – informatii generale

In urma cu aproximativ 60 de ani, atunci cand Arnold Kegel perfecta exercitiile care aveau sa-i poarte numele, scopul acestor exercitii era de a ajuta femeile cu probleme din punct de vedere al mictiunii, insa, in timp, exercitiile Kegel au fost adoptate si pentru schimbarile pozitive pe care le aduc vietii sexuale.

Este foarte interesant faptul ca acest tip de exercitii poate fi practicat oricand si oriunde, iar efectele benefice nu se limiteaza la prevenirea incontinentei urinare, ci imbunatatesc si alte probleme de sanatate generate de slabirea muschilor pelvieni.

tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-excercitiile-Kegel

Avantajele exercitiilor Kegel

In primul rand, daca nu le practici inca, apuca-te chiar acum. Aproximativ 70% dintre femei ajung sa fie afectate de incontinenta urinara in timpul sarcinii sau dupa nastere. De asemenea, practicarea exercitiilor Kegel scade inclusiv riscul de incontinenta rectala. Sunt exercitii eficiente, usor de executat si care pot face ca orgasmele sa fie mai frecvente si mai intense.

Datorita faptului ca exercitiile Kegel au rol in imbunatatirea circulatiei din zona vaginala si rectala, pot fi de ajutor inclusiv in prevenirea aparitiei hemoroizilor. De asemenea, vindecarea in urma epiziotomiei poate fi grabita de practicarea exercitiilor Kegel, precum si in situatia rupturii de perineu atunci cand este vorba despre nastere naturala.

Cum se efectueaza corect exercitiile Kegel?

Primul pas recomandat [inainte de efectuarea exercitiilor Kegel] este golirea vezicii urinare. Trebuie ca persoana in cauza sa incerce sa opreasca eliminarea gazelor sau a jetului de urina, avand grija sa „stranga si sa ridice” fara a-si contracta abdomenul, fara sa stranga fesele si fara sa isi tina respiratia. Este foarte important ca singurii muschi care lucreaza in timpul efectuarii exercitiilor kegel sa fie cei pelvini.

Chiar daca in prima faza poate parea dificil sa fie exersati doar muschii pelvini, odata cu efectuarea constanta a exercitiilor Kegel procesul se va simplifica. Ca o masura de siguranta, poate fi plasata pe abdomen o mana pentru a avea garantia ca acesta nu se incordeaza. Pentru persoanele care au inceput recent sa practice acest tip de exercitii, recomandarea este sa inceapa prin mentinerea fiecarei contractii timp de cateva secunde inainte de a se relaxa si sa faca o pauza, de asemenea de cateva secunde, dupa efectuarea fiecarui exercitiu. Odata cu intarirea in timp a muschilor, exercitiile Kegel pot fi efectuate cate 10 secunde urmate de o perioada de relaxare de 10 secunde. In situatia persoanelor care sufera din cauza incontinentei urinare, aceste exercitii sunt recomandate atunci cand stranuta, tusec sau atunci cand ridica o greutate.

Este esential sa izolati muschii pubococcigieni, chiar daca poate fi dificil din cauza faptului ca sunt slabiti. In situatia in care realizati ca ati incordat si alti muschi, mai ales daca este vorba despre cei abdominali sau despre cei ai coapselor, trebuie sa va relaxati si sa reluati exercitiile de la capat.

Cat de des se efectueaza exercitiile Kegel intr-o zi?

Ideal este sa incercati efectuarea exercitiilor Kegel de cateva ori in fiecare zi. Daca simtiti ca muschii devin mai puternici, puteti sa cresteti gradual numarul contractiilor si durata mentinerii contractiei. Se recomanda executarea in seturi de cate 10, trei sau patru seturi de fiecare data, toate acestea repetate de aproximativ trei ori in fiecare zi.

Este ideal ca exercitiile Kegel sa devina parte a rutinei zilnice, prima serie putand fi efectuata in timpul diminetii (dupa trezirea din somn), a doua in timpul zilei (la birou sau pe canapea in fata televizorului), iar a treia serie seara (inainte de somn). Cu toate acestea, trebuie mentionat faptul ca nu conteaza atat de mult cand si unde sunt efectuate aceste exercitii, cel mai important fiind ca ele sa fie practicate constant.

Cu toate ca exercitiile Kegel se pot efectua oriunde si oricand, se poate ajunge la rezultatele cele mai bune doar daca este respectat un program; incercati sa le practicati, pe cat se poate, la aceeasi ora din zi si eventual in aceeasi pozitie.

tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-excercitiile-Kegel

Cat timp este necesar sa practici exercitiile Kegel?

Dupa ce sunt invatate, ideal este ca exercitiile Kegel sa fie practicate pe tot parcursul vietii. Efectuarea lor constanta ajuta la prevenirea prolapsului organelor pelvine, aceasta fiind o afectiune care se manifesta frecvent in situatia femeilor in varsta.

Un aspect, de asemenea foarte important, este sa nu se exagereze cu practicarea acestui tip de exercitii. Exista tentatia de a le efectua mai des decat este cazul, in special cand se are in vedere imbunatatirea vietii sexuale. Cu toate acestea, exact ca in situatia alor grupe de muschi ce necesita antrenament, trebuie sa existe suficient timp intre sesiuni pentru ca muschii sa se poata relaxa.

Primele rezultate ale exercitiilor Kegel se vor simti dupa aproximativ trei – sase saptamani, poate chiar si mai devereme in cazul in care exercitiile sunt practicate corect si regulat. In cateva luni urinarile devin mai rare, sanatatea vaginala este mai buna, creste dorinta sexuala iar unele femei au remarcat inclusiv tonifierea abdomenului inferior ca urmare a efectuaraii exerecitiilor Kegel.

Sfaturi si recomandari suplimentare

In cazul in care exercitiile Kegel vi se par dificil de practicat, nu trebuie sa va fie rusine sau teama sa cereti ajutorul unui specialist. Medicul, sau un alt practician in domeniu, poate sa te invete sa izolezi corect muschii pe care trebuie sa ii lucrezi. Chiar daca la inceput este mai greu, practica va face ca in timp sa fie mai simplu.

In cazul barbatilor, exercitiile Kegel sunt de ajutor in a dobandi un control suplimentar asupra organului sexual. Acestea pot influenta atat durata unui act sexual cat si momentul ejacularii, pentru ca exista o mai buna stimulare a organelor genitale. Pentru barbati, varsta la care este recomandat sa inceapa practicarea exercitiilor Kegel este de 20 de ani, putand sa previna astfel unele dintre problemele medicale care risca sa apara in timpul vietii, imbunatatindu-si in acelasi timp si viata sexuala.

Produse incontinenta urinara in oferta Catenapascupas.ro

Catena Pas cu Pas va ofera posibilitatea de a alege dintr-o gama larga de produse destinate persoanelor care sufera din cauza incontinentei urinare, femei si barbati deopotriva.

Aceste produse – pungi colectoare, accesorii pentru drenarea urinara, aleze sau solutii pentru curatare, produse pentru mentinerea igienei persoanelor imobilizate temporar sau permanent, etc. –  au rolul de a reduce disconfortul bolnavilor, precum si pe al persoanelor care ii ingrijesc. Sunt produse care ajuta la reducerea riscurilor pe care le implica expunerea la diverse fluide corporale si care, in acelasi timp, scad costurile pe care le genereaza decontaminarea plostilor.