Activitatea fizica in cazul persoanelor cu diabet

Sfatul medicului_activitatea fizica in cazul persoanelor cu diabetEste adevarat ca in cazul pacientilor cu diabet activitatile sportive aerobe pot duce la scaderea rapida a glucozei in sange in timp ce efortul fizic anaerob poate sa creasca glicemia. Chiar si asa, un antrenor specializat in coordonarea antrenamentelor pacientilor cu diabet la care se adauga o dieta personalizata pot evita aparitia acestor neplaceri.

De ce este recomandat sportul in cazul diabeticilor

Activitatea fizica este o componenta extrem de importanta in procesul de reglare al nivelului de glucoza. Cu alte cuvinte a fi activ (chiar si in cazul diagnosticului de diabet) are implicatii pozitive asupra organismului.

Sportul are urmatoarele efecte in cazul pacientilor cu diabet zaharat:

• scade nivelul de glucoza din sange
• scade presiunea arteriala
• imbunatateste circulatia
• arde calorii si implicit ajuta la mentinerea unui indice de masa corporala in limite normale
• ajuta la cresterea tonusului muscular
• ajuta la imbunatatirea starii generale (atat fizica cat si psihica)

Planul unei activitati sportive corecte

Daca sunteti diabetic dar doriti sa incorporati activitatea fizica in rutina saptamanala trebuie sa va sfatuiti cu medicul curant. Este bine ca medicul diabetolog sa va faca un plan in ceea ce priveste activitatea fizica permisa, alimentatia, monitorizarea glicemiei si tintele glicemice in acest sens. Acest principiu este cu atat mai important daca sunteti in tratament cu insulina sau sulfonilureice.

Prevenirea hipoglicemiei

Activitatea fizica poate sa duca la scaderea nivelului de glucoza din sange, situatie extrem de neplacuta care poate sa puna viata in pericol. In cazul in care faceti tratament cu insulina sau medicamente din clasa sulfonilureicelor, aveti un risc si mai crescut de a face hipoglicemie in timpul efortului fizic daca nu respectati planul pe care l-ati intocmit cu medicul curant. Alimentatia inainte de efortul fizic este esentiala iar dozele de insulina se vor ajusta in functie de aceasta si de gradul de dificultate al exercitiului fizic (conform recomandarilor medicale). Daca nu ati mancat suficient inainte de un antrenament atunci este de preferat administrarea unei doze mai mici de insulina inainte de efort pentru a evita o hipoglicemie.

Atentie la picioare

Pacientii cu diabet pot avea numeroase complicatii ca urmare a acestei afectiuni. Printre acestea se numara neuropatia diabetica si tulburarile circulatorii la nivelul membrelor inferioare, ambele concurand la aparitia leziunilor la acest nivel. Pentru a evita aparitia acestor probleme, pacientilor cu diabet li se recomanda purtarea unor pantofi speciali si controlul medical imediat cum apar leziuni la nivelul picioarelor, pentru a evita infectarea acestora.