Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Cand e cazul sa ne ingrijoreze durerile in piept

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 22 mai 2019 Ultima actualizare: 25 octombrie 2021

Durerea in piept este un simptom care poate ascunde o multitudine de cauze. Desi pe multi ii poate duce cu gandul la un posibil infarct miocardic, este bine de stiut faptul ca exista si cauze mai putin ingrijoratoare care se pot manifesta in acest fel. Cu totii am avut macar o data in viata o durere localizata la nivelul pieptului fara ca acest lucru sa insemne neaparat o afectiune cardiologica.

CUPRINS:

Cele mai frecvente cauze ale durerii in piept
Durerea in piept si problemele cardiace
Cand trebuie sa mergeti la medic

Caracteristicile durerii in acest caz sunt extrem de importante pentru a stabili un diagnostic clar. Astfel, durata, intensitatea, modalitatea de calmare si semnele asociate sunt notiuni esentiale pentru incadrarea corecta a durerilor in piept.

Mai mult, atunci cand durerea in piept este asociata cu oboseala, aceste doua simptome ridica semne serioase de intrebare privitoare la starea noastra de sanatate si trebuie analizate si investigate in mod riguros. In urma unor investigatii amanuntite, medicul este cel care poate identifica posibilele cauze ale aparitiei oboselii si durerii in piept si poate recomanda strategia potrivita pentru eliminarea acestora.

Cele mai frecvente cauze ale durerii in piept

Printre cauzele durerii in piept se numara atat afectiuni serioase, cat si conditii usoare sau moderate care nu pun viata in pericol dar care pot trage un semnal de alarma in privinta revizuirii stilului de viata.  Astfel, consumul exagerat de cafea sau tutun, stresul, atacurile de panica si oboseala cronica se pot manifesta prin dureri fie in punct fix, fie vagi cu localizare la nivelul pieptului. 

Durerea in piept poate aparea si in starile anxioase sau in atacurile de panica. In aceste cazuri, durerea in piept este deseori descrisa ca o senzatie ascutita, care incepe brusc, chiar daca persoana este inactiva. Cu toate acestea, persoana se poate simti stresata sau anxioasa inainte de aparitia durerii in piept. Durerea in piept din timpul unui atac de panica tinde sa se dezvolte rapid si apoi se estompeaza oarecum rapid, adesea in decurs de 10 minute.

Afectiunile gastrice sunt si ele o posibila cauza a acestui simptom. Boala de reflux gastro-esofagiana, ulcerul peptic, hernia hiatala si chiar pancreatita se pot manifesta prin dureri de diverse intensitati care iradiaza in partea inferioara a pieptului.

Contractiile neregulate la nivelul esofagului se afla si ele pe lista cauzelor durerii in piept. Contractiile musculare necoordonate (spasme) si contractiile de inalta presiune sunt cateva probleme de la nivelul esofagului care pot provoca dureri in piept.

Inflamatia de la nivelul pancreasului poate fi una dintre cauzele durerii in piept. La fel si inflamatia calculilor biliari care poate provoca o durere abdominala care radiaza catre piept.

Bolile aparatului respirator de tipul pneumoniei, abcesului pulmonar, pneumotoraxului si emboliei pulmonare pot prezenta, in cadrul tabloului clinic, durere toracica acompaniata de dificultati de respiratie, tuse, febra si stare generala proasta.

Miscarile bruste, cu contractarea muschilor toracali si paravertebrali neincalziti pot provoca aparitia durerilor cu localizare toracica, ce se intensifica la efort  si chiar la tragerea aerului in piept. 

Suprasolicitarea, traumatismele la nivelul pieptului si intinderea musculara pot duce la aparitia durerii in piept care se intensifica pe masura ce activitatea fizica creste. Daca este cauzata de o fractura la nivelul coastelor, durerea in piept poate fi inrautatita de o respiratie ingreunata sau de tuse. Aceasta este adesea limitata la o singura zona si este posibil sa simtiti durere atunci cand aplicati presiune.

Durerea in piept si problemele cardiace

Infarctul miocardic este una din cele mai serioase cauze implicate in aparitia durerilor in piept. In aceasta situatie, durerea este extrem de intensa, fiind resimtita de multi pacienti ca o gheara.  Totodata, aceasta poate fi insotita de tulburari de respiratie, transpiratii si chiar varsaturi. Pacientii mai pot prezenta iradierea durerii din piept pana la nivelul bratului si umarului stang, dar si la nivelul gatului. Daca va confruntati cu un episod de acest gen sau daca cineva din anturajul dumneavoastra se plange de astfel de dureri in piept este bine sa chemati de urgenta o ambulanta pentru a ajunge cat mai repede la spital.

Disectia de aorta, miocardita (inflamatia muschiului cardiac), aritmiile, pericardita si insuficienta cardiaca congestiva sunt afectiuni cardiace serioase care pot asocia durere la nivel toracic si care necesita suport medical imediat.

Cand trebuie sa mergeti la medic

In cazul in care va confruntati cu urmatoarele semne si simptome este bine sa va adresati medicului.

  • senzatie brusca de presiune in piept, sub stern, de intensitate crescuta insotita de dificultati de respiratie
  • durere care porneste din piept si iradiaza pe partea stanga a corpului (mana, umar), gat si spate
  • durere in piept care asociaza greata si varsaturi
  • batai rapide si neregulate ale inimii
  • durere toracica ce asociaza tuse, frison, febra si stare generala proasta.