Cand e cazul sa ne ingrijoreze durerile in piept

Durerea in piept este un simptom care poate ascunde o multitudine de cauze. Desi pe multi ii poate duce cu gandul la un posibil infarct miocardic, este bine de stiut faptul ca exista si cauze mai putin ingrijoratoare care se pot manifesta in acest fel. Cu totii am avut macar o data in viata o durere localizata la nivelul pieptului fara ca acest lucru sa insemne neaparat o afectiune cardiologica.

Caracteristicile durerii in acest caz sunt extrem de importante pentru a stabili un diagnostic clar. Astfel, durata, intensitatea, modalitatea de calmare si semnele asociate sunt notiuni esentiale pentru incadrarea corecta a durerilor in piept.

Cele mai frecvente cauze ale durerii in piept

Printre cauzele durerii in piept se numara atat afectiuni serioase, cat si conditii usoare sau moderate care nu pun viata in pericol dar care pot trage un semnal de alarma in privinta revizuirii stilului de viata.  Astfel, consumul exagerat de cafea sau tutun, stresul, atacurile de panica si oboseala cronica se pot manifesta prin dureri fie in punct fix, fie vagi cu localizare la nivelul pieptului.

Afectiunile gastrice sunt si ele o posibila cauza a acestui simptom. Boala de reflux gastro-esofagiana, ulcerul peptic, hernia hiatala si chiar pancreatita se pot manifesta prin dureri de diverse intensitati care iradiaza in partea inferioara a pieptului.

Bolile aparatului respirator de tipul pneumoniei, abcesului pulmonar, pneumotoraxului si emboliei pulmonare pot prezenta, in cadrul tabloului clinic, durere toracica acompaniata de dificultati de respiratie, tuse, febra si stare generala proasta.

Miscarile bruste, cu contractarea muschilor toracali si paravertebrali neincalziti pot provoca aparitia durerilor cu localizare toracica, ce se intensifica la efort  si chiar la tragerea aerului in piept.

Durerea in piept si problemele cardiace

Infarctul miocardic este una din cele mai serioase cauze implicate in aparitia durerilor in piept. In aceasta situatie, durerea este extrem de intensa, fiind resimtita de multi pacienti ca o gheara.  Totodata, aceasta poate fi insotita de tulburari de respiratie, transpiratii si chiar varsaturi. Pacientii mai pot prezenta iradierea durerii din piept pana la nivelul bratului si umarului stang, dar si la nivelul gatului. Daca va confruntati cu un episod de acest gen sau daca cineva din anturajul dumneavoastra se plange de astfel de dureri in piept este bine sa chemati de urgenta o ambulanta pentru a ajunge cat mai repede la spital.

Disectia de aorta, miocardita (inflamatia muschiului cardiac), aritmiile, pericardita si insuficienta cardiaca congestiva sunt afectiuni cardiace serioase care pot asocia durere la nivel toracic si care necesita suport medical imediat.

Cand trebuie sa mergeti la medic

In cazul in care va confruntati cu urmatoarele semne si simptome este bine sa va adresati medicului.

  • senzatie brusca de presiune in piept, sub stern, de intensitate crescuta insotita de dificultati de respiratie
  • durere care porneste din piept si iradiaza pe partea stanga a corpului (mana, umar), gat si spate
  • durere in piept care asociaza greata si varsaturi
  • batai rapide si neregulate ale inimii
  • durere toracica ce asociaza tuse, frison, febra si stare generala proasta.