Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Ce spun studiile despre curcuma si beneficiile sale in tratarea afectiunilor articulatiilor?

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 9 februarie 2022 Ultima actualizare: 9 februarie 2022

Ca multe alte condimente, turmericul (Curcuma longa) are o istorie indelungata de utilizare in medicina traditionala. Aceasta planta a suscitat mult interes din partea lumii medicale si stiintifice, dar si din partea lumii culinare.

Turmericul este o planta perena din familia ghimbirului, iar proprietatile medicinale ale acestei plante, sursa curcumei (sau curcuminei) sunt cunoscute de mii de ani. Turmericul este originar din India si Asia de Sud-Est, iar cea mai mare diversitate de specii de turmeric (peste 40) se gaseste in India. Rizomul plantei (tulpina subterana) este cea mai utilizata parte si reprezinta un ingredient utilizat pe scara larga in bucataria indiana (conferind curry-ului culoarea galbena caracteristica), dar si in medicina traditionala indiana (ayurvedica) si in industria alimentara (cu rol de colorant alimentar – E100).

Curcuma – informatii importante

Componenta activa principala a turmericului este curcuma. Aceasta substanta confera condimentului culoarea galbena caracteristica si ea se crede a fi responsabila pentru majoritatea beneficiilor pentru sanatate date de turmeric.

Curcuma este clasificata ca un polifenol. Polifenolii sunt substante care se gasesc in mod natural in plante, cu rol antioxidant, a caror actiune principala este prevenirea formarii de radicali liberi si in lupta impotriva imbatranirii. Se crede ca beneficiile date de curcuma se datoreaza acestor efecte antioxidante.

Numeroase studii au demonstrat eficacitatea curcumei in diferite afectiuni inflamatorii, in ameliorarea durerii, mentinerea greutatii corporale in limite normale, imbunatatirea sensibilitatii la insulina si chiar in preventia diabetului zaharat (la soareci, dar si la persoane cu prediabet). In plus, se pare ca curcuma aduce beneficii rinichilor si ochilor, scade anxietatea si imbunatateste memoria. Nu in ultimul rand, curcuma favorizeaza dezvoltarea speciilor bacteriene benefice din microbiomul intestinal. In ultimii ani, din ce in ce mai multe studii au sugerat ca dezechilibrul microbiotei intestinale (denumit disbioza) este legata de numeroase afectiuni (printre care bolile inflamatorii intestinale, alergiile, diabetul zaharat, obezitatea sau cancerul colo-rectal), iar curcumina pare sa aduca beneficii pe microbiomul intestinal.

In ciuda beneficiilor date de curcuma, o problema majora este biodisponibilitatea ei redusa, care pare sa se datoreze in principal absorbtiei slabe, metabolizarii rapide si eliminarii rapide din organismul uman. Pentru a ajunge deci la cantitatile de curcuma care s-au dovedit a avea beneficii pentru sanatate, va trebui sa apelati la suplimente alimentare. S-a descoperit de exemplu ca piperina, componenta activa din piperul negru (care prezinta si ea efecte antiinflamatorii si antioxidante) este asociata cu o crestere cu 2000% a biodisponibilitatii curcuminei, asa ca, daca va decideti sa incercati curcuma, va sfatuim sa alegeti un produs care sa contina si extract de piper negru.

Curcuma este considerata foarte sigura pentru organismul uman, dar trebuie sa stiti ca dozele mari de curcuma pot cauza dureri de cap si diaree si pot avea efecte anticoagulante.

Mentionam ca, in Romania, suplimentele alimentare nu sunt atat de strict reglementate ca medicamentele luate pe baza retetei de la medicul specialist. Doar pentru ca sunt „naturale” nu inseamna ca sunt suta la suta sigure, si unele produse naturiste pot interfera cu medicamentele pe care le luati pentru alte afectiuni. Va sfatuim deci sa va consultati cu medicul dumneavoastra inainte de a incepe orice tratament nou, inclusiv cu curcuma.

Cele mai intalnite afectiuni ale articulatiilor pentru care se poate folosi curcuma

In continuare va vom prezenta pe scurt cateva dintre cele mai frecvente boli care afecteaza articulatiile la care curcuma poate aduce beneficii.

Osteoartrita

Cel mai frecvent tip de artrita, afectand peste 250 de milioane de oameni din intreaga lume, osteoartrita este o boala degenerativa a articulatiilor care apare de obicei la persoanele in varsta, dar poate sa debuteze si la varsta mijlocie, in special daca a existat o leziune anterioara a articulatiei. Ea afecteaza cel mai frecvent mainile, gatul si articulatiile mari (genunchii si soldurile).

In ultima decada s-a descoperit ca, in cadrul osteoartritei, nivelurile de citokine proinflamatorii sunt crescute, iar asta dovedeste ca pacientii care sufera de aceasta afectiune prezinta si inflamatie la nivelul articulatiilor. Osteoartrita nu se vindeca, dar exista cateva optiuni farmacologice de tratament. Totusi, acestea pot cauza efecte secundare, asa ca este normal sa existe un interes mare pentru tratamente alternative, inclusiv suplimentele alimentare cu curcuma.

Mai multe studii au demonstrat beneficiile date de curcuma la pacienti cu osteoartrita, iar o metaanaliza a concluzionat ca extractul de turmeric standardizat care contine curcuma (1000 mg/zi) a ameliorat simptomele artritei si a avut efecte antiinflamatoare similare cu ibuprofenul sau diclofenacul.

Poliartrita reumatoida

Poliartrita reumatoida este o afectiune autoimuna care determina inflamatie, durere si rigiditate la nivelul articulatiilor, in special la articulatiile mainilor si picioarelor.

Rezultatele singurului studiu pe oameni cu poliartrita reumatoida au aratat ca curcuma a imbunatatit semnificativ rigiditatea matinala si durerea si a redus inflamatia articulatiilor, iar autorii recomanda continuarea cercetarilor pentru a determina doza eficienta si optima de curcuma la pacientii cu poliartrita reumatoida.

Spondilita anchilozanta

Spondilita anchilozanta este o boala autoimuna care cauzeaza inflamatia articulatiilor. Aceasta boala ataca in primul rand coloana vertebrala si provoaca rigiditate, insa poate sa afecteze si alte articulatii, precum cele ale pelvisului, umerilor, soldurilor si genunchilor. Ca si in cazul altor boli autoimune, nu exista in prezent un remediu care sa vindece spondilita anchilozanta, dar poate fi gestionata cu succes cu ajutorul unor medicamente.

Desi nu au fost efectuate studii pana in prezent care sa dovedeasca eficacitatea extractului de turmeric la persoanele cu spondilita achilozanta, curcuma a demonstrat in mai multe studii preclinice ca blocheaza in mod eficient TNF-α, molecula care cauzeaza inflamatie la pacientii cu aceasta boala si care reprezinta tinta tratamentului prescris de catre medici (de exemplu infliximab).

Curcuma si rolul ei in tratarea afectiunilor articulare

In concluzie, mai multe studii au demonstrat ca beneficiile pentru articulatii conferite de curcuma sunt reale. Mecanismul de actiune este cel mentionat anterior, si anume antioxidant (neutralizeaza radicalii liberi care pot deteriora celulele si care pot cauza anumite boli si grabi procesul de imbatranire) si antiinflamator (curcuma blocheaza citokinele si enzimele inflamatorii, printre care 5-LOX si COX-2, tintele antiinflamatorului nonsteroidian celecoxib).

Doza recomandata de curcumina din suplimentele alimentare poate varia. Unii cercetatori sunt de parere ca 1000 mg de curcumina pe zi (500 mg de doua ori pe zi) poate sa aduca beneficii articulatiilor, insa unele preparate cu biodisponibilitate ridicata pot sa fie eficiente la doze mai mici.