Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Colita ulcerativa: cum se manifesta, cauze, tratamente?

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 16 noiembrie 2020 Ultima actualizare: 16 noiembrie 2020

Inflamatia intestinului gros si aparitia ulceratiilor la acest nivel sunt principalele doua caracteristici ale colitei ulcerative. Nu se stie cu exactitate cauza acestei afectiuni, insa se pare ca raspunsul anormal al sistemului imun joaca un rol important in patogeneza bolii. Colita ulcerativa poate sa afecteze orice varsta, insa segmentul tanar este mai afectat. In plus, studiile au aratat faptul ca multi dintre cei diagnosticati cu colita ulcerativa mai prezinta rude care se confrunta cu aceeasi problema.

colita-ulcerativa

Colita ulcerativa – Tablou clinic

Cele mai frecvente acuze ale pacientilor cu colita ulcerativa sunt durerile abdominale si diareea cu sau fara sange in scaun, putand sa apara pana la 10 scaune pe zi. Alaturi de acestea, tabloul clinic al colitei ulcerative mai poate cuprinde:

  • Febra
  • Oboseala
  • Scaderea poftei de mancare si scaderea in greutate
  • Dureri articulare
  • Leziuni tegumentare

In contextul inflamator si al pierderilor de sange prin scaun, pacientii cu colita ulcerativa pot dezvolta anemie.

Multe dintre simptomele amintite mai sus pot sa apara si in alte afectiuni. Avand in vedere acest lucru trebuie facut diagnosticul diferential al colitei ulcerative cu alte afectiuni ale intestinului gros care se pot manifesta similar.

Stresul, fumatul, consumul de alcool si alimentatia haotica pot contribui la agravarea tabloului clinic.

Colita ulcerativa - diagnostic

Cei care se confrunta cu simptomatologia descrisa anterior trebuie sa mearga la medic pentru a efectua un consult general. Analizele de sange pot pune in evidenta la acestia fierul scazut, anemia, cresteri ale globulelor albe si alte semne de inflamatie. In plus, medicul poate cere analiza scaunului si biopsii intestinale recoltate in timpul colonoscopiei si/sau a sigmoidoscopiei. Acestea doua sunt investigatii importante care faciliteaza vizualizarea colonului si a zonei distale a acestuia.

Colita ulcerativa - tratament

Daca va confruntati cu dureri abdominale si scaune diareice (cu sau fara sange), este bine sa mergeti la medic. Cu cat diagnosticul de colita ulcerativa se pune mai devreme, cu atat scad sansele de aparitie a complicatiilor. Malnutritia, deficitele de vitamine si pierderile de sange sunt doar cateva din problemele care apar secundar colitei ulcerative.

Tratamentul colitei ulcerative depinde de gradul de severitate al acesteia. Modificarea alimentatiei si controlul simptomelor (pentru a ameliora diareea si durerile abdominale) sunt primele masuri pentru cei cu simptome usoare si medii. Totodata, medicii pot indica diverse scheme de tratament pentru colita ulcerativa, tratamente menite sa scada inflamatia si sa moduleze raspunsul imun al organismului.