Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Controlul glicemic: testare, factori de risc si recomandari

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 18 septembrie 2018 Ultima actualizare: 18 septembrie 2018
Diabetul zaharat este o boala cronica, a carei incidenta este in continua crestere. In momentul aflarii acestui diagnostic, viata pacientilor se schimba din foarte multe puncte de vedere. Primul lucru pe care trebuie sa il inteleaga pacientul cu diabet zaharat este notiunea de mentinere sub control a valorilor glicemice. Fiind o boala cronica, schimbarile care vin o data cu aceasta afectiune vor insoti pacientii pentru tot restul vietii. In acest sens dorim prin prezentul articol sa punctam cele mai importante recomandari pentru cei care se confrunta cu aceasta boala.

Verificarea glicemiei - primul pas catre echilibru

Dezideratul fiecarui pacient in parte este de a mentine valorile glicemiei si a hemoglobinei glicozilate in limite normale. Desi limitele laboratoarelor in ceea ce priveste aceste analize sunt foarte clare, este bine de stiut faptul ca in cazul pacientilor diagnosticati cu diabet zaharat acestea pot sa difere in functie de numerosi factori. Varsta pacientului este astfel un factor in functie de care difera limita superioara admisa pentru glicemie. Un exemplu in acest sens il reprezinta varstnicii. Astfel, in cazul acestora, sunt permise valori usor mai crescute ale glicemiei fata de pacientii tineri la care pragul glicemic este mai scazut. Medicul diabetolog este cel care va stabili intervalul optim glicemic pentru fiecare pacient in parte. De real ajutor in monitorizarea acestei boli este testarea periodica a glicemiei. Pacientii care fac tratament cu insulina vor trebui sa isi monitorizeze valorile glicemice mai frecvent decat pacientii care fac tratament cu antidiabetice orale. Avand o evidenta clara a valorilor glicemice este mai usor de modificat tratamentul si astfel se evita aparitia complicatiilor diabetului zaharat.

Factori de risc pentru dezechilibrul glicemic

Prin factor de risc se intelege acea situatie care creste sansele de aparitie a dezechilibrului glicemic. In cazul pacientilor cu diabet zaharat nivelul glicemiei poate sa creasca pana la valori extrem de periculoase in urmatoarele situatii:
  • pancreatita acuta
  • cancer de pancreas
  • sindrom Cushing (exces endogen de cortizol)
  • excesul de hormoni tiroidieni (hipertiroidism)
  • orice situatie stresanta si orice afectiune in acut
  • medicamente: prednison, estrogeni, beta-blocante
Hipoglicemia (scaderea nivelului glicemiei din sange) este o alta situatie extrem de neplacuta care prezinta numerosi factori de risc. La pacientii diabetici alimentatia insuficienta si administrarea de doze prea mari de insulina pot duce la aparitia hipoglicemiei. De asemenea, consumul de alcool, efortul fizic crescut si unele medicamente (sulfonilureice), sunt si ele incriminate in aparitia acestei complicatii.

Recomandari – controlul glicemiei

Pentru a evita dezechilibrele glicemice trebuie sa urmati un plan de monitorizarea a valorii glucozei din sange conform recomandarilor medicului diabetolog. In functie de tratament, este posibil sa fie suficienta dozarea glicemiei la 3-4 zile pentru pacientii in tratament cu antidiabetice orale, pe cand la cei cu insulina este nevoie si de 3-4 determinari pe zi. Toate aceste recomandari depind insa de la caz la caz. In plus, pacientii cu diabet zaharat, trebuie sa urmeze un plan alimentar echilibrat. Numarul zilnic de zaharuri si calorii va fi stabilit impreuna cu medicul diabetolog, in functie de greutatea corporala, tratament, varsta si prezenta altor afectiuni. Efortul fizic mediu, efectuat de 2-3 ori pe saptamana va va ajuta sa va mentineti glicemia in parametrii optimi.