Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Cum apare reumatismul cardiac?

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 24 februarie 2020 Ultima actualizare: 24 februarie 2020

Boala reumatismala cardiaca se datoreaza faringitei acute streptococice cu streptococ beta-hemotitic de grup A. De regula aceasta afectiune intereseaza copiii de varsta scolara si adolescentii.

Mecanismul prin care aceasta infectie bacteriana poate produce afectarea inimii este extrem de complex. Astfel, dupa infectia cu streptococ, organismul va reactiona prin aparitia unei inflamatii generalizate. Febra reumatica va incepe odata cu afectarea faringelui (angina streptococica) urmata de inflamatie la nivelul tesutului conjunctiv cu localizare la nivelul inimii si articulatiilor. Neglijarea terapeutica a anginei streptococice poate avea drept rezultat aparitia bolii cardiace reumatismale.

Cum apare reumatismul cardiac?

Etapele infectiei

Dupa cum aminteam anterior, agentul cauzator al acestei afectiuni este streptococul beta-hemolitic de grup A. Aceasta bacterie gram pozitiva prezinta in structura ei o serie de enzime si toxine care ii faciliteaza invazia in organismul gazda. Purtatorii care prezinta o infectie acuta pot fi extrem de contagiosi cu raspandirea acestei bacterii prin stranut sau picaturi salivare. Cei care sunt purtatori sanatosi (nu dezvolta tabloul clinic) de streptococ la nivelul nazofaringelui si faringelui nu reprezinta un rezervor de transmitere intrucat aceste colonii sunt frecvent avirulente. Factorii de risc care concura la transmiterea acestei bacterii sunt: supraaglomeratia, conditiile de igiena precara si saracia.

Semne si simptome reumatism cardiac

Printre cele mai frecvente manifestari sistemice in cazul infectiei streptococice se numara: alterarea starii generale, febra, durerea in gat si dificultatea la inghitire oboseala, paloarea, scaderea poftei de mancare.

Totodata, pacientii care se confrunta cu aceasta problema se plang de dureri articulare frecvent migratorii (durere de glezne, genunchi, coate).

Afectarea cutanata este caracterizata de eritem marginal (eruptie cutanata rosie, nedureroasa, plana sau in relief cu localizare la nivelul trunchiului si bratelor). In plus in aceasta etapa a bolii mai pot sa apara noduli subcutanati fermi, nedurerosi care sunt evidenti in zona articulatiilor.

 Afectarea cardiaca

 Cea mai severa complicatie a infectiei streptococice este afectarea cardiaca. Neglijarea terapeutica a anginei streptococice poate avea ca rezultat afectarea tuturor structurilor cardiace (endocard, miocard, pericard).

Cele mai comune simptome in acest context sunt oboseala, durerea in piept si senzatia neplacuta de sufocare. In plus, in cazul acestor pacienti se constata aparitia suflurilor cardiace si marirea cordului. Cronicizarea bolii cardiace reumatismale are drept consecinta afectarea aparatului valvular. Astfel, stenoza aortica si stenoza mitrala sunt citate ca fiind complicatii ale reumatismului cardiac. Prin agravarea celor doua afectiuni valvulare amintite pot sa apara tulburari de ritm si insuficienta cardiaca.

Pentru a preveni aparitia bolii reumatismale cardiace este nevoie de tratamentul prompt al infectiei streptococice sub atenta indrumare a medicului specialist. Astfel, daca se constata aparitia semnelor si simptomelor amintite anterior trebuie mers la medic cat mai repede.