Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Cum sa iti pastrezi sanatatea dentara pentru un timp indelungat?

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 15 iulie 2020 Ultima actualizare: 27 iulie 2020

Cu totii ne dorim un zambet frumos, insa cati dintre noi acorda o atentie deosebita igienei orale? Multe persoane considera ca periajul dintilor este singurul gest pe care trebuie sa il faca pentru a mentine cat mai mult timp sanatatea dentara. Specialistii insa sustin ca acest lucru este doar o mica parte din atentia si grija care trebuie acordata danturii. In articolul de fata vom prezenta pe scurt cele mai importante obiceiuri care va vor ajuta sa va mentineti un zambet frumos si o dantura rezistenta.

De ce este importanta igiena orala?

cum-sa-iti-pastrezi-sanatatea-dentara-pentru-un-timp-indelungat
Igiena orala

Cavitatea bucala este primul segment al aparatului digestiv, la acest nivel regasindu-se numeroase bacterii care, in timp, pot dauna structurilor de la acest nivel. Cariile, tartrul, inflamatia gingiei si parodontoza sunt frecvent intalnite in cazul celor care nu respecta ritualul de igiena orala zilnica.

Alaturi de periajul dintilor (care in mod ideal ar trebui facut dupa fiecare masa), un rol important in pastrarea integritatii dentare pe termen lung o au curatarea limbii si folosirea atei dentare. Totodata, pentru a depista din timp diverse probleme dentare, controlul anual stomatologic si detartrajul reprezinta reguli de baza.

Periajul corect

cum-sa-iti-pastrezi-sanatatea-dentara-pentru-un-timp-indelungat
Cum se realizeaza un periaj corect al dintilor?

Desi cu totii avem senzatia ca stim exact cum se realizeaza un periaj corect si cat ar trebui sa dureze, numeroasele cazuri ce prezinta probleme stomatologice vin sa contrazica aceasta afirmatie. Este obligatoriu sa va spalati pe dinti dimineata la trezire si seara inainte sa va culcati. Recomandarea noastra este de a incerca sa practicati acest gest dupa fiecare masa pentru a elimina resturile nedorite ce pot ramane intre dinti. In caz contrar, bacteriile de care aminteam mai sus se pot inmulti, ceea va avea repercusiuni negative asupra dintilor si gingiilor. Un periaj corect trebuie sa dureze 3 minute pentru cei care folosesc o periuta clasica si 2 minute pentru utilizatorii de periuta electrica. Nu folositi mai mult de 3 luni o periuta de dinti.

Ata dentara si periajul limbii

Uneori, periajul dintilor nu este suficient pentru a indeparta toate resturile alimentare. Pentru astfel de situatii, utilizarea atei dentare va ajuta la curatarea spatiilor interdentare si la reducerea placii bacteriene. In plus, cu ajutorul periajului limbii se poate scapa de respiratia urat mirositoare.

Nu uitati de controlul stomatologic periodic

De regula este mult mai usor sa previi decat sa tratezi o afectiune, in aceasta categorie intrand si problemele din sfera stomatologica. Pentru a va asigura ca urmati pasii corecti pentru igiena orala va recomandam sa mergeti anual la stomatolog. 
 
Cu aceasta ocazie va puteti sfatui cu medicul stomatolog cu privire la cele mai eficiente metode pentru a mentine sanatatea dentara. Detartrajul periodic va putea curata in profunzime suprafata dentara, eliminand astfel placa bacteriana si tartrul.

Alimentatia si sanatatea dentara

Acordati o atentie deosebita alimentatiei. Recomandarea specialistilor este de a evita consumul alimentelor bogate in zahar, deoarece acesta poate ataca smaltul dentar, cu aparitia cariilor. Pentru sanatatea dintilor dumneavoastra consumati cat mai multe alimente ce contin calciu, fosfor, magneziu si vitamine (produse lactate, legume, nuci, migdale, carne de peste). 
 
Fumatorii sunt sfatuiti sa renunte la acest obicei care duce in timp la ingalbenirea dintilor, inflamatia gingiilor, halena, si chiar la diminuarea gustului.