Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Cum te recuperezi dupa interventia chirurgicala in zona lombara?

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 14 decembrie 2020 Ultima actualizare: 21 decembrie 2020
Interventiile chirurgicale in zona lombara sunt recomandate de regula in situatiile depasite de alte resurse medicale (medicatie simptomatica sau recuperare medicala). Multi medici incearca pe cat posibil evitarea unei interventii chirurgicale, apeland la ajutorul tratamentului medicamentos si a fizioterapiei sau kinetoterapiei. In pofida acestui lucru, in anumite situatii durerile de spate pot deveni invalidante, pacientii putand prezenta si incontinenta urinara sau fecala. Toate acestea atesta o afectare severa care necesita rezolvarea chirurgicala a problemei de fond.
 
Printre indicatiile pentru interventiile chirurgicale lombare se numara: traumatismele de coloana lombara, tumorile, stenoza spinala medulara si hernia de disc in stadii avansate. In functie de diagnostic, unele interventii pot fi mai laborioase decat altele, ceea ce va presupune si o perioada de recuperare mai lunga.
 

Recuperarea postoperatorie

Cum te recuperezi dupa interventia chirurgicala in zona lombara
Dupa o interventie chirurgicala in zona lombara, atat pacientul cat si familia acestuia trebuie sa se sfatuiasca cu medicul curant cu privire la urmatoarea perioada. Odihna si un mediu propice pentru aceasta sunt extrem de importante pentru refacerea cat mai rapida a pacientilor. In functie de diagnosticul initial si de dificultatea interventiei chirurgicale, revenirea la forma initiala poate sa dureze ceva timp, lucru care poate duce la senzatia de frustrare si demoralizare a persoanei in cauza. Nu putini sunt cei care asteapta sa apara rezultatele foarte rapid, ceea ce in anumite situatii nu se intampla. Vindecarea si reluarea activitatilor de zi cu zi se va face gradual, cu rabdare, perseverenta si suportul echipei medicale.
 
In cazurile severe in care recuperarea medicala este un drum lung si anevoios, aportul unui psihoterapeut poate fi de real ajutor. Terapia durerii joaca si ea un rol foarte important in procesul de recuperare medicala. Exercitiile fizice efectuate sub atenta indrumare a specialistilor pot provoca aparitia durerilor in zona lombara, lucru care poate demoraliza pacientul, putandu-se ajunge in unele situatii chiar la abandonul programului de recuperare medicala.
 
Un alt aspect important pe care trebuie sa il ia in calcul cei care au suferit o interventie chirurgicala in zona lombara este pozitia corpului in timpul somnului. Folosirea de saltele si perne special concepute ii pot ajuta pe cei care au trecut printr-o interventie chirurgicala sa se recupereze mai repede, dar si sa previna aparitia altor probleme ale coloanei vertebrale.
 
Desi multi pacienti sunt speriati de ideea de a face miscare, acestia trebuie sa inteleaga ca lipsa acesteia sau sedentarismul sunt de fapt dusmanii aparatului osteoarticular. In acest sens, medicii recomanda efectuarea unei activitati fizice in mod regulat si in limita gradului de toleranta pentru a creste tonusul musculaturii paravertebrale si a dreptilor abdominali. Alegerea tipului de activitate fizica este un alt aspect pe care toti cei care au suferit o interventie chirurgicala in zona coloanei lombare trebuie sa il discute in mod obligatoriu cu medicul curant.