Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

De ce apar bufeurile (puseele de caldura)?

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 10 mai 2022 Ultima actualizare: 10 mai 2022

Dupa unele studii, bufeurile sau puseele de caldura apar la peste 80% din femei in timpul menopauzei, iar aceste simptome neplacute pot sa dureze ani de zile.

Ce sunt puseele de caldura sau bufeurile?

Bufeurile sunt caracterizate prin senzatii de caldura care apar brusc, insotite de transpiratie, inrosirea fetei, a pieptului, gatului si bratelor. Frecventa cardiaca poate sa creasca in timpul puseelor de caldura, si poate aparea senzatia de anxietate, iar dupa ce bufeul se remite, femeile care se confrunta cu aceasta problema pot avea frisoane sau senzatii intense de frig.

Durata bufeurilor este de obicei cuprinsa intre 2 si 4 minute, iar frecventa lor difera de la persoana la persoana. Bufeurile pot sa apara de mai multe ori intr-o ora, de cateva ori pe zi sau numai de cateva ori pe saptamana. Bufeurile pot avea intensitate mica sau moderata sau pot fi atat de intense incat pot sa perturbe activitatea de zi cu zi, si pot avea loc la orice ora din zi sau din noapte. De fapt, bufeurile se prezinta adesea ca transpiratii nocturne, cauzand astfel tulburari de somn si, daca sunt intense, pot sa aiba un impact negativ asupra calitatii vietii.

Desi exista cateva afectiuni care pot sa cauzeze bufeuri, cel mai frecvent acestea sunt datorate menopauzei. Puseele de caldura sunt de fapt cel mai frecvent simptom care anunta tranzitia la menopauza.

Care sunt cauzele care contribuie la instalarea bufeurilor?

Bufeurile sunt cauzate cel mai frecvent de modificarea nivelurilor de hormoni inainte, in timpul si dupa menopauza. Nu se cunoaste cu exactitate mecanismul prin care schimbarile hormonale determina pusee de caldura (bufeuri), dar se crede ca aceste senzatii neplacute apar atunci cand scaderea nivelului de estrogen determina hipotalamusul sa devina mai sensibil la micile variatii ale temperaturii corporale. Astfel, aceasta portiune a creierului, care este responsabila de mai multe procese, printre care si reglarea temperaturii corpului nostru, va reactiona prin stimularea unor procese chimice care vor produce bufeurile (cu scopul de a raci temperatura corporala).

Dupa cum am amintit mai sus, majoritatea femeilor vor resimti pusee de caldura la menopauza, si, din pacate, nu exista nicio metoda de a le preveni. Ce puteti face insa este sa evitati factorii declansatori cunoscuti, care pot agrava in severitate bufeurile sau le pot creste frecventa de aparitie.

Acestia sunt reprezentati de:

  • Stres
  • Bauturi alcoolice
  • Exces de cofeina
  • Mancare picanta
  • Temperatura ambianta prea ridicata

In afara de factorii declansatori exista si cativa factori de risc pentru bufeuri. Acestia sunt obezitatea, fumatul si stilul de viata sedentar.

In afara de menopauza, mentionam si alte cauze (mai putin frecvente) pentru bufeuri. Acestea sunt:

  1. Unele medicamente. Bufeurile sunt o reactie adversa relativ frecventa a antidepresivelor. Astfel, se estimeaza ca intre 10 si 25% dintre persoanele care urmeaza tratament cu antidepresive (printre care amintim sertralina, velafaxina si fluoxetina) se confrunta cu bufeuri, in special aparute in timpul noptii.
  2. Bufeurile nocturne sunt un simptom clasic al tuberculozei, insa si alte infectii precum endocardita, osteomielita sau infectia cu HIV pot determina aceste simptome neplacute.
  3. Consumul de alcool in exces poate cauza transpiratii nocturne si pusee de caldura. Alcoolul este toxic pentru sistemul nervos si poate afecta si reglarea temperaturii corporale.
  4. Anumite tipuri de cancer (printre care amintim limfomul si leucemia) pot cauza bufeuri. In plus, si chimioterapia poate sa aiba ca efect advers puseele de caldura.
  5. Hipertirodismul poate sa se manifeste prin bufeuri, palpitatii si tahicardie, simptome care pot fi confundate cu cele din perioada menopauzei.
  6. Nu in ultimul rand, amintim faptul ca femeile insarcinate se confrunta adesea cu bufeuri, iar acest lucru este de asteptat, avand in vedere modificarile hormonale importante ce au loc in timpul sarcinii: cresterea dramatica a nivelurilor de hormoni estrogeni si progesteron.

Ce puteti sa faceti daca va confruntati cu bufeuri?

In continuare va vom prezenta cateva sfaturi care au rolul de a reduce severitatea si frecventa bufeurilor instalate la menopauza.

  • Renuntati la fumat.
  • Reduceti consumul de bauturi care contin cofeina (cafea, ceai) si de bauturi alcoolice.
  • Incercati sa mentineti o greutate normala.
  • Nu va expuneti temperaturilor ridicate si incercati sa mentineti acasa o temperatura putin mai scazuta.
  • Faceti dus cu apa calduta, nu fierbinte.
  • Evitati hainele stramte.