Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Dureri de maini: cauze si recomandari

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 15 septembrie 2020 Ultima actualizare: 15 septembrie 2020

Mainile sunt structuri complexe alcatuite din oase, muschi, ligamente, vase si nervi. Orice afectare a uneia sau a mai multor componente poate sa duca la aparitia durerilor de diverse intensitati. Cu totii am resimtit cel putin o data in viata dureri la nivelul membrelor superioare, fie ele pasagere sau nu. In plus, aceasta acuza se poate datora unor probleme care se localizeaza la nivelul coloanei vertebrale. Indiferent de cauza, exista situatii cand durerile de maini nu trebuie neglijate, ele putand ascunde afectiuni serioase. In cele ce urmeaza dorim sa va prezentam cateva din cele mai frecvente cauze ale durerilor de maini.

dureri de maini: cauze si recomandari
Ce este sindromul de tunel carpian?

Pozitiile vicioase

Multi dintre noi lucreaza la birou, folosind cateva ore pe zi calculatorul. Acest tip de activitate poate sa aiba in timp repercusiuni asupra structurilor care alcatuiesc membrele superioare. Miscarile repetitive, utilizarea excesiva a mainilor si tinerea acestora in aceeasi pozitie o perioada indelungata de timp pot fi raspunzatoare de aparitia inflamatiei in zona pumnului. Astfel, sindromul de tunel carpian care este caracterizat de afectarea nervului median este o posibila cauza a durerilor de maini. Ceea ce este caracteristic in cazul acestui sindrom este durerea la nivelul primelor 3-4 degete ale mainii insotita de furnicaturi. Pentru a evita aparitia acestei probleme de sanatate va recomandam folosirea unei tastaturi ergonomice si utilizarea unui dispozitiv pe care sa va sprijiniti mana atunci cand lucrati. Totodata, este indicat sa faceti pauze dese pentru a nu suprasolicita incheietura mainii (pauze dupa fiecare ora de lucru).

dureri de maini cauze si recomandari
De ce apar durerile de umar?

Durerile de umar

Durerea aparuta la articulatia umarului poate fi si ea o consecinta a pozitiei vicioase arborate la serviciu. Alaturi de aceasta cauza, durerea cu localizare la nivelul  umarului mai poate fi datorata inflamatiei tendoanelor de la acest nivel (tendinita), traumatismelor sau artritei. In plus, solicitarea acestei articulatii apare relativ frecvent la cei care fac sport. Astfel, miscarile repetitive, lipsa unei perioade de incalzire anterior antrenamentului si ridicarea de greutati sunt doar cateva din cauzele aparitiei suprasolicitarii structurilor de la acest nivel. Daca durerea de la nivelul umarului nu trece in cateva zile, va recomandam a mergeti la medic. Abuzul de antiinflamatoare sau antialgice nu este o solutie pe termen lung.

Poliartrita reumatoida

Poliartrita reumatoida este o afectiune cronica, inflamatorie, cu un substrat autoimun. De regula, aceasta boala este mai frecvent intalnita in cazul femeilor. Pe parcursul evolutiei bolii, articulatiile de la nivelul mainii se deformeaza, cu limitarea miscarii degetelor. Tabloul clinic al acestei boli debuteaza prin afectarea articulatiilor proximale interfalangiene si metacarpofalangiene ale mainii, dar pot fi implicate si incheieturile de la acest nivel sau alte articulatii (coate, umeri, picioare). Cei care sufera de aceasta boala acuza rigiditate articulara ce apare mai ales dimineata la trezire, articulatiile fiind umflate, calde si dureroase la atingere. In cazul in care va confruntati cu acest tip de simptomatologie va recomandam sa mergeti la medicul reumatolog pentru a beneficia de tratament specific. Daca boala este neglijata terapeutic se poate ajunge la imposibilitatea folosirii mainilor, alaturi de complicatii ce vizeaza alte aparate si sisteme.