Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Durerile articulare si exercitiile fizice: recomandari

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 13 ianuarie 2020 Ultima actualizare: 6 februarie 2020

Durerile articulare, indiferent de localizare sau cauza, sunt o acuza frecvent intalnita in randul populatiei. Medicii sunt asaltati zilnic de pacienti care se plang de dureri articulare care nu mai cedeaza la antialgice si care uneori sunt atat de invalidante incat ii pot impiedica pe acestia sa-si indeplineasca treburile zilnice. Artralgiile sunt in general o acuza a persoanelor in varsta insa in ultima vreme s-a observat o crestere a frecventei acestora in randul tinerilor, lucru de altfel extrem de ingrijorator. O mare parte a celor care se plang de dureri articulare intra in categoria sedentarilor, a celor cu toleranta scazuta la efort si a celor care nu practica niciun fel de activitate fizica.

Durerile articulare si exercitiile fizice: recomandari

Obezitatea- o cauza importanta a durerilor articulare

Supraponderalitatea si obezitatea sunt fara doar si poate afectiuni severe ce capata amploare in randul populatiei. Dieta dezorganizata si sedentarismul stau la baza aparitiei kilogramelor in plus. Astfel, se explica de ce a crescut numarul tinerilor care se plang de aparitia durerilor de articulatii si de oase fara o cauza anume. Orice kilogram in plus va exercita o presiune suplimentara asupra articulatiilor mari si asupra oaselor, astfel incat, in timp, se poate ajunge la afectiuni degenerative osteoarticulare la varste tinere. Un regim alimentar echilibrat si incorporarea unei activitati fizice in programul saptamanal pot sa aiba drept rezultat scaderea in greutate si, implicit, ameliorarea durerilor articulare.

Poate ajuta miscarea in ameliorarea durerilor articulare?

Daca va confruntati cu dureri articulare, inainte de a incepe orice fel de activitate sportiva este bine sa mergeti la medic pentru a efectua un consult si o serie de analize si investigatii menite sa elucideze cauza exacta a durerilor. Exista numeroase afectiuni inflamatorii sau traumatice (vechi) care se pot manifesta cu dureri articulare si care ar putea fi agravate daca faceti o activitate sportiva. In cazul in care medicul nu considera ca exista contraindicatii pentru efectuarea unei activitati fizice in cele ce urmeaza dorim sa va prezentam cele mai potrivite forme de miscare, care pot avea efecte benefice asupra aparatului osteoarticular cu ameliorarea durerilor de la acest nivel.

Inotul este un sport benefic din toate punctele de vedere, fiind o metoda de a arde caloriile fara a suprasolicita grupele de muschi sau sistemul osos. O slaba rezistenta a musculaturii care sustine coloana vertebrala sau alte articulatii poate duce la aparitia durerilor. Au fost facute numeroase studii care au demonstrat ca inotul de 3 ori pe saptamana intareste musculatura si ajuta astfel la ameliorarea durerilor articulare cu caracter mecanic.

Pilates a devenit in ultimul timp o metoda de tonifiere demna de luat in seama insa ceea ce nu stie multa lume este faptul ca aceasta tehnica de antrenament este extrem de buna pentru a atenua durerile osteoarticulare. Nefiind un sport care implica miscari bruste, pilates nu pune in pericol articulatiile modeland in acelasi timp in mod armonios toate grupele musculare.

Orice activitate fizica ati face este bine sa incepeti antrenamentul cu o perioada de incalzire. Totodata, va recomandam sa faceti sport sub atenta indrumare a unui specialist care va poate ghida miscarile pentru a nu suprasolicita grupele importante de muschi si nici articulatiile.