Escarele de decubit – ingrijire la domiciliu

Escarele de decubit sunt leziuni cutanate care apar in zonele de presiune crescuta la pacientii imobilizati la pat. Cu alte cuvinte, proeminentele osoase exercita presiune la nivelul tesuturilor moi in contextul mentinerii aceleiasi pozitii o perioada indelungata de timp.

In acest fel, vascularizatia tesuturilor moi si a pielii este afectata, consecinta acestui lucru fiind aparitia leziunilor deschise care prezinta risc de infectie. Totodata, exista o serie de factori care favorizeaza si intretin aparitia si agravarea escarelor de decubit.

Printre acestia amintim: varsta inaintata, lipsa mobilizarii o perioada indelungata, paralizia, organismul slabit, umiditatea crescuta a epidermei.

Cauzele aparitiei escarelor de decubit

Aparitia acestui tip de leziune poate avea numeroase cause, printre care amintim:

  • frecarea tegumentului de orice suprafata (saltea, cearsaf).
  • varsta inaintata, alimentatia inadecvata (malnutritia protein-calorica) si deshidratarea pot duce la aparitia escarelor.
  • pacientii comatosi, paralizati sau care au suferit recent o interventie chirurgicala ce i-a imobilizat la pat.
  • incontinenta urinara si folosirea pampersului pot contribui la intretinerea umiditatii tegumentului, ceea ce favorizeaza aparitia escarelor

Sfaturi practice privind ingrijirea escarelor

Ingrijirea pacientului imobilizat la pat sau in scaun cu rotile necesita o atentie deosebita pentru a putea evita aparitia escarelor. Totodata, recunoasterea leziunilor si tratamentul rapid al acestora sunt esentiale pentru a evita complicatiile escarelor de decubit.

Evaluarea zilnica a pacientilor este una dintre cele mai importante reguli. In cazul in care acestia sunt imobilizati la pat se recomanda miscarea si repozitionarea acestora, de preferat o data la 1-2 ore, pentru a evita cresterea presiunii in zonele sensibile.

ingrijirea escarelor la domiciliu

Un alt aspect important este igiena pacientului. Scutecele de unica folosinta trebuie schimbate de mai multe ori pe zi pentru a se evita umezeala locala. Mai mult decat atat, toaleta pacientului trebuie facuta des, iar pielea acestuia trebuie sa fie uscata. In momentul de fata in comertul de specialitate  exista scutece speciale si aleze (protectie pentru pat) menite sa absoarba umiditatea.

Asternuturile de pat trebuie sa fie perfect intinse si sa nu faca cute. In caz contrar, zonele predispuse pentru aparitia escare pot avea de suferit daca pacientul sta o perioada indelungata pe un asternut pus incorect.

Si, nu in ultimul rand, pentru a evita aparitia leziunilor de decubit exista saltele special concepute care reduc presiunea si impiedica frecarea tegumentului sensibil.

In cazul in care leziunile de decubit au aparut deja, este bine sa cereti sfatul medicului curant pentru tratarea acestora. Pansamentul local, utilizarea cremelor speciale si toaleta riguroasa sunt esentiale pentru e evita aparitia infectiilor. In tratamentul corect al leziunilor de decubit intra si folosirea pansamentelor hidroactive. Acestea sunt extrem de eficiente deoarece absorb secretiile in exces si scad riscul de infectie, ajutand astfel la vindecarea mai rapida a escarelor.