Glicemie mare dimineata: cauze si solutii

Glicemia reprezinta nivelul de glucoza din sange, exprimat in miligrame pe decilitru. Acest nivel este mentinut intre anumite valori prin actiunea unor hormoni numiti insulina si glucagon, care sunt sintetizati de pancreas.

Valorile normale ale glicemiei, pe scurt

Daca ne referim la glicemia de dimineata, pe nemancate (recoltata din sangele venos dupa cel putin 8 ore de post), atunci valorile normale sunt mai mici ca 100 mg/dl, in cazul persoanelor care nu sufera de diabet zaharat. Daca insa ati fost diagnosticat cu aceasta boala, probabil ca medicul dumneavoastra v-a explicat ca tintele glicemiei de dimineata (sau a jeun) sunt usor mai ridicate decat la persoanele fara diabet, si anume intre 80 si 130 mg/dl, in majoritatea cazurilor.

In cazul in care aveti glicemie mare dimineata, este posibil sa aveti prediabet sau chiar diabet zaharat. Astfel, o glicemie cuprinsa intre 100 si 125 mg/dl (la cel putin doua masuratori diferite) semnifica prediabet, diagnostic pus de catre medicul specialist in coroborare cu valorile unei alte analize de sange, hemoglobina glicozilata.

Daca valorile glicemiei de dimineata sunt mai mari ca 126 mg/dl (tot la doua masuratori diferite), atunci se poate pune diagnosticul de diabet zaharat.

In ceea ce priveste valorile glicemiei masurate in alte momente ale zilei, atunci valorile normale la persoanele fara diabet sunt mai mici de 140 mg/dl. O valoare a glicemiei mai mare ca 200 mg/dl masurata oricand in timpul zilei pune diagnosticul de diabet zaharat, iar valori intre 140 si 200 mg/dl necesita un consult de specialitate la un medic diabetolog si investigatii suplimentare.

In cazul persoanelor cu diabet zaharat, tinta glicemiei in timpul zilei (in special la doua ore dupa mese) este putin mai mare, sub 180 mg/dl in majoritatea cazurilor, sau sub 160 mg/dl, daca medicul considera ca o tinta mai mica a glicemiei este recomandata.

Probabil ca stiti ca exista si posibilitatea de a va masura glicemia si din deget cu ajutorul unor aparate numite glucometre. Cu ajutorul acestora se deceleaza glicemia capilara, insa valorile nu sunt considerate a avea valoare diagnostica pentru diabetul zaharat, cu exceptia cazurilor in care valorile sunt ridicate la mai multe masuratori, iar acestea sunt confirmate si prin valori ale glicemiei venoase sau ale hemoglobinei glicozilate crescute.

Glicemie mare dimineata – care sunt cauzele?

Daca nu aveti diabet zaharat, o glicemie mare dimineata poate fi cauzata de mese tarzii sau de „gustari” luate noaptea. Dupa cum am precizat, trebuie sa treaca minim 8 ore de post alimentar ca valoarea glicemiei de dimineata sa fie luata in considerare. In plus, persoanele care lucreaza in ture de noapte pot avea glicemie mare dimineata, chiar daca nu mananca nimic in timpul serviciului. Unele studii au aratat ca acestia au riscul mai mare de a dezvolta diabet zaharat de tip 2.

Daca ati fost deja diagnosticat cu diabet si urmati tratament pentru aceasta afectiune (fie antidiabetice orale, tratament injectabil non-insulinic sau insulina), atunci o glicemie mare dimineata (in acest caz mai mare ca 130 mg/dl) poate semnifica mai multe lucruri:

  • Diabetul nu este bine controlat, si in acest caz va sfatuim sa faceti un control la medicul diabetolog.
  • In primele ore ale diminetii, unii hormoni (de contrareglare), printre care cortizolul si GH-ul, stimuleaza productia de glucoza la nivelul ficatului. La persoanele fara diabet, insulina contracareaza cresterea excesiva a glicemiei, dar in cazul persoanelor diabetice rezistenta la insulina sau cantitatea insuficienta de insulina sintetizata de pancreas poate sa duca la glicemie mare dimineata. Acesta se numeste fenomenul Dawn („de zori”).
  • Daca aveti diabet si urmati tratament cu insulina, exista posibilitatea ca noaptea sa suferiti hipoglicemii (valori ale glicemiei mai mici ca 70 mg/dl). Daca se intampla acest lucru, hormonii de contrareglare amintiti mai sus vor face ca glicemia sa fie mare dimineata. Aceasta hiperglicemie „reactiva” sau „post-hipoglicemie” este denumita efectul Somogyi.
  • Alte cauze propuse pentru glicemie mare dimineata sunt secretia nocturna crescuta de GH (hormonul de crestere), insulinorezistenta asociata cu sindromul metabolic si nivelul scazut de insulina din sange.

Glicemie mare dimineata – ce solutii exista?

Daca nu ati fost diagnosticat cu diabet zaharat si aveti glicemie mare dimineata (la mai multe masuratori), va sfatuim sa efectuati un consult la medicul specialist. In cazul in care aveti diabet si urmati tratament, iar valorile glicemiei de dimineata sunt peste tinta (mai mari ca 130 mg/dl), trebuie in primul rand sa identificati cauza.

Astfel, va sfatuim sa va monitorizati mai des glicemiile, nu numai dimineata, ci si seara la culcare si la doua ore dupa mese. Daca si acestea sunt mari, probabil ca tratamentul pentru diabet este insuficient, in cazul in care respectati regimul recomandat de medic.

Pentru multe persoane masa de seara este cea mai bogata, si daca aveti diabet acest lucru nu este deloc de dorit, pentru ca nivelul de glucoza poate sa ramana ridicat pe tot parcursul noptii si chiar spre dimineata. Daca va regasiti in aceasta situatie, va sfatuim sa reduceti cantitatea de mancare consumata seara, sa evitati gustarile dupa cina si sa efectuati exercitii fizice usoare (care pot sa scada glicemia). Daca aceste masuri dau gres si tot aveti glicemie mare dimineata trebuie sa efectuati un control la medic.

Daca valorile glicemiei sunt in tinta inainte de culcare, verificati-va glicemia la ora 2 sau 3 noaptea pentru a exclude efectul Somogyi. Hipoglicemia nocturna poate sa duca la glicemie mare dimineata, dupa cum am mentionat, iar in acest caz solutia este reducerea dozei de insulina.

Alimentatia si rolul ei in reglarea glicemiei

Adoptarea unei alimentatii sanatoase este esentiala in reglarea nivelurilor glicemiei. Este bine-cunoscut faptul ca alimentatia bogata in zahar, sare si grasimi in combinatie cu un stil de viata sedentar creste riscul de aparitie a diabetului.

Conform recomandarilor expertilor, o alimentatie echilibrata trebuie sa fie bazata pe legume, fructe si lactate cu continut redus de grasime si sa includa carne „slaba”, cum este puiul sau pestele. In plus, este incurajata includerea oleaginoaselor (nuci, migdale, seminte) si alimentelor bogate in fibre (cereale integrale, leguminoase precum fasolea boabe, lintea, nautul), care pot incetini absorbtia glucidelor din alimente, astfel prevenind cresterea prea mare a glicemiei dupa masa.

Daca aveti diabet, cu siguranta medicul dumneavoastra v-a explicat ce alimente puteti consuma cu preponderenta, ce alimente sunt permise „cu cantarul” si ce alimente sunt interzise.

Complicatiile glicemiei ridicate

Hiperglicemia, in special pe o perioada lunga de timp (luni sau ani) poate afecta permanent ochii, rinichii, vasele de sange si nervii. Mai mult decat atat, valorile mari ale glicemiei cresc riscul de infarct miocardic si accident vascular cerebral. Asadar, daca aveti glicemia mare dimineata va sfatuim sa efectuati un consult la un medic diabetolog.