Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Hipertrigliceridemia - riscuri si tratament

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 23 aprilie 2019 Ultima actualizare: 23 iulie 2019

Hipertrigliceridemia este o reala problema de sanatate, caracterizata de cresterea nivelului trigliceridelor in sange peste valoarea superioara a normalului (>150mg/dl). Organismul are nevoie de trigliceride deoarece acestea reprezinta o sursa importanta de energie. Cu cat nivelul acestora este mai ridicat, cu atat riscul cardiovascular este mai mare.

Cauzele principale ale hipertrigliceridemiei

Cea mai frecventa cauza a unei valori crescute a trigliceridelor serice este aportul caloric exagerat. In practica medicala, hipertrigliceridemia este asociata mai multor boli. Astfel, supraponderalitatea, obezitatea, diabetul zaharat, hipotiroidismul si problemele renale sunt afectiuni raspunzatoare de cresterea valorilor trigliceridelor in sange.

Totodata, dislipidemia de cauza genetica este si ea raspunzatoare de aparitia unor valori anormale ale trigliceridelor serice. Si, nu in ultimul rand trebuie mentionat faptul ca hipertrigliceridemia poate fi cauzata de diverse medicamente printre care amintim: diureticele, corticosteroizii, beta-blocantele dar si contraceptivele orale.

Riscurile hipertrigliceridemiei

Cresterea trigliceridelor serice este un factor de risc pentru aparitia bolilor cardiovasculare. Cercul vicios in care sunt inclusi pacientii diagnosticati cu aceasta tulburare metabolica include atat bolile de inima, cat si diabetul zaharat. Cu alte cuvinte, cei care se confrunta cu valori persistent crescute ale trigliceridelor vor avea un risc mai mare de a dezvolta ateroscleroza si consecintele vasculare ale acesteia: hipertensiune arteriala, infarct miocardic si accidente vasculare cerebrale. O alta problema a celor care sunt diagnosticati cu hipertrigliceridemie este depunerea acestora la nivelul organelor. Astfel, steatoza hepatica (depunerea de grasime la nivel hepatic) si pancreatita sunt consecinte ale hipertrigliceridemiei. Daca aceste afectiuni sunt neglijate se poate ajunge la compromiterea atat a ficatului, cat si a pancreasului.

Recomandari utile

Una din cele mai importante recomandari este schimbarea stilului de viata. Astfel, dieta hipocalorica, saraca in grasimi de origine animala, cu evitarea dulciurilor este primul pas catre normalizarea valorilor trigliceridelor serice. Totodata, incorporarea in rutina zilnica a unei activitati fizice si renuntarea la fumat si alcool sunt de real ajutor celor care vor sa evite complicatiile acestei afectiuni. Pentru cei care prezinta valori foarte ridicate ale trigliceridelor serice (sau care au si alti factori de risc de tipul obezitate, diabet zaharat si afectiuni cardiovasculare) se recomanda initierea unei linii terapeutice sub atenta indrumare a medicului curant. Printre acestea amintim fibratii, uleiul de peste si statinele. Orice tratament medicamentos care vizeaza scaderea nivelului trigliceridelor va trebui monitorizat periodic. Sistarea acestuia sau modificarea dozelor se vor face in functie de valoarea trigliceridelor, dar si de alti parametri. In cazul in care nu se constata o ameliorare a valorii trigliceridelor sub tratament, trebuie suspectata o cauza secundara: de exemplu hipotiroidismul sau medicamentele mai sus mentionate.