Primul ajutor in cazul luxatiilor

Cauze, diagnostic si simptome

In randul sportivilor, aparitia luxatiilor nu este o raritate. In timpul efortului fizic sustinut poate sa apara suprasolicitarea articulatiilor, cu atat mai mult cu cat nu s-a practicat o incalzire in prealabil. Astfel, orice miscare brusca poate sa duca la ruperea capsulei articulatiei, lucru ce are drept consecinta pierderea stabilitatii structurilor de la acest nivel. In acelasi fel, luxatia poate sa apara si la cei care nu practica niciun sport. Miscarile fortate in orice context (urcat scari, alergat, ridicat greutati) pot sa aiba drept consecinta luxatia articulara. Trebuie mentionat faptul ca exista persoane care prezinta o laxitate ligamentara congenitala (din nastere) – acestea fiind predispuse catre luxatii repetate la orice fel de efort. Si, nu in ultimul rand, luxatiile pot sa ascunda afectiuni de fond cum sunt afectiunile reumatologice/inflamatorii.

 

De regula, dupa o luxatie apar imediat dureri severe care impiedica folosirea articulatiei (impotenta functionala). Ulterior se instaleaza edemul – umflarea zonei afectate cu deformarea acesteia. In cazul in care va confruntati cu o astfel de situatie, mergeti cat mai repede la medic. Este important de facut intr-o astfel de situatie diagnosticul diferential dintre o luxatie si o fractura. Pentru a transa intre cele doua entitati medicale, medicul va recomada efectuarea radiografiei.

Primul ajutor

Este bine ca o luxatie sa fie tratata cat mai repede cu putinta. Conduita terapeutica in cadrul acestei patologii difera in functie de localizare. Astfel, daca ne confruntam cu o luxatie a gatului sau a spatelui (coloana vertebrala), este bine ca pacientul sa nu fie miscat pana nu vine personalul medical instruit in acest sens. In caz contrar pot sa survina complicatii severe – chiar amenintatoare de viata. In situatia luxatiilor de articulatie mari (cot, genunchi, umar etc), tratamentul consta in prima etapa in punerea in contact a oaselor care au fost deplasate. Cu cat aceasta procedura este intarziata, cu atat de mult si durerea va impiedica aceasta procedura.

In cele mai multe cazuri, atunci cand apar luxatiile, nu exista un medic in apropiere care sa va ajute, asadar va recomandam urmatorii pasi:  

• daca zona afectata este la nivelul gatului pacientul nu trebuie miscat si trebuie chemata de urgenta o echipa medicala
• daca este vorba de alte articulatii, atunci recomandarea este de imobilizare a zonei afectate si de a transporta pacientul la medic pentru tratament tintit.
• puteti pune gheata pe zona afectata pentru a evita edematierea si pentru a face vasoconstrictie locala.
• de asemenea, pentru a reduce edemul ce rezulta in urma unei luxatii, puteti face compresie blanda pe zona afectata.
• daca va confruntati cu o luxatie de membru inferior, este indicat ca pacientul sa stea mai ridicat decat planul inimii pentru a facilita intoarcerea venoasa, in acest fel rezultand diminuarea edemului.