Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Putem ameliora durerea de spate cu ajutorul sportului?

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 16 mai 2019 Ultima actualizare: 23 iulie 2019

Cati dintre noi nu s-au plans macar o data in viata de neplacuta durere de spate? Stilul de viata dezordonat, sedentarismul si pozitiile vicioase sunt doar cateva din cauzele implicate in aparitia acestora. Desi se spunea ca durerea de coloana este “ boala anilor suiti in spate”, in momentul de fata s-a constatat o crestere a numarului persoanelor tinere care se confrunta cu aceasta acuza. Procesele degenerative osteoarticulare incep dupa varsta de 40 de ani, insa exista numerosi factori care pot contribui la aparitia acestora si la adultul tanar.

Sportul este permis?

Ideea conform careia sportul trebuie facut de toti cei care prezinta durere de spate (pentru a intari musculatura la acest nivel) este o abordare prea generala avand in vedere complexitatea patologiei cu localizare la nivelul coloanei vertebrale. In cazul in care va confruntati cu dureri de spate care nu se amelioreaza cu trecerea timpului si care va afecteaza calitatea vietii, este bine inainte de toate sa va adresati unui medic pentru a descoperi cauza exacta a acesteia. In urma consultului si a investigatiilor de specialitate, acesta va putea sa stabileasca un diagnostic exact si sa recomande cele mai bune exercitii fizice pentru remedierea problemei. Afectiunile coloanei vertebrale pot avea diferite localizari si grade de severitate, astfel incat tipul de miscare si intensitatea acesteia vor fi dictate de problema de fond.

Cele mai eficiente exercitii pentru evitarea durerilor de spate

Lipsa activitatii fizice isi va pune amprenta mai ales asupra celor 3 grupe musculare implicate cel mai frecvent in aparitia durerilor de spate. Astfel, slabirea muschilor paravertebrali si fesieri (posterior) si drepti abdominali (anterior) si contractarea muschilor flexori ai soldului vor duce, in timp, la cronicizarea durerilor de spate. In acest sens, lucrarea acestor grupe musculare in mod regulat va avea drept consecinta tonifierea acestora, mentinerea unei posturi corecte si pastrarea integritatii coloanei vertebrale.

Primul exercitiu pe care vi-l propunem poate fi realizat stand pe o saltea pe spate cu genunchii ridicati, calcaiele pe sol (realizandu-se sprijin in acestea). Din aceasta pozitie veti ridica de sold, contractand astfel muschii fesieri si mentinand aceasta pozitie cateva secunde, urmand ca apoi sa reveniti cu bazinul pe sol. Repetarea acestui exercitiu de 20 de ori va conferi un tonus bun muschilor fesieri, sustinand astfel mai bine coloana vertebrala.

Pentru a intari musculatura abdominala se pot efectua mai multe tipuri de exercitii. Abdomenele clasice, sau ridicarea genunchilor la piept stand atarnat de spalier sunt de real ajutor celor care vor sa scape de neplacutele dureri de spate. Trei serii a cate 20 de abdomene pe zi pot sa fie suficiente pentru a va tonifia musculatura de la acest nivel. Nu trebuie sa ne grabim in momentul in care facem aceste exercitii!

Musculatura bazinului este si ea importanta in sustinerea coloanei vertebrale. Astfel, inotul mai ales, mersul cu bicicleta si exercitiile de pilates sunt doar cateva dintre cele mai eficiente activitati sportive pentru persoanele care vor sa evite afectiunile de coloana si, implicit, durerea la acest nivel.