Recuperarea dupa un atac vascular cerebral

Atacul vascular cerebral este in momentul de fata una dintre cele mai frecvente cauze de morbiditate si mortalitate. Aceasta afectiune apare in momentul in care circulatia normala de la nivelul creierului este intrerupta intr-o anumita zona, ceea ce are drept consecinta necroza tesutului cerebral. Accidentul vascular cerebral poate fi de doua feluri si anume ischemic (cel mai frecvent tip) si hemoragic, conduita terapeutica fiind diferita in cele doua situatii. In functie de dimensiunea si gravitatea atacului, pacientii fie se pot recupera integral, fie pot ramane cu sechele. Pentru evitarea situatiei din urma, recuperarea medicala corecta reprezinta o componenta foarte importanta a tratamentului pacientilor care se confrunta cu aceasta problema de sanatate.

 

De ce este importanta recuperarea medicala

Creierul uman are o capacitate extraordinara de schimbare a structurii, cu realizarea de noi conexiuni, acest lucru purtand denumirea de neuroplasticitate. Aceasta caracteristica a sistemului nervos trebuie exploatata mai ales dupa un atac cerebral pentru a putea recupera functiile aparent pierdute. O parte dintre pacientii care au suferit un astfel de atac pot avea deficite de limbaj si probleme motorii cu diverse grade de severitate. Inceperea programului de recuperare se va face in functie de fiecare caz in parte. Ca regula generala, cu cat se incepe mai devreme cu atat sansele de recuperare sunt mai mari. Chiar si asa, medicul curant este cel care decide momentul oportun in functie de starea pacientului, analize si alte investigatii de specialitate.

Recuperarea motorie

Realizarea de noi conexiuni (sinapse) intre neuroni si modificarea celor deja existente sunt pasi esentiali in recuperarea motorie a pacientilor care au suferit un accident vascular cerebral. In acest sens kinetoterapia joaca un rol important in procesul de vindecare. Miscarile pasive (efectuate cu ajutorul kinetoterapeutului) si cele active (efectuate numai de catre pacient fara ajutor) nu trebuie sa lipseasca din planul de recuperare, acestea avand drept scop autonomizarea pacientului.

Terapia logopedica

Tulburarile de vorbire sunt o posibila complicatie dupa un accident vascular cerebral. Pentru acesti pacienti, terapia logopedica cu stimularea centrilor aflati in vecinatatea zonei lezate poate avea rezultate extrem de bune. In situatia pacientilor care prezinta tulburari de intelegere si vorbire, recuperarea poate fi anevoioasa, insa aportul familiei si al echipei medicale poate sa duca in final la stimularea plasticitatii cerebrale, cu recuperarea functiilor pierdute (total sau partial).

Atentie la indicele de masa corporala

Mentinerea unei greutati in limite normale (sau atingerea acesteia) sunt reguli de baza ce trebuie incluse in planul de recuperare. Kilogramele in plus pe un sistem nervos afectat vor ingreuna si mai mult capacitatea de regenerare. Mai mult decat atat, se stie ca obezitatea este un factor de risc pentru aparitia afectiunilor cardiovasculare, astfel incat scaderea in greutate si mentinerea unui indice de masa corporala intre limitele normale va ajuta la preventia aparitiei unui nou accident vascular cerebral.