Regimul alimentar in steatoza hepatica

Sfatul medicului_activitatea fizica in cazul persoanelor cu diabetDe regula, steatoza hepatica este diagnosticata ecografic, fara insa sa asocieze simptomatologie. Este cunoscut faptul ca dieta este o cauza importanta a aparitiei acestei probleme de sanatate. Desi multi pacienti pot sa fie asimptomatici, inflamatia dureroasa a ficatului in acest context poate sa fie datorata mai multor factori, printre care amintim consumul de alcool, de dulciuri, si excesul alimentar de grasimi de origine animala.

Fructele – aliati impotriva steatozei hepatice

Fructele sunt alimente sarace in grasimi, motiv pentru care cei care sunt diagnosticati cu steatoza hepatica ar trebuie sa le consume din abundenta. Astfel, cu ajutorul fructelor se poate spori rezerva de glicogen a ficatului, astfel incat acesta va functiona mai bine. Mai mult decat atat, magneziul ce se gaseste in multe fructe are capacitatea de a imbunatati secretia de bila de catre vezicula biliara, realizandu-se astfel o mai buna digestie a grasimilor. Tinand cont de toate aceste informatii, se recomanda consumul a cel putin 3-4 portii de fructe proaspete pe zi (250-300 grame).

Evitarea grasimilor de origine animala

Dieta zilnica a celor care se confrunta cu steatoza hepatica trebuie sa tina cont de o regula de baza si anume: cat mai putine grasimi. In acest sens, se vor evita carnea de porc, vita, vanat si mezelurile. Se prefera carnea slaba de peste, pui si curcan. Se poate de asemenea opta pentru renuntarea la grasimi de origine animala 2-3 zile pe saptamana. In plus,  trebuie avut in vedere ca dulciurile pot contine si ele grasimi de origine animala, astfel incat regimul pacientului cu steatoza hepatica trebuie sa nu contina aceste produse.

Legumele proaspete

In cazul celor diagnosticati cu steatoza hepatica se recomanda consumul de legume proaspete sau preparate sub diverse forme. In acest regim se poate inlocui o masa ce contine carne cu supe, ciorbe sau mancare gatita de legume pentru a scadea aportul de grasimi. De asemenea, nutritionistii clinici recomanda consumul zilnic de sucuri de legume (morcov, tomate, sfecla rosie sau castraveti) preparate in casa.

steatoza hepatica - fructe si regim

Cat mai multe vitamine in regim

Pentru ca ficatul sa functioneze corect, este nevoie de nutrienti cum sunt vitaminele. Daca fructele si legumele sunt surse importante de vitamina C cu efect antioxidant, trebuie sa mentionam si aportul benefic pe care il are vitamina D in dieta celor care prezinta steatoza hepatica. Dintre cele mai bune surse de vitamina D amintim: produsele lactate, carnea de peste, scoicile, dovlecelul si cerealele fortificate cu vitamina D.

De evitat

Pentru a evita crizele dureroase ce pot sa apara in cadrul acestei afectiuni si pentru a putea combate steatoza hepatica evitati: carnea grasa, prajelile, untura, mancarea tip fast-food, smantana, untul, dulciurile concentrate si sucurile dulci. De asemenea, se recomanda mese mici din punct de vedere cantitativ si dese pentru a nu forta tractul digestiv.