Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Sanatatea oaselor si a articulatiilor

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 20 noiembrie 2018 Ultima actualizare: 18 iunie 2021
Sfatul medicului_activitatea fizica in cazul persoanelor cu diabetAfectiunile legate de sistemul osteoarticular sunt o reala problema cu care se confrunta atat varstnicii, cat si persoanele tinere. Stilul de viata nesanatos, pozitia vicioasa de la birou si sedentarismul sunt doar cateva dintre cauzele afectiunilor localizate la nivelul oaselor si a articulatiilor. Odata diagnosticate, multe dintre bolile ostearticulare sunt dificil de tratat, astfel incat in prezentul articol dorim sa punem accentul pe notiunea de preventie.

Alimentatia

Un aspect important in mentinerea sanatatii aparatului osteoarticular este alimentatia. Calciu este un element esential in pastrarea integritatii oaselor si a articulatiilor. Acesta este implicat in favorizarea contractiei musculare si in pastrarea densitatii minerale osoase. In acest sens alimentatia zilnica trebuie sa contina produse cu un nivel ridicat de calciu. Produsele lactate, semintele de susan, fasolea verde si laptele de soia sunt doar cateva din alimentele care va vor ajuta sa va mentineti sanatatea oaselor. Pentru persoanele in varsta si pentru femeile la menopauza exista un risc crescut de a dezvolta osteoporoza. In cazul acestora se recomanda administarea de suplimente de calciu. Vitamina D joaca un rol esential in mentinerea integritatii aparatului ostearticular. Sursele cele mai importante de vitamina D sunt carnea de peste, uleiul de peste, fructele de mare si cerealele. Pentru perioadele de iarna cand exista o scadere in sinteza vitaminei D se recomanda administrarea de suplimente ce contin aceasta vitamina. Vitamina C este si ea esentiala pentru sanatatea cartilajelor si a oaselor. Legumele si fructele sunt surse bune de vitamina C, insa se recomanda si administrarea de suplimente alimentare pentru a beneficia de efectul maxim al acesteia.

Activitatea fizica

Activitatea fizica este una din cele mai bune metode de a va mentine oasele si articulatiile sanatoase. Astfel, 30 de minute pe zi de sport pot sa va puna sangele in miscare, sa intareasca musculatura si sa va scape de neplacutele dureri osoase. Cele mai eficiente activitati fizice pentru aparatul osteoarticular sunt: inotul, mersul pe jos, dansul, aerobicul si tenisul. Pe de alta parte este recunoscut faptul ca persoanele active, care practica in mod regulat un sport prezinta un risc mai mic de a dezvolta osteoporoza.

Evitarea factorilor de risc

Exista anumite situatii care predispun catre aparitia problemelor la nivelul sistemului ostearticular. Categoria cu cel mai mare risc de aparitie a fracturilor este cea a varstnicilor. Astfel, acestia trebuie sa isi ia toate masurile de precautie pentru a evita caderile. In interiorul casei acestia trebuie sa indeparteze covoarele de care se pot impiedica, sa aiba vizibilitate buna si in timpul noptii (lumina de veghe) si sa foloseasca incaltaminte comoda. Totodata, schimbarea stilului de viata cu renuntarea la fumat si adoptarea unei conduite alimentare echilibrate sunt metode optime de sustinere a sistemului osteoarticular. In plus, pentru cei cu varsta peste 65 de ani este indicata o vizita la medicul curant pentru a stabili oportunitatea unei evaluari tip osteodensitometrie sau alte evaluari radiologice in functie de necesitatile fiecarui caz in parte.